Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Khedron Wilk
CHAMPION

Re: Olovlig frånvaro

Kan inte hjälpa angående det efterfrågade problemet men skulle trots detta vilja drista mig till att komma med en helt annan slags kommentar/vinkel  på situationen - trot att jag inte alls vet bakgrunden. Se det jag skriver nedan mer som en allmän kommentar kring sådana här situationer utan att på något sätt nödvändigtvis gälla den aktuella arbetsplatsen och helt utan värdering.

Sen undrar jag över den om den anställde verkligen kan göra på den viset. Låter som att det är dags för varning. Annars får personen se till att få nytt läkarintyg. (Nu vet ju inte jag anledningen till sjukskrivningen, utgår bara helt från arbetsgivarsidan)
Det är även min spontana reaktion. Strikt talat så nej, det kan inte den anställde. Men...

Den sjukskrivne kan vara en medarbetare som mår väldigt dåligt. Jag tror man skall förutsätta att individen egentligen vill arbeta men inte kan/vågar/orkar av olika skäl. Få personer "jävlas" och uteblir från jobbet "bara för att". Svårigheten är i ett sådant här fall att få kontakt med den anställde och få klarhet i vad som händer. Själva kontakten (och till och med bara tanken på en eventuell kontakt) i sig kan vara ångestskapande vilket gör att medarbetaren drar sig undan och inte går att få tag på.

Tänk också på att det är skillnad på vad en läkare ger individen för sjukskrivning och vad försäkringskassan godkänner/anser att individen har för arbetsförmåga. Vad FK godkänner för ersättningsnivå behöver inte nödvändigtvis innebära att arbetsgivaren absolut måste ställa krav på motsvarande arbetsinsats/närvaro. 

Som arbetsgivare har man ett omfattande rehabiliteringsansvar, oavsett sjukdomsorsak. Ibland är det dock tyvärr svårt för individen att ta emot rehabiliteringen. En svår situation som kommer kräva mycket av både arbetstagare och arbetsgivare - helt bortsett från lönefrågan.


Mina "två ören" i all ödmjukhet.

//Konsult som jobbar som interimschef och som har haft att göra med medarbetare som mår dåligt som själv varit långtidssjukskriven på grund av utmattningssyndrom (ja, jag vet, "skomakarens barn"...)
Sabine
UTFORSKARE

Re: Olovlig frånvaro

Jag är ett stort "fan" av dina svar 😃
och skulle vilja säga att du slår huvudet på spiken (gå nu inte och sjukskriv dig för det bara!)

Vi är absolut på det klara med vårt ansvar och har haft regelbunden kontakt även om det ibland varit mindre lätt.
Kan tillägga att personen i fråga var inne igår och började jobba eftermiddagar från idag. Håller alla tummar och tår att det fortsätter åt det hållet.

Tack för dina tankar!
//Sabine
Khedron Wilk
CHAMPION

Re: Olovlig frånvaro

Tack för att du tar mina kommentarer på rätt sätt! Ibland känns de lite snudd på "besserwisser" men jag skyller på att jag är analytiskt lagd... 🙂  Och man, vi män tycks ju alltid vara övertygade om att vi måste förklara alltid till förb.... *självironi* 😄
Khedron Wilk
CHAMPION

Re: Olovlig frånvaro

*håller också tummarna för både er och den anställde*
Sabine
UTFORSKARE

Re: Olovlig frånvaro

(uppdaterad av Sabine ‎2021-08-27 09:16 )
"Och man, vi män tycks ju alltid vara övertygade om att vi måste förklara alltid till förb...."
Återigen - huvudet på spiken! 
Tack för gott skratt =D