Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Ebba Arvén COMMUNITY MANAGER ‎2024-01-11 12:49 )
  • 0 Svar
  • 2 gilla
  • 4802 Visningar

Ett traktamente är den ersättning som utgår för att täcka ökade levnadskostnader i samband med en tjänsteresa. Det kan t.ex. vara kostnader för hotell, mat, telefonsamtal m.m. Med tjänsteresa menas att arbetsgivaren beordrat den anställde att utföra arbete på annan ort än där den anställde har sitt tjänsteställe. 

Det är Skatteverket som fastställer vilka belopp som gäller för traktamente och beloppen kan variera mellan åren men våra program och tjänster hjälper dig med vad som är aktuellt just för innevarande år. På Skatteverkets hemsida hittar du vilka schablonbelopp som är aktuella.

Bokföra traktamente - vilka olika traktamenten finns det? 

Skattefritt traktamente
Ett traktamente som inte är högre än de avdragsgilla schablonbelopp som finns vid inrikes- respektive utrikesresa brukar kallas skattefritt traktamente. Man måste alltid övernatta minst en natt för att arbetsgivaren ska kunna betala ut ett skattefritt traktamente. Det krävs också att den anställda reser till en plats som ligger mer än 50 kilometer från sin vanliga arbetsplats och mer än 50 kilometer från bostaden. Ett skattefritt traktamente behöver man inte deklarera.  

Om arbetsgivaren betalar den anställdes måltider under tjänsteresan blir det  skattefria traktamentet lägre. Ofta fyller den anställda i en reseräkning där man får ange vilka måltider som man eventuellt blivit bjuden på och om t. ex. frukost har ingått i hotellkostnaden.

Halvdagstraktame

Beloppet år 2023 är 130 kronor.
Beloppet år 2024 är 145 kronor. 


Heldagstraktamente

Beloppet år 2023 är 260 kronor.
Beloppet år 2024 är 290 kronor.


Skattefria traktamenten bokförs på konto 7321.


Nattraktamente
Om den anställda själv står för kostnaderna för övernattning vid en tjänsteresa, t. ex. bor privat istället för på hotell så betalar arbetsgivaren ut ett skattefritt nattraktamente.

Skattefritt nattraktamente är 130 kronor per natt år 2023.
Skattefritt nattraktamente är 145 kronor per natt år 2024.

 

Skattefritt nattraktamente bokförs på konto 7321.


Skattepliktigt traktamente

Om företaget betalar traktamente som är högre än det skattefria beloppet så räknas den överstigande delen som kontant bruttolön och ska då läggas till den anställdes övriga bruttolön. Preliminärskatt dras av och arbetsgivaravgifter beräknas och redovisas på arbetsgivardeklarationen. 

Skattepliktigt traktamente bokförs på konto 7322.


Traktamente utomlands

När du åker på tjänsteresa utomlands får du ett utrikestraktamente som varierar i storlek beroende på vilket land du åker till. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vilka belopp som gäller för respektive land. 

 

Länkar och tips från oss på Visma Spcs

Tycker du att det är mycket att hålla koll på och vill ha hjälp? Visma Utlägg är en tilläggstjänst till Visma Lön, Visma eEkonomi och Visma Administration där de anställda registrerar utlägg, representation, milersättning och traktamente på via en mobilapp med kvittotolkning eller via webbläsare. När det är dags för lönekörning och bokföring hämtas underlagen till utläggen och reseräkningarna och uppgifterna läggs in på respektive anställds lönebesked i Visma Lön och bokföringen sköts direkt i Visma eEkonomi eller via SIE-fil i Visma Administration. 

 

Mall för reseräkning (med körjournal)
Vår mall är speciellt uppskattad av företagare med enskild firma, som säkert vill dokumentera sina företagsresor och få ut sin milersättning. Reseräkningsblankett med körjournal kan användas för att skriva reseräkning, oavsett om du har företagsbil eller använder egen privat bil i företagssammanhang. Vill du uppgradera direkt rekommenderar vi Visma Lön 300 eller 600 tillsammans med Visma Utlägg.

 

Vill du lära dig mer om bokföring och hur det fungerar? Spana in vår utbildningsfilm Teori bokföring nedan. 

 


kundhosvisma.png