Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Khedron Wilk
CHAMPION

Utländsk moms - LinkedIn-faktura

Har en faktura från LinkedIn som jag ger mig lite huvudbry. Jag ser att frågan om utländsk moms varit uppe ett antal gånger tidigare i forumet men jag kunde inte hittat riktigt min variant på fråga så jag provar nu. 🙂

Frågan kan nog generellt sägas gälla även andra molntjänster så som till exempel Microsoft Office 365, där försäljningslandet är inom EU.


Bakgrund

Vi har en faktura (egentligen ett kvitto på kortköp) från LinkedIn Irland, komplett med Irländsk momsnummer. Summan som är betald är 4050 kr.
Delsumma:  3240,00 SEK
Moms: 25% 810,00 SEK
Faktura: 4050,00 SEK
På fakturamottagare finns företagsnamnet med och i särskilt fält för VAT-nr så finns köparens momsnummer med. Med andra ord, säljaren (LinkedIn) har information som tyder på att köparen är en beskattningsbar person.


Problem

Enligt huvudregeln vid försäljning av tjänst till beskattningsbar person i annat EU-land skall säljaren inte lägga på moms. (Min tolkning.) Ändå har LinkedIn uppenbarligen gjort just detta. 

Hur bör detta dels konteras och dels momsredovisas?


Mitt förslag

Min personliga gissning är att jag - baserat på huvudregeln - helt enkelt får ta upp hela beloppet, inklusive den angivna "momsen" som en utgift och beräkna moms på det beloppet. Exempel:

1930 K 4050,00
5990 D 4050,00 
2614 K 1012,50
2645 D 2012,50
Stämmer detta? Eller skall det vara en annan hantering eftersom momsen (felaktigt?) redan är angiven?


Följdfråga

För en del tjänster på nätet finns det inte möjlighet att få in löparens företagsnamn och/eller momsnummer. Enligt huvudregeln så skall det innebära en annan momshantering eftersom säljaren då inte rimligen kan anta att köparen agerar i egenskap av beskattningsbar person". (återigen min tolkning). Detta händer till exempel när anställda prenumererar på tjänster som företaget använder men där betalningen och fakturamottagare är kopplat till dem som privatperson.

Säg att ovanstående fakturaexempel från Linkedin INTE skulle ha köparens företagsnamn och momsnummer. Hur skulle eventuellt kontering då se ut?

7 SVAR 7
Lars R
NY MEDLEM

Har inget svar. Är bara lika konfunderad som Khedron. Självklart skulle inte fakturan ha haft någon moms  specificerad. Min följdfråga är då: Skulle en korrekt faktura ha varit på 4050:- eller 3240:-? 

Vem vet nåt?
Tatiana
NY MEDLEM

Hej!
Du använder korrekta konto för momsredovisning, men inte för kostnadskonto, ta i stället något konto 4___ Inköp tjänster från ett annat EU land 25% moms. Moms räknas fram, man använder totala beloppet som ett underlag. Momsbelopp är korrekt men byt ut kostnadskonto annars blir momsrapporten fel. Eller så byt koden för konto 5990 till kod 21 om du använder detta konto endast för LInkedin.
Ha en trevlig dag!

Tack Tatiana!

Lustigt, jag brukar varna andra för att inte tolka användningen av ett bokföringskonto utifrån namnet utan man måste förstå sammanhanget och läsa in sig i detalj om kontot.
Och nu ”åkte jag själv dit”. 🙂

Jag har haft en tendens att tänka på kontoklass 4 som inköp av varor/tjänster som är en del av det vi sedan säljer. Allt annat som är mer för att i allmänhet få verksamheten att fungera har för mig varit övriga externa kostnader på framförallt klasser 5/6.

Men jag ser att det mycket riktigt ligger konton för olika slags utlandsköp under klass 4. Jag tolkar det som att:

även om det som köpts inte är något som kommer förädlas/användas som del av det som säljs, så är det kanske redovisningsmässigt ändå mer rätt att använda t.ex konto 4535 för att få en rättvisande momshantering än att specialbehandla andra bokföringskonton?

//en glad bokföringsamatör
Fd medlem
Inte tillämpbar

det är helt ok att skapa ett eget konto t ex 5990 som köp av tjänster inom EU och sätta rätt momskod (21) på det kontot då kommer det funka på samma sätt som om du använder t ex konto 4535.
(eftersom man kanske vill ha kostnaden på 5/6 konton och boka om blir ibland strul medmmomsrapporter.)

man kan alltså skapa egna konton för de inköp man gör oftare och boka direkt på dem då blir momsrapporten korrekt och man behöver inte boka om.

I övrigt bokar man enligt 
https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/konton-vid-tjanste-och-varuhandel-inom-och-utanfor-eu 

men byter ut kontona mot den man skapat - se mina exempel nedan.

inköp EU tjänster
4535 momskod 21 (25%) 

jag har skapat konto 
6544  IT-tjänster INOM EU 25% moms kod21.. 
och då angett momskod 21

(typ licenser Google Cloud etc där leverantören finns i/fakturerar från  EU)


utanför EU tjänster
4531 momskod 22 (25%)  

jag har skapat konto 
6541  IT-tjänster utanför EU 25% moms kod22.
 och då angett momskod 22

(typ licenser Google Cloud etc där leverantören finns i/fakturerar utanför  EU)


varor inom EU
4056 momskod 20 (25%) 

jag har skapat konto 
6104  Kontorsmateriel och trycksaker INOM EU 25% varor  moms kod20. 
och då angett momskod 20

(typ Visitkort från VistaPrint)

Khedron Wilk
CHAMPION

Och jag har för övrigt läst på en stund till nu och kommit fram till just det att det spelar ingen som helst roll om säljaren har specificerat någon form av moms på fakturan. Eller ej. Köparen skall alltid beräkna en fiktiv moms på totalbeloppet som har betalats. (Utifrån de förutsättningar som jag nämnde i mitt inledande inlägg.)
Fd medlem
Inte tillämpbar

kanske värt att återkoppla till linkedin så att de inte tar med moms då ni angett bolag som motpart
Fd medlem
Inte tillämpbar

Faktura från Irland med moms ska isf redovisas med moms på hela beloppet. Du får aldrig dra av momsen på en utländsk faktura