Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Samfällighetsförening vs företag

Hej!
Vi har en samfällighetsförening som har 72 andelar i en gemensamhetsanläggning, denna debiteras enl 1 andel/fastighet. Driftskostnad för varje fastighet debiteras utöver detta.
33 andelar består av privata ägare. 39 andelar ägs av ett företag.

Fråga:
1. Kan företaget dra momsen på sin del av kostnaden (föreningen fakturerar enl debiteringslängd)?
2. Kan företaget reglera sin del av kostnaden direkt med huvudleverantör av värme, vatten, va etc?
4 SVAR 4
Ulf Jonsson
UTFORSKARE

Hej! För fråga nr 1 finns lite att läsa här: https://www.lrfkonsult.se/varatjanster/ekonomi-skatt/skatteradgivning/skatterad-fran-nr-1-aktuella-f...
Fråga 2. Tveksamt eftersom samfällighetsföreningen är den part som förvaltar gemensamhetsanläggningen, har tyvärr inget mer uttömmande svar
Fd medlem
Inte tillämpbar

1 Ja om föreningen är momsregistrerad , annars nej.
2  Ja om huvudleverantlören fakturerar direkt till föreyaget, men att betala direkt till huvudleverantören en del av det belopp de debiterar föreningen ger ingen avdragsrätt för momsen.. Det blir bara att betrakta som en delbetalning av den avgift  huvudleverantören debiterar sin kund .
 d v s föreningen.

Företagets avdragsrätt för moms begränsar sig till fakturor utställda av momsregistrerade avsändare, utställda i flöretagets namn.

Mikael
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Moms till de delägare som är näringsidkare - eEkonomi.

Hej! Vi ska redovisa moms till de delägare i vår samfällighetsförening som är näringsidkare, hur görs det bäst i Visma eEkonomi
Theodor Ahlström
ANSTÄLLD

Hej AndKar,


Jag kanske inte är helt med på vad du menar, men i Ulfs svar ovan finns det en länk som skulle kunna vara till hjälp för att läsa lite mer om moms i samfällighetsförening.


I eEkonomi kan du redovisa moms genom Bokföring - Momsredovisning, där du får ut en momsrapport för vald period utifrån vad som har bokförts på perioden, där momskoderna på kontona styr vart på momsrapporten det hamnar.


Tänker du att du vill få fram momsrapporten så kan du ta fram den på pdf från programmet och redovisa den för delägarna. Under Bokföring - Rapporter finns även en del andra rapporter som skulle kunna vara till hjälp om du t.ex. vill ha ut balans- och resultaträkningar eller en huvudbok. Om det är något annat du söker får du gärna återkoppla med det och beskriva så får vi se hur vi kan hjälpa dig vidare.


Ha en fin dag!
/Theodor