Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Utlandstraktamente

Gjorde en tjänsteresa till Norge (som enskild firma) och funderar nu på traktamente etc, vad som gäller och hur det ska bokföras. Vill bara kolla om någon har bättre koll som kan rätta mig om jag tänker fel. Förstår det som att utlandstraktamente till Norge 2017 är 880kr. Så, vilket skattefritt traktamente får jag göra avdrag för? En övernattning i samband med tjänsteresa och orten är mer än 50km ifrån bostaden. 

Dag 1 avresa kl 13 (halv dag?)
Dag 2 hemkomst 21 (hel dag?)

Så då bör jag få göra ett avdrag på 440+880 kr? Förutsatt att jag betalat måltider privat? Hur ska det bokföras?

Sen får man väl dra faktiska kostnader för
-milersättning (18,50) privat bil
-hotellövernattning
-parkeringskostnader 

Feltänkt eller på rätt spår? 
2 SVAR 2
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Utlandstraktamente

Frukost inkluderat i hotellpriset, om det har betydelse
Highlighted
CONTENT PRODUCER

Re: Utlandstraktamente

Hej!

Du är på rätt spår 🙂

Förutsättningen för ett skattefritt traktamente är att tjänsteresan är förenad med övernattning. Resan ska också vara minst 50 km från den vanliga verksamhetsorten, precis som du nämner att det är. (Som vanlig verksamhetsort avses också 50 km från den anställdes bostad).

Traktamente för en hel dag betalas ut om resan startar före kl. 12.00 avresedagen och avslutas efter kl. 19.00 hemresedagen. Om resan påbörjas efter kl. 12.00 avresedagen och avslutas före kl. 19.00 hemresedagen, räknas dagen som halv och ett halvt traktamente betalas ut.

Traktamentet avser att täcka merkostnader, bl.a. för kost, som den anställde har under tjänsteresan. Om frukosten är inkluderad i hotellrummets pris och arbetsgivaren betalar hotellrummet, har den anställde inte haft någon kostnad för frukosten. Likaså om den anställde får kosten betald i samband med representation, har det inte heller uppstått någon merkostnad. I de här fallen ska traktamentet reduceras. Traktamentet ska reduceras med 15 % för frukost, 35 % för lunch eller middag.

Traktamenten bokför du på följande konto;
7323 Skattefria traktamenten, utlandet

7324 Skattepliktiga traktamenten, utlandet

Kostnaderna lägger du in som vanligt.

Ha det fint!

Moa