Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Egen mobil - ersättning från företaget?

Hej,

En medarbetare vill inte ha en arbetsmobil utan vill behålla sin privata mobil. Är det möjligt att han kan få någon ersättning som ett abonnemang skulle kosta och lägger jag bara tex. 549:- som ett tillägg på hans bruttolön eller kan jag speca det på något sätt?

Tack på förhand!


12 SVAR 12

Re: Egen mobil - ersättning från företaget?

Hej Petra!
Visst kan du lägga till 549 kr som ett bruttolöndetillägg. Men varför betala sociala avgifter m.m. Skulle ta det som en ersättning för utlägga och även dra moms på detta. För att detta skall vara möjligt måste du få underlag från den anställde på utlägget och kopia på faktura. Sedan skall den anställde precis som alla andra beskattas som förmån. Men mer om det kan du läsa på skatteverkets hemsida.

Tomas Tobiasson
Angamato Ekonomikonsult AB
Tel 0770 33 99 25
NY MEDLEM

Re: Egen mobil - ersättning från företaget?

Hej Petra

Nu är jag ingen expert på detta men enligt min uppfattning är en privat mobil privat - oavsett om den användes i tjänsten då och då. Så någon ersättning för abonnemangsavgifter etc. är nog uteslutet. Gör ni så blir ersättningen sannolikt föremål för förmånsbeskattning etc. – och det är nog ingen höjdare – inte minst administrativt. Däremot bör hen kunna få ersättning för faktiska tjänstesamtal via den privata mobilen.

På den tiden jag hade det så tog jag upp tjänstesamtalen i en ”Samlingsreseräkning” då och då, vilket naturligtvis var väldigt administrativt betungande – varje enskilt samtal måste ju i princip redovisas. Det är nog inte den lösningen jag skulle valt idag – men var och en blir väl salig på sin tro.

Mvh Roffe

Re: Egen mobil - ersättning från företaget?

hej igen
Tittade på skatteverket hemsida. Fann denna artikeln.https://www.skatteverket.se/omoss/press/pressmeddelanden/riks/2014/2014/privatanvandningavarbetsgiva...
Enligt den så bör denna mobiltelefon vara skattefri. Detta genom att abonnemanget verkar ha fastpris på samtal.

Tomas Tobiasson
Angamato Ekonomikonsult AB
Tel  0770- 33 99 25
NY MEDLEM

Re: Egen mobil - ersättning från företaget?

Hej.
Jag måste kolla om jag har förstått er rätt..
Martin vill använda sin egna telefon i arbetet och få en fast ersättning för detta i månaden, istället för att använda den som finns på arbetsplatsen.
Ska han komma in varje månad med en specifikation på vad han ringt och surfat för i företaget?
Han har själv ett fastprisabonnemang. Som jag förstod så påverkar inte samtalen hans privata ekonomi.
Hur gör jag praktiskt?
NY MEDLEM

Re: Egen mobil - ersättning från företaget?

Hej Kitty

Som sagt, jag är ingen expert på detta men jag tittade på Tomas referens till skattemyndigheterna och den handlade om – om jag förstod det rätt – situationen att ringa privata samtal etc. på en tjänstetelefon och här är det vise versa.

Om du skall ersätta Martin för hans privata telefon är jag nästan 100 på att det blir en förmånsbeskattning. Då kan du lika gärna ge honom en löneförhöjning som motsvarar abonnemangskostnaden + hans marginalskatt. Och sedan får du själv betala arbetsgivaravvgifter på det hela med lite drygt 31 %. DESSUTOM krävs det för Martin att hans tjänsteutövning kräver att han är tillgänlig utanför ordinarie arbetstid. Det hela blir nog en ganska dyr ”telefonräkning” och en ganska omfattande byråkrati.

Jag skulle nog överväga att köpa Martins telefon och ta över hans abonnemang – att behöva gå omkring med två mobiler är ju ingen höjdare. Men en sådan lösning kräver sin tur att Martin inte sitter fast i något typ ”avbetalningsköp” på typ 24 månader. Att flytta över betalningsansvaret från Martin till företaget för ett sådant köp misstänker jag bli knepigt.

