Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
keffosteffo
NY MEDLEM

Milersättning när man utgår hemifrån

(uppdaterad av My Janhall ANSTÄLLD ‎2020-08-27 15:35 )

Hej!

Hade en fråga om milersättning med privat bil.
Om man utgår hemifrån med sitt företag och företaget ligger några mil utanför staden men man utför 90% av jobben i staden, i mitt fall att jag bor i Stöde 4 mil väster om Sundsvall, om nån är intresserad. 🙂

Så även om jag utgår hemifrån så är ju centrala Sundsvall min utgångspunkt, är det ändå ok att ta ut milersättning för de 2x4 milen (nästan) varje dag? Är ju trots allt nya kunder varje dag.

Om det är ok så har jag en bonusfråga också, 3 gånger i veckan har jag fasta åtaganden på samma ställe. Är det ändå ok då? Då åker jag ju dit och jobbar några timmar men sen kan jag ju göra andra jobb ändå samma dag för andra kunder.

Jag jobbar med service av datorer. 🙂

6 SVAR 6
Joel S
NY MEDLEM

Re: Milersättning när man utgår hemifrån - eEkonomi

Generellt är det så att det är delen från din arbetsplats till kund som du kan få milersättning för. Resan från hemmet till arbetsplatsen är din ensak.

Jag tycker dock att du ska kolla min din chef och få det klargjort.
mikael pettersson
NY MEDLEM

Re: Milersättning när man utgår hemifrån - eEkonomi

Begreppet tjänsteställe:

Vad är tjänsteställe? Tjänsteställe är den plats där den anställde utför huvuddelen av sitt arbete. En anställd kan bara ha ett tjänsteställe hos en och samma arbetsgivare även om hen stadigvarande arbetar på två olika orter. Tjänstestället är den plats där hen normalt arbetar flest dagar. Om arbetet utförs på arbetsplatser som hela tiden växlar brukar tjänstestället vara den plats där den anställde hämtar och lämnar arbetsmaterial eller förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter. Om den anställde sett över en längre tidsperiod besöker arbetsgivarens lokaler i genomsnitt mer än en gång i veckan anses tjänstestället vara i dessa lokaler. Läs mer i Skatteverkets ställningstagande 2015-11-03, dnr 131 436185-15/111. Ställningstagandet finns på www.skatteverket.se/stallningstaganden

Ovan är saxat ur info broschyr som du hittar på skatteverkets hemsida


Om ditt hem är ditt tjänsteställe räknas resor som resor i tjänsten med om platsen du arbetar på (målet för resan) är tjänsteställe räknas resor som resor mellan hemmet och arbetsplatsen.

Mikael
keffosteffo
NY MEDLEM

Re: Milersättning när man utgår hemifrån - eEkonomi

Tack för svar båda! Jag var kanske lite otydlig, företaget är mitt eget (aktiebolag).

Men min chef (jag) tycker det är helt ok med att ta ut milersättning för alla mil jag gör under dagen. 😉

Men jag har ju en liten friggebod där jag utgår ifrån hemma, dit jag beställer reservdelar, har mitt lager och där jag förbereder mig för jobben. Så det är ju min bas.

Hade jag haft kontoret i staden och utgått därifrån så hade jag inte känt mig tveksam. Men nu blir det ju att jag måste ta mig in till staden varje dag för att nå mina kunder. Jag tycker ju att det borde vara ok men jag blev lite tveksam att om det på nåt vis kan bli att mina 2x4 mil varje dag blir som en startsträcka jag borde betala själv istället för att plocka ut milersättning?
mikael pettersson
NY MEDLEM

Re: Milersättning när man utgår hemifrån - eEkonomi

Ditt hem förefaller vara ditt tjänsteställe och dina resor resor i tjänsten

Mikael

Re: Milersättning när man utgår hemifrån - eEkonomi

Intressant frågeställning. Eftersom du utgår från hemmet och inte har något kontor eller någon annan lokal i stan, så har du rätt till milersättning från första metern vid tjänsteresor. Kom dock ihåg att det finns många andra nackdelar med att driva verksamheten från privat bostad. Det är t.ex. svårt att ta ut hyra för utrymme som används i verksamheten m.m.
Alexander Karlsson
ANSTÄLLD

Re: Milersättning när man utgår hemifrån - eEkonomi

Hej Keffosteffo,
Precis som Mikael och Tomas skriver så är det tjänsteresor som blir aktuella i din situation. Du kan läsa mer om vad som gäller för att uppfylla kraven för tjänstresa på Skatteverkets hemsida.
Du finner information om vilka eventuella avdrag och milersättningar du kan utnyttja här.

Ha en fortsatt trevlig dag!