Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Helen V
NY MEDLEM

Hantera försenad tidrapport och försenad lön som löneadministratör

Jag kör företagets löner den 10:e varje månad, vilka de anställda är klart medvetna om sedan flera år. En timanställd har de senaste fyra månaderna kommit in med sin timrapport långt efter att jag kört månadens löner så jag fått köra extra lön till honom, med irritation och merarbete som följd. Nu hände samma sak igen och jag har tröttnat rätt rejält. Frågan är - kan jag låta lönen stå innestående och betala ut den samtidigt som nästa lön i oktober? 

5 SVAR 5
LW____
NY MEDLEM

Gissar att det har med din pondus att göra.

Räkna med att ändå få göra den, för de här personerna har en tendens att springa till chefen och klaga och gråta och sedan kommer chefen in till dig, pekar med hela handen och kräver att du ska göra lönen i alla fall ("för det kan ju inte ta så lång tid"), vilket i förlängningen blir att slarvputten drar ytterligare på sina dagar efter det...

Jag tror att du bör ta ett snack med chefen först och förklara läget; hur mycket merarbete det blir när du inte kan göra lönerna i en sväng (att ändra skatteuppgifter till SKV i efterhand, dubbla utbetalningar, ändringar och krångel som kan leda till att det blir fel i redovisning och skatteutbetalningar (merarbete för dig med kostsam övertid för bolaget)). När han/hon är på det klara med hur dessa extralöner slår sönder dina arbetsrutiner, kan du gå vidare att föreslå ett allmänt utskick (e dyl), där det uttryckligen står att lönen förskjuts till nästkommande månad vid förseningar framöver utan undantag.

Bara chefen har fått detta förankrat hos sig, borde det funka. Sedan vid nästkommande deadline när denne slarvers tidrapport inte kommit in, tar du ett snack till med chefen och berättar att han/hon nu får backa upp dig och inte vika ner sig för att det bara blir värre framöver om så sker och underminerar din auktoritet som löneadministratör. För, vad kommer de andra annars att tycka, de som är duktiga med sin deadline? Jo, att de också kan dra på det hela, ändra och krångla och till sist blir det som på ett företag jag började på (men där jag slapp lönerna) att det blev ett tiotal lönekörningar varje månad för att det skulle krånglas.

Jag lider med dig!

Lycka till,
Lena

Helen V
NY MEDLEM

Jag har en dialog med chefen om detta, chefen har redan tidigare sagt att jag ska hålla inne lönen men jag har varit "snäll" och gjort extrakörningar. Personen ifråga har dessutom tagit olovlig semester så att vi ska hålla inne lönen är inga problem. Det jag undrar är om Visma Lön 600 klarar det - kan man låta en lön stå kvar till nästa utbetalning?
Att inte få sina pengar när man räknat med dem kanske svider så pass att man kan lägga in en påminnelse att lämna in rapporten i tid i kalendern framöver. 🙂
LW____
NY MEDLEM

Jag skulle ju vänta med att registrera lönen tills nästa lönekörning, inte lägga den vilande i löneprogrammet för "rätt månad", om du förstår var jag menar. Eller... är lönen redan registrerad och klar i Visma?

//L

Helen V
NY MEDLEM

Nej, jag har inte gjort något alls. Ligger bara på timrapporten. Har däremot haft ett samtal med chefen idag, bara för säkerhets skull. Nej, han ska inte ha några pengar den här månaden. 🙂
LW____
NY MEDLEM

Bra!

som en retorikmästare sade: "stå på dig, annars gör någon annan det"

//Lena