Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Betalt ut för mycket skatt - eEkonomi

Hej 
Jag är ny på Visma, körde tidigare ett annat onlinebaserat program. Detta lades ner.
Jag sitter nu med Visma och för över allt.
Jag skapade lönebesked där jag angav skatt. Då insåg jag att jag betalt för mycket skatt för en anställd under 6 månaders tid. 

För att allt skulle stämma bokförde jag detta i Visma genom att lägga till raden "Extra skatt". Nu stämmer arbetgivardeklarationen med visma och skatteverket.

Jag hade nu tänkt "korrigera" det resterande månader genom att betala mindre skatt för att slutgilltligen skatten ska stämma i slutet av året.

Men jag kan inte manuellt lägga till hur mycket jag ska betala i skatt utan programmet beräknar skatten enligt skattetabellen. Tänker jag helt fel om jag Okt, nov, dec betalar mindre skatt för att på så sätt slippa låta den anställde vänta på att få tillbaka skatten av skatteverket?

Hur löser man detta smidigast, helt ny på visma ekonomi.

Daniel
1 SVAR 1
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Daniel,

I modulen lönebesked i Visma eEkonomi kan du precis som du säger ej välja att lägga in extra skatt eller manuellt välja det beloppet som ska dras utan det hämtas från inställningen på den anställde.
Din tankegång är däremot rätt med att om du drar mindre skatt under resterande del av året så slipper den anställde vänta på att få tillbaka skatten av Skatteverket.

Det går ändå att lösa i programmet men blir en del arbete för dig. 
Först när du gör lönen så kommer programmet beräkna beloppet som ska dras i skatt enligt den skattetabell den anställde har. Sen för att justera nettolönen så får du då lägga till en till löneart och då har du tillägg efter skatt.
Det man måste tänka på då är att den lönearten styr mot bokföringskonto 7390 och du bör ändra den inställningen till 2710 istället som personalskatt går mot.
Detta gör du under Inställningar - Företagsinställningar - fliken Löneuppgifter.

Gör man på detta viset så får den anställde betala mindre skatt under resterande del av året och bokföringsunderlaget blir även de korrekta. 
Glöm bara inte att ändra tillbaka inställningen på löneart tillägg efter skatt när detta är över.

Hoppas du löser det

/Cecilia