Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
VeronicaO
UTFORSKARE

Hur hanteras semesterdagar äldre än 5 år

(uppdaterad av My Janhall MODERATOR ‎2020-03-03 15:16 )

Vi har flera anställda som har semesterdagar sparade från så långt tillbaka som 2011.

  1. Bör vi göra en utbetalning för de dagar som är äldre än 5 år?

    a. Om utbetalning sker, kan jag då specificera på utbetalningen vilka dagar det gäller och systemet tar bort just dessa dagar?

  2.  Bör de anställda i fråga vara lediga de 25 dagarna de får i år plus alla de sparade dagarna för att dessa ska försvinna från systemet?
7 SVAR 7
-Peter-
UTFORSKARE

Re: Hur hanteras semesterdagar äldre än 5 år - Lön 300/600

Hoppsan!

Semesterdagar får egentligen sparas maximalt 5 år, eller "om särskilda skäl finns" kan man komma överens om att ta ut efter ytterligare ett år. Det är arbetsgivarens skyldighet att se till att semestern tas ut i tid.

Nu är ni ju redan i ett läge med väldigt gamla sparade semesterdagar, så förslagsvis försöker ni städa upp det snarast möjligt. Semester ska i första hand tas ut i ledighet, och då måste man - som du säger - först ta ut årets alla intjänade dagar innan man börjar plocka från sparade dagar (och då tas de äldsta först). Beroende på hur många dagar de har hunnit ta ut under innevarande semesterår kanske det är bäst att i princip tvinga iväg de som berörs på ledighet för att komma ner till de godkända 5 år x 5 dagar som man får spara innan 31 mars.

En arbetsgivare som betalar ut semesterdagar enbart i pengar och inte ser till att arbetstagaren även tar ut ledighet kan riskera att i efterhand få betala skadestånd till arbetstagaren, oavsett om det fanns en överenskommelse att få semester i pengar.

Det finns vissa undantag (t.ex. om den anställde varit sjukskriven länge o.d.), så det är svårt att säga exakt vad som gäller för er.
VeronicaO
UTFORSKARE

Re: Hur hanteras semesterdagar äldre än 5 år - Lön 300/600

Tack Peter! 

Då har jag mer koll och får piska iväg kollegorna på ledighet helt enkelt. 😃
Solennn
NY MEDLEM

Re: Hur hanteras semesterdagar äldre än 5 år - Lön 300/600

Hej,

Vi har samma situation, en person har 2 sparade semesterdagar från 2013.
Kan man inte betala ut för de 2 dagar om man kommer överens?
Gäller samma regler när semesteråret är sammanfallande?

-Peter-
UTFORSKARE

Re: Hur hanteras semesterdagar äldre än 5 år - Lön 300/600

Hej Solennn,

Det spelar som sagt egentligen ingen roll om man är överens med den anställde - semester får inte betalas ut i pengar utan ska tas ut i ledighet. Lättast är att den anställde tar ut alla sina intjänade dagar för året + de två sparade - det är de äldsta dagarna som försvinner först av de sparade när alla "färska" semesterdagar tagits ut.

Det finns dock som sagt vissa undantagsfall så ett alternativ är ju att kontakta facket för att få ett "undantagstillstånd" för att få betala ut dessa två dagar i pengar. Borde inte vara helt omöjligt, så länge alla är överens (jag tror att man kan avtala med facket för att slippa risken för skadestånd, men jag är inte helt säker - så kolla det!).

Eller så chansar ni och kommer överens om att betala ut de två dagarna i pengar helt enkelt, även om det kanske inte är att rekommendera.Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST

Re: Hur hanteras semesterdagar äldre än 5 år - Lön 300/600

Hej! 

Jag kikade lite närma på detta gällande att få dagarna i pengar istället för att ta ut dem som semester. Detta är väldigt olika beroende på vad man har för kollektavtal men vad jag kan läsa mig till så är det möjligt att betala ut dagarna i pengar om man är överens gällande detta med sin anställd. För att ge ett exempel  på detta så kan ni läsa vad Unionen har skrivit gällande detta. 

