Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
CHAMPION

Fråga till Visma om AGI - hur redovisa till personal?

Hur är det tänkt i eEkonomis Lönemodul att man skall informera respektive individ om vilka uppgifter som lämnats till Skatteverket? Kunde inte hitta något om detta när jag skummade igenom texter och videos (men kan så klart missat).

Enligt Skatteverket: Lämna arbetsgivardeklaration
Du ska informera betalningsmottagaren om vad du har redovisat till Skatteverket. Det gör du till exempel i en lönespecifikation eller ett pensionsbesked. Detta ska ske senast den dagen som arbetsgivardeklarationen ska lämnas till Skatteverket.
Kommer eEkonomi automatiskt distribuera denna information den 12e via Visma Employee-appen som vi idag använder för lönebeskeden?

Alternativet kan jag kan se är att plocka ut PDF för varje medarbetare och dessa kan knappast skickas via e-post (GDPR) så då skall man dessutom skriva ut dem på papper.


Bonusfråga! 🙂
Mer generellt - hur kommer detta att fungera för samtliga Visma Spcs olika löneprogram?


12 SVAR 12
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Fråga till Visma om AGI - hur redovisa till personal?

Jag har fått besked på en kurs att alla anställda som vill se sina kontrolluppgifter kan gå in på mina sidor på skatteverkets hemsida. Annars är ju varje lönebesked en form av kontrolluppgift. 
Highlighted
CHAMPION

Re: Fråga till Visma om AGI - hur redovisa till personal?

Jodå, de kan de. 🙂 Men som jag uppfattar SKVs text så friställer ju inte det mitt ansvar som arbetsgivare att informera dem? Skulle möjligen vara om man kan "komma undan" med att man kan sägas ha informerat de anställda i och med att man hänvisar till Min sida hos SKV. Hmm, jag skall ställa frågan till dem och återkommer.
Highlighted
CHAMPION

Re: Fråga till Visma om AGI - hur redovisa till personal?

Inskickat via Skatteverkets "Ställ en fråga"-sida:

Arbetsivardeklaration - angående informationskrav till betalningsmottagare om vad som redovisats till Skatteverket.

Enligt Skatteverkets egen sida om AGI: "Du ska informera betalningsmottagaren om vad du har redovisat till Skatteverket. Det gör du till exempel i en lönespecifikation eller ett pensionsbesked. Detta ska ske senast den dagen som arbetsgivardeklarationen ska lämnas till Skatteverket."

Kan man anses ha uppfyllt denna informationsplikt genom att meddela betalningsmottagare om att de kan logga in på Min sida hos Skatteverket och kontrollera uppgifterna där? Och om detta är tillräckligt, räcker det med att man informerar om detta en gång eller skall det göras i samband med varje inbetalning/redovisning av arbetsgivaredeklaration?
Återkommer som sagt. Om ingen annan hinner före. 🙂
Highlighted
MODERATOR

Re: Fråga till Visma om AGI - hur redovisa till personal?

Hej Khedron!

Gällande just Skatteverkets svar så tolkar jag det som att du inte rent tekniskt behöver visa Arbetsgivardeklarationen för den anställda.
Du redovisar ju de uppgifterna direkt på lönespecifikationen. Då i form av till exempel:
Månadslön á 30 000 kr
Skatt á 7000 kr
Arbetsgivaravgift á 1000 kr 
(obs, påhittade siffror).
Här nedan kan ju även tillkomma rader som tillägg före skatt, avdrag efter skatt, förmåner med mera.

Detta lönebesked skickar du ju via Visma Employee-appen och således får din anställda information.

Din person kan även själva logga in på Skatteverkets hemsida och se vilka uppgifter som redovisats.
Det kommer alltså ingen funktion för att se själva AGI:n direkt via appen. 

Allt det här med AGI, och vi ska inte ens nämna det nya karensavdraget, är en djungel och allt är fortfarande lite luddigt.

Skulle något uppdateras eller nya krav tillkomma informerar vi självklart om det.

