Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Lovisarojd
NY MEDLEM

Vidarefakturering mellan mor- och dotterbolag

(uppdaterad av My Janhall MODERATOR ‎2020-09-16 16:48 )

Hej, 

Vi är ett bolag som nyligen har startat upp ett dotterbolag på annan ort. I början kommer vi i moderbolaget att utföra en hel del tjänster (ekonomi, HR osv) åt det nya bolaget. Vi kommer även att köpa in en del nya inventarier som vi vill vidarefakturera till dotterbolaget. Hur gör man då med momsen? Blir det likadant som vid vanlig försäljning?

I vissa fall kommer vi få fakturor där en del avser moder och en del avser dotter. Hur gör man den bokningen? Ska vi lägga dotterns del på något balanskonto under tiden? Eller hur funkar det? 

1 SVAR 1
CarinaEsp
UTFORSKARE

Svar: Vidarefakturering moder/dotter

Fakturering mellan mor- och dotterbolag fungerar som vilken annan fakturering som helst. Dvs vanliga fakturor med moms.

Att tänka på här är att det är bra om man har egna försäljnings- och inköpskonton för transaktioner mellan koncernbolag eftersom det då blir lättare att göra elimineringarna när man sammanställer koncernen.

 

När det gäller fakturor som ska fördelas mellan bolagen så är det nog bäst att inte blanda in balanskonton när fakturan bokas upp i moderbolaget. Skapa istället ett inköpskonto i klass 4 som endast används till inköpta varor/tjänster som ska vidaredebiteras till dotterbolag. Sedan skapar du faktura som vanligt på dessa transaktioner. Det bästa är om du kan få leverantören att direkt debitera rätt bolag.

Tänk på att det enligt momslagen inte är en korrekt hantering att stryka felaktigt bolagsnamn och själv ändra till rätt om det är så att fel bolag har blivit debiterat från en leverantör. Du måste i de fallen begära ny faktura utställd till rätt bolag.