"Om du och din arbetsgivare kommer överens om att du ska spara dessa dagar ytterligare ett år och istället ta ut dem som ledighet under år 6, så är det tillåtet. Det är också möjligt för er att komma överens om att arbetsgivaren ska ge dig semesterersättning istället för ledighet, men i bägge fallen förutsätter det att ni kommer överens. Annars fall måste semesterdagarna läggas ut som ledighet år 5" 

För att läsa mer om detta: https://www.unionen.se/rad-och-stod/ratt-att-spara-semester

Jag vill poängtera att jag fått denna infon från unionens hemsida och att detta kan se olika ut beroende på avtal, så jag skulle uppmana er till att kolla detta med ert kollektivavtal. 

/Hilda 
-Peter-
UTFORSKARE

Re: Hur hanteras semesterdagar äldre än 5 år - Lön 300/600

Det känns lite osäkert det där, jag har också försökt få mer klarhet i vad som gäller. Semesterlagen säger egentligen inget rakt ut om detta, men det finns ett par formuleringar som pekar åt att semester inte får betalas ut i pengar:

"26 §   Arbetsgivaren ska betala ut semesterlön till arbetstagaren i samband med semesterledigheten."
D.v.s. betalning av semesterlön ska ej ske separat från ledighet.

"26 a § Semesterdagar med semesterlön som inte har sparats enligt 18 § (normala 5 dagar) och som inte har kunnat läggas ut under semesteråret ersätts med semesterlön. "
(Min fetning.) D.v.s. dagar som "inte har kunnat läggas ut" kan vara OK att betala ut i pengar. Dit räknas semester som skjuter över 5 sparade p.g.a. långtidssjukskrivning, jag tror inte att det är ett giltigt skäl att man helt enkelt struntat i att ta ut semestern eller haft för mycket att göra.

Juridiska rådgivare verkar rätt överens om att det inte är OK att betala ut i pengar även om man är överens, exempel:

"Huvudregeln enligt semesterlagen är att intjänad betald semester ska tas ut i ledighet. Den anställde kan därför inte välja att vara ledig färre än 20 dagar och få de resterande dagarna utbetalda i pengar. Detta gäller även sparad semester, som inte heller kan betalas ut endast i pengar.

En arbetsgivare som betalar ut semesterdagar enbart i pengar och inte ser till att arbetstagaren även tar ut ledighet kan riskera att i efterhand få betala skadestånd till arbetstagaren. Det har då ingen betydelse om det varit på den anställdes önskemål.

Det finns dock ett undantag från ovanstående. Undantaget gäller endast om en anställd har varit frånvarande från arbetet på heltid under större delen av ett semesterår. Det gäller inte om arbetstagaren har varit frånvarande på deltid eller avstått från att ta ut sin ledighet."
https://www.tholin.se/artiklar/har-dina-anstallda-inte-tagit-ut-arets-semester-an/

"Betald semester måste alltid förläggas som ledighet, och kan inte enbart kompenseras med pengar. Det är tillåtet att betala semesterersättning, men arbetstagaren måste ta ut angiven ledighet. Denna regel kan inte frångås även om det är arbetstagaren som vill ha ut pengar istället för ledighet."
https://www.draftit.se/2017/05/29/kan-jag-som-arbetsgivare-betala-ut-pengar-istallet-for-semester/

Sen är det väl säkert så att om den anställde och arbetsgivaren är helt överens och ingen "skvallrar" är det ju inga problem! Däremot kan det vara bra som arbetsgivare att vara försiktig med detta om det nu skulle bli problem senare, t.ex. om den anställde ändrar sig och anmäler, eller om en annan medarbetare får nys om det och oroar sig över att det blir "standard" att folk inte längre får ta ledigt utan förväntas "komma överens" med chefen om att ta ut semester i pengar istället, för att minska frånvaro.

VeronicaO
UTFORSKARE

Re: Hur hanteras semesterdagar äldre än 5 år - Lön 300/600

Tack för det utförliga svaret! 😃

Det är mer rimligt att de anställda tar ut ledigheten i stället för pengar. Vi får helt enkelt leva med att flertalet är borta lite mer framöver så att de gamla dagarna försvinner från systemet =).