Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

ollenillson
UTFORSKARE

Periodiseringsfonder och Tantiem

Hej,

 

Jag har ett aktiebolag och behöver göra min första årsredovisning som avser perioden: 20190312 - 20200731. Jag använder Visma eEkonomi Smart samt Visma eEkonomi Deklaration/Årsredovisning. Jag har inte skapat momsredovisning eller Deklaration/Årsredovisning i programmet ännu.

 

Årsavstämningen är gjord. Resultaträkningen visar ett resultat före skatt på 1 037 132 SEK för perioden (20190312 - 20200731). 

 

Nu har jag följande frågor:


Jag avser att göra en avsättning till periodiseringsfond (1 037 132*0,25 = 259 283 SEK). 
Behöver jag bokföra detta manuellt eller när jag skapar Deklaration/Årsredovisning i Visma eEkonomi kommer jag kunna välja detta? Är 25% av resultatet max man får avsätta i ett AB?

 

Efter avsättning till periodiseringsfond blir resultatet före skatt:
1 037 132 - 259283 = 777 849 SEK

Är bolagsskatten 21,4 för hela perioden (20190312 - 20200731) eller bara 2020 delen?
Räknar eEkonomi ut bolagsskatten och bokför detta automatiskt eller behöver man bokföra detta manuellt?

 

Om jag vill skjuta upp bolagsskatten med tantiem, vad är taket enligt mina siffror ovan? Hur bokför man detta i Visma eEkonomi?

 

Finns det något annat att tänka på för att skjuta fram ytterligare del av resultatet för beskattning?

 

Tacksam för svar och vägledning. 

 

 

Innehållet är verifierat av Visma Spcs 240313

1 SVAR 1
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej Olle,

Avsättning till periodiseringsfond gör du i modulen Deklaration/Årsredovisning  - Deklaration - Resultatplanering. Ett aktiebolag får göra avdrag/avsättning till periodiseringsfond med högst 25% av överskotten av näringsverksamheten. 

Du kan läsa mer om periodiseringsfonder och vilka regler som gäller på Skatteverkets hemsida. 

 

Samtidigt som du låser deklarationen för ditt aktiebolag skapas en verifikation med årets resultat, skatt och periodiseringsfond. Denna förs automatiskt över till Visma eEkonomi och om du skulle låsa upp deklarationen så vänds verifikationen i Visma eEkonomi. 

 

På vår hemsida hittar du både en film och en toppenbra checklista som du kan följa när du ska skapa företagets deklaration i Visma eEkonomi

 

Vilka siffror du ska välja och vilka "tak" som gäller vågar jag inte svara på utan där vill jag att du tar kontakt med en redovisningskonsult så allt blir rätt och riktigt samt så fördelaktigt som möjligt för dig .

Behöver du hjälp att hitta en redovisningskonsult så har vi flera duktiga kandidater här i forumet och du kan även få hjälp via vår hemsida - Hitta redovisningsbyrå.

 

Tantiem bokförs på 7222 debet och 2823 kredit under Bokföring - Verifikationer

 

När utbetalningen sker registrerar du det under Kassa- och bankhändelser genom att matcha beloppet mot Övrigt uttag - Egen kontering och välja upp konto 2823 i debet för att nolla ut skulden. 

 

Trevlig helg!

Tinna