Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
cera964
NY MEDLEM

Nytt direktiv Tillväxtverket ang semester!

 Hej! Detta har vi fått från Sinf, Jag har klippt in direkt från det mailet vi har fick i fredags eftermiddag. Känns ju så där att de kommer med det nu? Hur ska man då hantera/råda vid semestern? Ska de anställda då inte få nån semester under stödperioden man redan fått utbetalat? 

Ha en fin dag!

 

"Korttidsarbete och semester

I går meddelade Tillväxtverket en ändring som får stor betydelse för företagen. Tillväxtverket har tidigare gjort bedömningen att betald och intjänad semester likställs med närvaro. Men efter en utförd analys har en reviderad tolkning gjorts där man kommit fram till att all semester ska räknas som frånvaro och därmed inte ingå i beräkningen av det preliminära stödet. 

 

 

Detta innebär att sjukdom, föräldraledighet, vård av sjukt barn och semester räknas som frånvaro och ska räknas av vid beräkningen av preliminärt stöd. Inga undantag gäller därmed längre för betald semester, som tidigare angetts.

Tillväxtverket meddelar även att de kommer att återkomma om hur detta kommer att påverka de företagare som redan sökt och beviljats stöd för en semesterperiod. Vi på Sinf fortsätter att hålla oss uppdaterade med information från Tillväxtverket, för mer information är ni välkomna att kontakta våra jurister."

 

 

6 SVAR 6
My Janhall
MODERATOR

Re: Nytt direktiv Tillväxtverket ang semester!

Hej! 

Det stämmer att tillväxtverket ändrat sig gällande betald och intjänad semester. Kan förstå att det känns plötsligt men jag tänker ju att de anställda fortfarande har sin semesterrätt. I helgen tillkom tillväxtverket med följande:
Ytterligare information kring hur inkomna ansökningshandlingar kommer att hanteras, där stödet beräknats med utgångspunkt i att betald och intjänad semester likställs med närvaro, publiceras inom kort.

 

Håll utkik på tillväxtverkets sida om korttidspermittering och så får man utgå efter hur semestern ska hanteras när mer information finns ute. 

/My 

Lisa Henriks
COMMUNITY MANAGER

Re: Nytt direktiv Tillväxtverket ang semester!

Tack @cera964 för att du hade ögonen öppna och delade med dig av ny information här i forumet 🙏

Camilla18
NY MEDLEM

Svar: Nytt direktiv Tillväxtverket ang semester!

Nu blev jag osäker här. Ska semester, vab, sjuk mm räknas som frånvaro eller närvaro i uträkningen vid korttidsarbete?

My Janhall
MODERATOR

Re: Svar: Nytt direktiv Tillväxtverket ang semester!

Hej @Camilla18 

Sjukdom, föräldraledighet, vård av sjukt barn och semester räknas bort vid beräkningen av preliminärt stöd då detta räknas som frånvaro. Tillväxtverket har gått ut med följande information


 

Ha en fin helg! 
/My 

Susanne_L
NY MEDLEM

Vilka lönearter ska användas vid semester under korttidspermitteringen?

Hur ska man skriva in i löneprogrammet under semestern? I Metalls avtal står det att de anställda ska få 100% lön + semesterersättning under semestern även under permitteringen. Vårt företag har semesterstängt 1 månad i juli (vi har samma varje år så det kan vi ju inte ändra på i år, trots korttidspermitteringen) Semestern startar 6/7 och det innebär att alla har varit korttidspermitterade (under juli) 1-5/7 med 12% löneavdrag och från 6/7 ska de få full lön. Hur skriver jag in när det gäller korttidspermitteringen under juli så att det blir rätt vid redovisningen? Eftersom semestern nu räknas som frånvaro och när de flestas semester är slut så är även vår korttidspermitteringsperiod slut. Två anställda ska endast ha 2 veckors semester så där fortsätter ju permitteringen efter semestern så berätta gärna hur jag gör med dem respektive hur jag gör med de andra som har 4 veckor. Nu har jag använt mig av lönearterna 4404 och 1505, ska de tas bort helt under semestern eller ska jag lägga in någonting på 4404 ändå eftersom jag har sökt för hela perioden över semestern så att jag sedan kan  rapportera in rätt till Tillväxtverket/ Susanne

Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST

Svar: Vilka lönearter ska användas vid semester under korttidspermitteringen?

Hej @Susanne_L 

Jag kommer inte kunna ge dig ett 100% rätt svar då flera av de frågor du har behöver bemötas utifrån ditt kollektivavtal eller tillväxtverket. Min tanke är man tillfälligt tar bort löneväxlingen på den anställde därefter lägger du upp en ny lön med löneväxling på den ordinarie lönen. 

Man bör inte göra något avdrag med varken 44xx eller 15xx men jag rekommenderar ändå att du kontaktar ditt avtal samt tillväxtverket om hur de önskar att man ska hantera avdragen m.m. 

Återkom gärna när du fått svar så kan vi hitta en lösning om hur du ska hantera det i programmet.

 

Vänligen 

Jesper