Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Jocke_B
NY MEDLEM

Automatisk utloggning och säkerhetskopiering

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2020-03-03 11:19 )

En funktion som skulle kunna möjliggöra så att servern tar en automatisk backup varje natt eller var 7:e dag (inställbart) hade förenklat hanteringen och säkerställt att backup alltid görs. Funktionen skulle även göra så att eventuella klienter som "glömt" att logga ut slängs ut och backupen genomförs. Idag går det inte att utföra backup utan att alla klienter är "utloggade"

70 Kommentarer
Fd medlem
Inte tillämpbar
skönt att höra, men med 47 gilla markeringar och den är markerad som inte planerad, känns mindre bra, nu när man inventerar så skulle det underlätta avsevärt i fall om det blir något fel och man vill gå tillbaka till en backup tagen tidigare under dagen, drygt att behöva gå in och döpa om varje säkerhetskopia om man tar flera samma dag
Thomas10
UTFORSKARE
Det kommer säkert förbättringar i kommande versioner...
Från v2017.1 (SQL Server) så behöver man inte vara utloggad för att genomföra registervård och säkerhetskopiering.
Men visst skulle man föredra att ingenting skrivs till databasen under säkerhetskopiering...

Enklast vore väl kanske att kunna köra spcsadm.exe med parametrar för backup. Då kan man ju använda schemaläggaren för att köra nattetid och även välja som vilken användare man vill köra backupen.
Parametrar bör då kanske vara bl.a. företag och/eller system. Eventuella sökvägar kanske man kan ställa in i programmet istället.
Larsh_
NY MEDLEM
Hur kan detta inte vara fixat ännu år 2019? Helt vansinnigt att det inte finns stöd för automatisk backup direkt från server.GustavF
NY MEDLEM

Någon uppdatering på detta?

GustavF
NY MEDLEM
(uppdaterad av GustavF ‎2020-02-05 11:29 )

Dubbelpost

Annika36
UTFORSKARE

Ja, just automatisk säkerhetskopiering på serverdatorn kanske skulle lösa problemet som är idag med att det inte går att säkerhetskopiera från arbetsdator till OneDrive-mapp på huvuddatorn ("servern"), utan måste först lägga den i en vanlig mapp och sedan manuellt flytta över den till OneDrive-mappen? Krångligt och onödigt som det är nu.. 

Janne_2020
NY MEDLEM

Hej, jag jobbar som IT konsult inom backup and storage och har hjälpt ett företag med att byta datorer och samtidigt uppgradera deras Visma moduler.  Jag har ingen kunskap om Visma förutom att jag känner till programmet. Inga problem med att uppgradera eller installera , men det jag undrar är kan inte den interna backupen/säkerthetskopian, automatiseras, så inte användaren varje gång måste göra detta manuellt?  Det är inte bara jag som undrar utan kunden som skulle vilja detta och slippa manuell hantering. Jag ska installera ett separat backupprogram som backar upp hela datorn med ett schema. automatiskt  Jag är medveten om att Visma har sin egen backup, men denna backar väl upp ,om det är databaser eller filer för Visma, och det måste väl finnas dokumenterat vad Visma backar upp? Jag kontaktade Visma supporten men de kunde inte svara på det utan bara rekommenderade den egna säkerhetskopian/backupen. Om jag backar upp alla Visma filer och databas/databaser , så måste det väl gå att återställa utan Vismas egen säkerhetskopia, om man bara vet vad den backar upp?  Kunden vill ha det automatiskt varje dag, men jag har sagt att det är inga problem att backa upp med annat program , men bara vi vet hur och vad som ska återställas. Är det någon som har erfarenhet av detta , förslag, eller är man helt såld på Vismas egna säkerhetskopia?

Davor P1
CHAMPION

Hej,

 

Jag är inte helt säker på min sak, men det finns en risk att eftersom man backar upp databaser så får man hålla tungan rätt i munnen.

 

Trots att man kör en extern backup av datormiljön så hade jag försökt få till en "specialare" med antingen en separat (automatisk eller manuell) backup av Visma.

 

Eftersom programmet med automatik kan påminna om backup med jämna intervall krävs det inte alltför stor handpåläggning för att backupen skall fungera. Därefter kan man se till att man backar upp katalogen med Vismas säkerhetskopior - livrem och hängslen...

 

//Davor P

PelleWidell
UTFORSKARE

Du behöver versionen som heter "egen SQL", då kan du ha en egen instans av SQL server där du har adminbehörigheter och enkelt kan skapa vanliga DB-backuprutiner.

Är det även Byråstöd, lön och andra program så  behöver du som Davor påpekade även ha filkopirering då filer inte ligger som BLOB i databasen. Här behöver man veta vilka program och sökvägar för installationen ni använder.

 

Att förlita sig på manuell hantering av backup (trots automatisk påminnelse) skulle inte jag rekommendera som driftsleverantör.