Men det skall bli intressant att se om någon annan hittar någon bättre lösning.

Mvh Roffe

NY MEDLEM

Re: Egen mobil - ersättning från företaget?

Svårt..
Man kan alltså göra hur man vill, bara man gör rätt..
Jag anser att Martin använder telefon så lite i företaget att jag tycker att frågan egentligen är överflödig men den är dock ändå ställd och det är inte jag som bestämmer. Jag ska bara se till att det blir rätt.
Jag önskar konkret: "Så här ska du göra när anställd vill ha ersättning för telefonsamtal i arbetet". En löneart att trycka på så är allt solklart 🙂

Re: Egen mobil - ersättning från företaget?

Jag förstår din kommentar. Men efter som läget med din anställde är som det är, så gäller det att försöka kunna hitta en väg som är gynnsam för alla parter. Om företaget skall betala för en tjänstetelefon så ser jag inga bekymmer om man hjälper den anställde genom att betala hans tidigare privata telefon. Orsaken till att man tar över kostnaden kan vara många. Kanske finns det kunder eller presumtiva kunder som redan har den anställdes telefonnummer och varför skapa förvirring för dessa. Den nu anställde personen kanske sitter fast på ett mobiltelefonavtal under 24 månader o.s.v. Det här med redovisning och skatter är inte alltid så solklart i alla lägen. Vill man kan den anställde kanske överlåta abonnemanget till företaget. Men det är en förhandlings sak mellan operatören och företaget. Som redovisningskonsult gäller det att göra rätt och samtidigt som man tar tillvara på sin klients intresse. Det är inte vi som skapat de regler som gäller och som vi är satta att följa i det här landet. Vill man skapa en förändring på dessa så blir det våra politiker vi skall väcka. Vilket är en tung och långsam process.

Tomas Tobiasson
Angamato Ekonomikonsult AB
Tel 0770-33 99 25 
NY MEDLEM

Re: Egen mobil - ersättning från företaget?

Tyvärr Kitty, knappen ”för en löneart att trycka på så är allt blir solklart” finns nog inte.

Men jag förstår nu att din Martin inte har sin privata mobil för att i huvudsak kunna använda som tjänstetelefon. Han vill i huvudsak ha den för att sköta sina privata samtal med – och samtidigt inte behöva släpa omkring på två mobiler för att kunna hantera eventuella tjänstesamtal.

I det läget tycker jag att kompensation för abonnemangskostnader egentligen bortfaller – men har han haft tjänstesamtal som orsakat honom en extra och identifierbar kostnad tycker jag att mitt tidigare tips om en ”samlingsreseräkning” då och då borde kunna lösa det.

Har han ett fast abonnemang brukar man som regel kunna ladda ner en samtalshistorik från operatören – som han rimligen bör kunna konvertera till Excel. I den filen plockar han sedan bort alla rader med privata samtal – och lämnar kvar tjänstesamtalen – så har han en bilaga som kan bifogas reseräkningen som verifikat.

Han får lite administration med detta medan du fortfarande inte behöver hålla reda på ersättningar som kan leda till förmånsbeskattning – med dess konsekvenser för Martin – och ditt företag. Och du kan svara upp mot "frågan som är ställd".

Mvh Roffe

NY MEDLEM

Re: Egen mobil - ersättning från företaget?

Tack för svaren!
Roffe slog huvudet på spiken.
Jag slår till och väljer alternativ: "kom in med spec. på dina kostnader, så löser jag det till dig."
Då kan vem som helst som tycker att de måste ringa från sin egna telefon, komma in med anspråk på ersättning men måste jobba lite för det själva och inte bara lämna ansvaret på mig. Här finns fasta telefoner i de flesta hörnor på arbetsplatsen och även tillgängliga företagsmobiler om snöret upplevs för kort..