Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Bilagor vid byte från papper till digital inlämning

(uppdaterad av My Janhall ANSTÄLLD ‎2021-03-18 09:23 )
Status: Inte planerad just nu

För det första så använder jag Visma Bokslut sedan länge... och en sak är numera jäkligt irriterande. Kan typ acceptera att jag måste göra om hela årsredovisningen när jag byter till digital inlämning men under protest men jag kan förstå den. Men det jag inte kan förstå är att den massa bilagor försvinner. Efter byte så får jag en lång lista med huvudbilagor som försvunnit och som jag då måste försöka få dit igen.. Känns ju så där och det känns som om det är värre nu än i början. Är det något som är ett måste eller ett fel?

4 Kommentarer
My Janhall
ANSTÄLLD

Hejsan! 

Jag förstår vad du menar, just nu är det något som automatiskt sker vid bytet och inget som är ett allmänt fel i programmet. Jag har full förståelse för din synpunkt så kommer lyfta frågan vidare till Idéer för Visma Bokslut, så ska vi se över möjligheten med bilagorna framåt. 

Ha en fin dag! 
/My 

Ok. Det vore ju bra. Det är dessutom rätt svårt att få till det rätt efteråt då man inte får något bra stöd som säger vad som egentligen är fel. Luddig info och felmeddelandet försvinner inte alltid. Jag tror att styrningen i en digital årsredovisningen kräver absolut rätt konto vilket vi då ibland löst genom en flytt av konton istället för att boka om... men det är en ren gissning.... Sliter vidare då helt enkelt... fast det är synd för man blir lite negativ till digital inlämning.... innebär ju merarbete som varken är mitt eller kundens "fel"..

 

En annan "rolig" sak med bokslut nu för tiden är att jag t.ex. får en varning för att "Förändringar i eget kapital har ett felaktigt värde i kolumnen Balanserat resultat". Något som jag helt håller med om. Men det går ju i en digital årsredovisning inte att lägga till eller ta bort de fel som uppstår p.g.a öresavrundningar som hanteras olika beroende på var i programmet man är. I det här fallet så har jag i förändringar eget kapital 1 730 185 kr medans det i balansräkningen står 1 730 186 kr.

Vilket då beror på att "förändringar i eget kapital" delar upp summan i Balanserat resultat (1 658 258,44) och Redovisat resultat (71 927,15) som då bägge avrundas nedåt. Medans det i balansräkningen slås ihop och då läggs även örena ihop och det blir då ett högre belopp.

 

I en "vanlig" årsredovisning så löser man det genom att lägga till en krona här och där med det går ju inte i en digital... Så då sitter man där med ett felmeddelande (som iofs inte har någon betydelse) och med olika resultat i årsredovisningen (vilket inte det heller har någon betydelse då Bolagsverket glatt godkänner nästan vad som helst nu för tiden...

Michael Holmgren
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu

Angående att bokslutsbilagorna försvinner kan det inträffa i de fall där den tidigare balansräkningsmallen skiljer sig för mycket mot balansräkningsmallen som digital inlämning använder, dvs har företaget en äldre uppställning av balansräkningsmallen finns det en risk att bokslutsbilagor försvinner i o m bytet till digital inlämning. 

 

Skapar du däremot ett nytt bokslut och sedan byter från papper till digital inlämning bör inte bilagorna försvinna då uppställning i balansräkningsmallen är mer av samma typ.

 

Förändring eget kapital och placering av avrundningsdifferenser är mitt bästa tips, i de fall du inte får ordning på avrundningen, att manuellt ändra belopp direkt på dokumentet Förändring eget kapital alternativt boka bort ören via bokslutsverifikation.