 

Vi böt server på ett förtetag, dom ändrade till och med hela nåätverket med ny AD med tillhörande forrest, det var att installera om alla företag, återskapa filer/foldrar och databaser, sen behövdes även en manuell ändring i databserna eftersdom byrån hade fått nytt ID nummer vilket gjorde att alla underliggande kunddatabaser fått nytt namn, men det var en ganska enkel SQL uppdatering med byrå3 ersattes med byrå1 typ...

 

Lycka till!

Janne_2020
NY MEDLEM

Hej,  kunden vill inte göra denna manuella backup varje dag utan att det sker med automatik. Jag förstår henne, konstigt att inte Visma kan bygga in ett automatiskt schema som kan köra detta själv och utan manuell påminnelse. Jag jobbar med backuper och det man vill i datormiljöer är att detta sköts i bakgrunden och automatiskt. Sen ska man alltid göra stickprov med att återläsa datat du backar upp.  Jag vet inte om nu Visma kör SQL express eller om du kan köra en full SQL server? Visma verka inte veta själva vad som backas upp i deras systemsäkerhetskopia, vilket jag tycker är konstigt, pratade med deras support.  Det är inga konstigheter att backa upp med det backupprogram jag tänkte köra med , då den tar även konsistenta backuper av SQL. Och om det är full SQL server kan jag även ta transaktionsloggarna. Men jag får se vad jag får ihop med både Vismas och det externa backupprogrammet jag ska köra.  

Janne_2020
NY MEDLEM

Menar du med "egen SQL" en full SQL server?  Jag har jobbat mycket med SQL administration men inte programmering. Så SQL Management ska inte vara några problem. Men bara jag vet vad som behöver backas upp. Dock det som jag ska köra med, separat backupprogramvara, tar samtliga databaser och konsistent backup av dessa.  Filer heller inga problem då jag backar hela datorn och efter en första full backup, endast inkrementellt.  Kanske regelbundna fulla backuper, får se, beroende på om det får plats men om det också är nödvändigt, då jag inte tror de behöver återställa väldigt ofta eller snabbt om det händer nåt.  Jag vill ha så mycket som möjligt automatiskt och gillar inte denna manuella hantering som Visma har. 

PelleWidell
UTFORSKARE

Hej Janne!

 

Om man kör Visma Admin "default" så installeras SQL Express och du har inga egna behörigheter på instansen och kan därför heller inte skapa backuprutiner i SQL.

Däremot finns variannten "Egen SQL/NoSQL" som Visma erbjuder (dock utan support av okänd anledning) där du har din egen instans, som kan vara Express, Standard men även Enterprise och förmodligen klustrat för större installationer. Tips är att döpa instansen till Visma så slipper man ändra i konfigfiler efter varje uppdatering.

Jag skulle rekommendera dig att du skapar ett backupschema inne i SQL Agenten och sen har du vanlig filbackup av backup-filerna, det är absolut snbabbast sättet vid en evnetuell återställning.

 

Håller till fullo med dig att en backup bör vara automatisk och inte bero på manuella rutiner.

 

Hoppas det blev lite tydligare nu och at du får till det.

suwarto
NY MEDLEM
(uppdaterad av suwarto ‎2020-06-05 08:19 )

Jag har frågat länge efter något sätt att schemaanlägga backup men icke.

 

Det vore jö klockrent om man kunde köra en windows task eller liknande ett par gånger per dag och slippa ta säkerhetskopior och system backup...

 

nån som vet om man kan starta visma och ta backup från windows terminalen / powershell / commando promten?

suwarto
NY MEDLEM

Har inte varit in i visma forumet på ett tag men verkar inte hitta mina gamla trådar, det här men automatisk backup har jag lagt som förslag i MÅNGA år, en utveckling som har gjorts i ärendet är att det går att ta backup när något är inloggad, det gick inte tidigare,

men att det har tagit MINST 5 år och att det fortfarande inte finns någon vettig lösning på automatisk / schama möjligheten för backup och säkerhetskopia är under all kritik.

 

Går det att ta backup i admin igenom powershell eller med extra variabler i start genvägen till programmet ?

Nåt borde göras, bara så man kan använda windows task scheduler eller något liknade , för oss som har suttit många hundratals gånger och tagit backup

Joanna Norlander
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

När det gäller backup så är vår rekommendation alltid att ta säkerhetskopior i programmet och spara undan. Är det så att man väljer att även göra en sqlbackup på så är det även viktigt att man gör en backup på tillhörande företagsmapp. Jag vill dock vara tydlig med att det endast är säkerhetskopior som vi har systemstöd för och därför det vi rekommenderar samt det vi kan hjälpa till att återställa. Vi kan inte hjälpa till att återställa eller garantera att backup på annat sätt kan återställas.

 

I dagsläget är säkerhetskopior det enda som det finns systemstöd för, men vi ser över möjligheterna för automatisk backup.

 

/Joanna

Även jag har i många år efterlyst denna funktion, att man som byrå skall göra backup manuellt med alla dessa kundföretag visar väl  på en okunskap om livet som redovisningskonsult. Jag använder ju då även Visma Byråstöd där man kan köra en komplett säkerhetskopia av hela "tjottaballongen" men då tyvärr manuellt. 