Hoppas detta gav dig lite mer kött på benen och ha en trevlig dag!

/Sofia 
Highlighted
CHAMPION

Re: Fråga till Visma om AGI - hur redovisa till personal?

Fast själva arbetsgivaravgiften syns inte någonstans i Emploee-appen? Jag kan inte hitta den i alla fall? Är det meningen att jag som arbetsgivare skall lägga till en textrad manuellt om avgiften och belopp varje gång? Eller skall lönetagaren bara förstå att det har betalats en viss avgift? Tycks mig som det är just det som inte ok längre...

Okej, min kommentar här beror lite på vad jag får för svar från Skatteverket men jag upplever nog att Vismas kommunikation i frågan inte riktigt håller ihop hela vägen (inte tillräckligt tydlig). Jag upplever personligen inte att lönebeskedet via eEkonomi + Employee-appen idag gör att det framgår vad/hur som är redovisat till Skatteverket. Men, jag återkommer när jag fått eget svar. 🙂
Highlighted
CHAMPION

Re: Fråga till Visma om AGI - hur redovisa till personal?

När man talar om trollen... blev nyss upping av Skatteverket som lämnade svar på min fråga om information till lönetagare. Enligt det svar jag fick så måste det framgå av lönebeskedet hur mycket skatt dragits för lön och andra ersättningar (förmåner). Inter bara för den aktuella betalningen men även ackumulerat. När det gäller Visma Employee-appen så kan man se det ackumulerade beloppen på bilden (PDF?) av lönebeskedet man kan plocka fram via ikonen längt uppe till höger. En ikon jag upptäckte först idag, hur jag har missat den tidigare förstår jag inte...


Så, frågan är besvarad och misstänksamma jag får erkänna att Visma har rätt. 🙂 Tror dock fortfarande att informationen king detta kan förbätras men kan lika gärna vara jag som är förkylningsomtöcknad så... tack! 🙂
Highlighted

Re: Fråga till Visma om AGI - hur redovisa till personal?

Hmm. det har väl alltid framgått av lönebeskeden. eller? Hade ju varit spännande om man varit tvungen att redovisa även arbetsgivaravgifter. Det har tidigare varit en uppgift som facket varit väldigt kritiska till, att redovisa vad personalen egentligen kostar.... märklig inställning för övrigt...
Highlighted
UTFORSKARE

Re: Fråga till Visma om AGI - hur redovisa till personal?

Ska man ta till sig det som SKV skriver till 100%, kan man först när man de facto har redovisat AGI till SKV informera mottagaren. Lönebeskedet visar ju bara vad man borde redovisa nästa månad.
Alltså; januarilönens AGI ska informeras till löntagaren tidigast när man lämnat AGI för januari till SKV och senast 12/2. Hur löser vi det? Ännu ett pappersutskick? Februaris lönebesked kommer ju inte ut så snabbt.
Själv tycker jag att det borde räcka med att det som står i lönebeskedet kan löntagaren själv kontrollera månaden efter på skattekontot. Stämmer det är ju allt frid och fröjd.
Jag har kastat in en fråga till SKV och bett om ett klargörande om detta och hoppas att det bara är en olycklig formulering från deras sida.
Vi har Lön 600 men problematiken är ju densamma.

Och jag håller med dig Accountantfr... Det borde ligga i varje arbetstagares intresse att få veta hur mycket skatt som betalas in på deras lön, även arbetsgivaravgifterna är ju en skatt på lönen.
Highlighted
UTFORSKARE

Re: Fråga till Visma om AGI - hur redovisa till personal?

Ang. Visma Lön 600
Har Visma några planer på att på något sätt markera de uppgifter i lönebeskedet som kommer att redovisas i AGI? Typ en fet ram runt och en text i stil med "kommer att redovisas till Skatteverket nästkommande månad". Jag kan inte hitta någonstans att själv kunna ändra i mallen.
Detta borde även finnas med i Min Lön.