Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Semesterstängt - tvingande semester?

(uppdaterad av My Janhall MODERATOR ‎2020-03-10 11:42 )

Om ett företag stänger för semester, kan dom tvinga anställda att ta ledigt under denna period? Om de anställda inte har inarbetad semester, tex nyanställd, blir dom tvingade att ta ut obetald semester mot löneavdrag då?

 

1 SVAR 1
NY MEDLEM

Re: Semesterstängt - tvingande semester?

Hej,

Då jag är av naturen lat väljer jag att klippa in en bra sammanfattning:

"Tvingande ledighet

Det förekommer att någon anställd inte vill vara semesterledig. Det kan till exempel bero på att man inte har någon att vara tillsammans med under semestern. Det finns ingen skyldighet att ta ut semester under sommaren. Den kan förläggas under annan tid eller delas upp om det är den anställdes önskemål och om det passar verksamheten och arbetsgivaren godkänner det. Däremot måste sammanlagt minst 20 semesterdagar tas ut i ledighet under året, under förutsättning att så många dagar är intjänade och betalda.

I många fall vill företaget stänga verksamheten ett antal veckor under sommaren. Det innebär att de anställda tvingas ta ut sin semester under denna tid. Man kan dock inte tvinga någon som inte har tjänat in betalda dagar i den utsträckning så att det räcker till semesterstängningen.

Man kan aldrig tvinga någon att ta ut 25 dagar i semesterledighet under året eftersom den anställde har rätt att spara den femte semesterveckan eller de betalda dagar som överstiger 20."

//Tina