Det jag också lärde mig efter ett antal år som användare är att för att göra en "vanlig" backup av hårddiskens filer så måste man stänga av SQL:en. Annars kommer inte allt med tydligen. Kan ju vara ändrat nu men tvivlar. Där menar man alltså på fullaste allvar att den i min personal som går sist skall logga in på servern och stänga av SQL:en. Den första som kommer skall då starta den igen. Användarvänligt nope... 

Jag skulle ju kunna skapa ett script som startar Byråstöd och sedan kör en backup på förvald plats men har svårt att förstå varför det inte redan finns. Vill ju inte heller in och fingra i systemet och skapa sådana funktioner när det borde finnas i standard.  Märkligt är det iaf. 

Davor P1
CHAMPION

Jag anser att en automatisk backup BÖR gå att implementera även direkt i Visma. Nu när man gått över till SQL och även skall uppdatera denna till SQL 2017 skall det väl inte vara så svårt att få till även detta....

 

Eftersom Visma är inne på att automatisera och underlätta mycket så anser jag att detta i förlängningen även skall kunna gälla de tjänster som inte ligger som en molntjänst.

 

I dagsläget är inte Eekonomi tillräckligt bra för oss som kör Administration 2000. Dessutom är inte alla intresserade av att använda molntjänster där man inte vet vad som händer med materialet vid en eventuell konkurs hos Visma eller ägaren av datahallarna där molntjänsterna "förvaras"

Janne_2020
NY MEDLEM

Hej, självklart så förstår jag att man ska ta säkerhetskopior av datat i Visma, det förstår jag helt och fullt, men det jag inte förstår att detta inte funnits med automatik i Visma och implementerats ännu. Jag jobbar inte alls med Visma men jobbar med flera backuplösningar, olika produkter, åt företag , och jag har stött på Visma för många år sedan och inget verkar ha hänt i detta område. Om Visma backar upp i denna manuella hantering dvs säkerhetskopieringen, databaser och filer och zippar ihop det, så kan det inte vara så svårt att få till en automatiskt hantering.  Om denna säkerhetskopia startas med kommandon/fil och utför kopiering av filer och databaser, zippar ihop det, så ska man kunna starta detta genom att peka på detta kommando/fil via Windows egna task scheduler eller från det backupprogram som jag jobbar med genom post/pre script och som sedan utför Visma säkerhetskopian , och sen backas hela datorn upp med externt backupprogram, t.o.m. konstistent backup genom vss snapshots och får med SQL dessutom.  Detta använder vi för andra produkter som inte har stöd för integrerad backup. Kommer alla filer med i backupen inklusive databaserna , så finns allt med i backupen. Sen gäller det givetvis att veta vad som ska återställas dvs vilka filer eller databaser osv.  Och det bör vara samma princip när Visma själv återställer via sin egen säkerhetskopia, dvs detta program utför kommandon med koppling till vad som ska återställas. Jag ska undersöka detta närmare när jag har tillgång till en Visma installation.

Janne_2020
NY MEDLEM

Absolut att du ska ha en vanlig backup av hela din dator/hårddisk.  Att du behöver stänga av SQL är endast för att databaserna och loggfiiler är öppna när du försöker backa upp dem. Där kan man använda SQL Management och dumpa/backa upp databaserna automatiskt.  Men du ska komplettera med att backa upp resten av din hårddisk också så du får med alla filer.  Eller så använder man vss snapshot teknik, i det backupprogram som jag jobbar med , som får med allt i SQL också , utan att det behöver stoppas...automatiskt.  Problemet med Visma är att om du gör på detta sätt, så måste du sen veta vad du ska lägga tillbaks vi en ev återläsning.  Många tänker inte på att det som backas upp, även ska kunna återställas, vilket bör testas och om möjligt, i en testmiljö så du vet hur du ska göra när det behövs.  Jag ska själv testa lite mer vid tillfälle och se vad jag kan få fram.

Janne_2020
NY MEDLEM

Håller med dig, en automatiskt backup ska inte vara nåt problem alls för en programmerare när det redan finns en funktion som gör säkerhetskopia som troligen baseras på kommando/kommandon. Eller att Visma har eller skapar en programfil eller liknande som du kan styra via externt schema/script. Måste ju vara något som redan styrs via det valet "säkerhetskopia" inne i Visma.  Just SQL går att fixa per automatik , men det behövs en kombination med filer som finns i Visma som också behöver backas upp. Och att backa upp detta är inga problem alls, men det blir lätt för Visma att säga att de bara supportar sin egen lösning även för återställning. Men vet du vilka filer som ska återställas kan du använda vilket backupprogram som helst. Som går automatiskt...

Även om du använder molntjänster, så ska du ändå backa upp din data lokalt. Då är du helt säker på att du har allt du behöver om något händer och är trygg.  Ett exempel är Microsoft och Office365 , där många tror att Microsoft backar upp all din data i molnet och hjälper dig att återställa datat. Njet, det är kundens ansvar och att backa upp.