Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Helena B
MEDLEM

Förmånscykel

Hej,

 

Jag har en anställd som ska beskattas för en förmånscykel. Jag är helt ny på detta område så uppskattar hjälp. Stämmer det att jag ska använda två lönearter för detta på lönebeskedet, både ett bruttoavdrag och en förmånsbeskattning? När jag läser på Skatteverket om cykelförmån och här på Visma så står det bara att den ska beskattas och inget om bruttoavdrag. 

8 SVAR 8
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @Helena B

I tråden Förmånscykel har jag beskrivit hur du hanterar cykelförmån i Visma Lön 300/600. 

 

Ha en fin dag!

//Tinna

Hej,

 

Jag har läst den, men tycker fortfarande inte det är tydligt. Varför ska det vara ett bruttolöneavdrag och inte bara förmånsbeskattning?

Hej igen!

Den frågan rekommenderar jag att du ställer till Skatteverket. När du fått svar blir jag glad om du uppdaterar mig så jag vet att det har löst sig för dig. 

 

//Tinna

Hej,

 

De svarade att det antingen görs ett bruttolöneavdrag eller nettolöneavdrag. Vilket man gör kommer man överens med arbetsgivaren. 

En följdfråga.

 

Om jag lägger in ett bruttolöneavdrag på 103 kr och sedan en förmånsbeskattning på 103 kr så tar dessa ut varandra. Den anställde får betala lika mycket i skatt som om hen inte haft cykelförmånen och arbetsgivaren får betala lika mycket i arbetsgivaravgift.  Jag testade genom att ta bort lönearterna för att jämför innan och efter. Vad är då poängen med detta, känns som att det är en förlust för arbetsgivaren bara? Det är något jag missar?

Hej @Helena B

Ja det blir som du skriver i och med att du i ditt exempel har samma belopp på både förmånen och bruttolöneavdraget. Frågan är om det är rätta beloppen du har valt för vanligen brukar man ha olika belopp i förmån och bruttolöneavdrag. 

 

Ett bruttolöneavdrag innebär att anställd accepterar lägre bruttolön, alltså lön innan skatt i utbyte mot en förmån. Bruttolöneavdraget innebär att arbetsgivaravgiften för arbetsgivaren och den skattepliktiga lönen för den anställde minskar.

Bruttolöneavdrag kan exempelvis användas på så sätt att en arbetsgivare betalar ut mindre lön till en anställd i utbyte mot att den anställda i fråga får privatsjukvård betald under en viss tid.

 

Du som arbetsgivare tjänar på att erbjuda bruttolöneavdrag då arbetsgivaravgifterna blir lägre. Den anställda i sin tur får betala mindre skatt, då denna förmån är skattefri. För att ett bruttolöneavdrag ska vara skattefritt får det inte vara utbytbart mot kontant lön. Det kan alltså inte kan vara en förmån som man kan välja bort för att istället få högre utbetald lön.

 

Det finns även en del nackdelar för den anställda med bruttolöneavdrag. Genom att acceptera ett avdrag kan underlag för sjukpenning, statlig ålderspension, föräldrapenning och övrigt minska och i och med att förmånerna som fås genom bruttolönen är skattefria är de heller inte avdragsgilla.

 

Har du några följdfrågor eller funderingar rekommenderar jag att du slår en signal igen till Skatteverket som kan förklara den skattemässiga innebörden bättre än vad jag kan.

 

//Tinna

Hej,

 

Det var Skatteverket som sa att jag skulle använda samma förmånsvärde på bruttolöneavdraget. Tycker bara att det är konstigt att det inte verkar finnas ett rätt svar. 

Hej!
När man pratar om förmåner så finns det egentligen 3 olika sätt för dig att hantera dem på. Det kan röra sig om bruttolöneavdrag, nettolöneavdrag eller så kan du endast lägga in en löneart för själva förmånen.  Hur det ska hanteras hos er och vilka belopp som är aktuella är något som ni själva måste ha koll på och när du vet det så vill vi jättegärna hjälpa dig med hur du ska lägga in det i ditt program.

Jag har självklart bollat din tråd med produktspecialister i löneteamet och vi kommer framöver att se över vår dokumentation för att förenkla för våra kunder vad de olika alternativen innebär.

 

//Tinna