Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Leasing bil eller lån - -eEkonomi

Hej!Vi som företagare funderar på att köpa en begagnad bil/lätt lastbil som vi ska använda för verksamhetens behov och vet inte skillnaden mellan leasing och lån, vilken alternativ är bättre eller lönsammare?Sen vet jag nånting att man kan inte dra moms om man köper från ett privat person? Stämmer det eller inte?Tacksam för svar!Hälsningar,Mihaela
8 SVAR 8

Om bilen väger under 3,5 ton är det nästan alltid bättre att leasa. Det betyder att du hyr bilen av finansbolaget. Moms får dras av med 50%.

Bilen får aldrig ha ägts av privatperson eller företag som ej är leasningbolag eller bilföretag. För att det ska vara möjligt att ta tillbaka moms. Brukar finnas en uppsjö av begagnade sådana bilar i handel.

Köper du bilen kan du göra avskrivning på inköp. Kan vara bra om du har problem med hög vinst i bolaget. Då kan du skriva av 30 % redan första året. En avskrivning är alltid en kostnad i bolaget.  På så sätt minskas skatten för bolaget. När bilen senare sälj behöver man inte erlägga moms på ev. överskott.

Hoppas att jag svarat på vad som är bäst för företaget.
Tomas Tobiasson
Fd medlem
Inte tillämpbar

Ägandet ger dig en bättre kontroll över bilens kostnader, lättare att sälja vid behov.
Jag anser att ägande med lån är att föredra jämfört med leasing.
Eventuell förmån behandlas lika oavsett leasad eller egenägd

Mikael
Jonima
MEDLEM

Vi köper bilarna då det inte begränsar  ev miltal osv.Och som tidigare sagts.- inga problem att sälja den om så önskas 

Klokt beslut.  Beroende på vilken bransch du är i kan du kanske ändå lyfta momsen. 

Finns mycket att tänka på vid när man har biltankar.
Dels så har vi det, precis som du skriver, faktum att man inte får lyfta moms vid inköp från privatperson. Faktum är att om du köper en personbil så får du aldrig lyfta moms, om du inte har taxi, körskola eller begravningsbyrå typ.
Och som om inte det vore nog så är benämningen personbil beroende på hur bilen ser ut. För att det skall vara lastbil, ur momssynpunkt, så måste lastutrymmet och kupén vara åtskilda. Så köper du en skåpbil så blir det inget momslyft även om den är lastbilsregistrerat och säljaren (en bilfirma då) lägger på moms. 
Men om du leasar den så får du en sådan gång lyfta halva momsen på leasingen (under förutsättning att du åker minst 100 mil/år i tjänsten). 
Och sist men inte minst så har man det här med förmånsbeskattning där det krävs en nästan omänsklig körjournal för att blidka Skatteverksgudarna. Dels så kan den behövas för att visa att du inte använder den något privat eller också för att visa hur mycket du använder den privat, det är då om du väljer att ha bränsleförmån på din privata körning. 
Just det ja, det har tillkommit en syn på leasing. Om leasingen endera innehåller krav på att du som leasetagare köper bilen eller anskaffar köpare efter leasingtidens slut, eller om lösenbeloppet är för lågt då anser Skatteverket att det inte är en leasing utan ett köp. Hur man bokför det vete katten men det gäller att se upp och det här är rätt nytt. 
Skall man då strunta i att ha en bil? Nix men det gäller att kolla lite före bara och veta hur och vad man bör tänka på. Lycka till!
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det skatteverket bedömer som köp skall in i verksamhetens balansräkning till skillnad från det som skatteverket bedömer dom leasing som inte ska redovisas i verksamhetens balansräkning - förutom den första förhöjda hyran

Mikael

Hmm. Ok. Då bör ju bilen bli rätt mycket dyrare då det i leasingkostnaden ingår ränta som inte är särredovisad och därigenom ej bokföringsbar. Bör ha blivit dyrt för dom som råkat ut för detta. Antar att dom fått betala tillbaks den halva momsen också då. Gäller att se upp alltså... 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Absolut
Varje skärpning kräver skärpning

Mikael