Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

phlippis
NY MEDLEM

Traktamente - eEkonomi

Vad får företaget betala då jag är på tjänsteresa med min enskilda firma? Milersättning samt kostnad för hotell antar jag, men får man även betala måltider, eller ingår kostnad för det i traktamentet? 

Om jag som enskild näringsidkare gör en tjänsteresa tillsammans med en anställd, vad betalar företaget? Betalar företaget måltider för oss båda? Hur fungerar det med traktamente om jag reser med anställd?
1 SVAR 1
Fanny Örnberg
ANSTÄLLD

Hej Philippis,

Skatteverket skriver att om arbetsgivaren bekostat den anställdes måltidskostnader under tjänsteresan ska det skattefria traktamentet minskas, eftersom han/hon då inte haft ökade måltidskostnader. Kost som obligatoriskt ingår i priset på allmänna transportmedel ska inte minska traktamentet. Om arbetsgivaren har bekostat alla måltider kan endast traktamente för småutgifter betalas ut skattefritt. Om arbetsgivaren bekostat den anställdes måltider har den anställde också fått skattepliktig kostförmån som värderas enligt schablon till 84 kr för lunch respektive middag och till 42 kronor för frukost. Däremot sker ingen förmånsbeskattning för hotellfrukost och kost på allmänna transportmedel om kosten obligatoriskt ingår i priset för övernattningen eller transporten. Detta är för tjänsteresa i Sverige. Detta är en översiktlig beskrivning på vad Skatteverket skriver om traktamente, om du vill läsa mer om traktamente samt hitta tabeller för hur det kan beräknas så kan du kika i dokumentet Traktamenten och andra kostnadsersättningar från skatteverket.

 

Tack för att du skriver i forumet!
/Fanny