Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
rbergarn
NY MEDLEM

E-Faktura till privatperson

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2020-03-13 10:46 )
Status: På gång

Hej,

 

Kan jag skicka e-Faktura till en privatperson via Visma?

Hur hittar jag personen då så att fakturan skickas rätt?

 

MVH

Roger

15 Kommentarer
Tinna Gunnarsson
MODERATOR
(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2021-04-14 08:10 )

Hej Roger,

 

Du kan inte skicka e-faktura till privatpersoner eftersom de format vår tjänsteleverantör InExchange använder (Svefaktura/Peppol) inte har stöd för att skicka elektroniska fakturor inklusive moms. Detta kan komma att förändras i framtiden men som det ser ut idag fungerar det inte, 

 

/Tinna

rbergarn
NY MEDLEM

Ok, synd.

Anses även en Enskild firma vara privatperson eller kan man dit skicka en e-faktura?

 

/Roger

 

Davor P1
CHAMPION

Du bör kunna skicka det som en e-faktura om företaget tar emot det.

 

I detta fall skickar du fakturan med summa exklusive moms och momsen separerad helt och hållet.

 

//Davor P

Helena Andersson
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

Precis som DavorP1 nämner så är det ett företag som man då skickar till, alltså fakturera exklusive moms. 

Förutsättningarna är ju så klart att mottagaren kan och vill ta emot elektroniska fakturor.  Sen kan det vara så att det hanteras lite annorlunda, just för att det är känsligare information (personnummer) som blir sökbart hos hos alla. 

Jag ber att få återkomma med mer information vad gäller upplägget av mottagare. 

Helena Andersson
APPLICATION SPECIALIST

Hej igen!

 

Kan i och med detta meddela att det går bra att skicka elektroniska fakturor till enskild firma.

Som jag beskrev innan så krävs det att den enskilda firman kan ta emot elektroniska fakturor, om så är fallet så kommer de upp som möjlig mottagare i ditt Administrations program. 

Du ser det i och med den gula banner som kommer upp i programmet när du lägger upp kunden som ny kund eller skapa en faktura till kunden, det görs då en kontroll om just denna kund kan ta emot elektroniska fakturor. Alternativt om du kontrollera din kund inne på kundkortet och fliken "utskriftsval". 

 

En annan viktig sak är också att fakturan är exklusive moms.  

 

 

 

Inger Lind
NY MEDLEM

Fast om man alltid skickar fakturorna exkl moms. Går det då att skicka till privatperson så de exempelvis kan få upp vår faktura i deras bank.?

 

Davor P1
CHAMPION

Hej,

 

Detta går att göra. DOCK med en stor brasklapp om att priset till privatperson alltid skall anges inklusive moms. Du kan hamna i en otrevlig diskussion just kring detta med att skicka priser exklusive moms till privatperson. Du riskerar att förlora bataljen här kunden kommer och säger "Jag trodde att det angivna priset var inklusive moms och betalar därför pris ex moms"......

 

Jag kan ha fel dock.......

 

Rekommenderar dig att kontrollera detta en gång extra innan du skickar fakturan.....

 

//Davor P

Inger Lind
NY MEDLEM

Priset vi förmedlar till kund är alltid inkl moms medan priset på fakturan alltid skrivits exkl moms (naturligtvis till rätt pris)- totalen att betala för kund är därmed den överenskomna. Vi har ett mkt litet antal personer som frågat om detta ,men med förklaringen samt att de själva ser att inkl moms blir det samma belopp som överenskommet så jag ser inte den delen som problemet. Ett avtal ligger ju i grund för alla våra fakturor där priset är inkl moms. Har också jobbat på flera byråer så ser inte detta som ett problem.

Frågan är snarare HURUVIDA privatpersonen KAN ta emot e-faktura som skickats genom Autoinvoice. Anmäler sig privatpersonen till detta någonstans så vi kan skicka? Någon speciell inställning i Visma Admin för att just privatpersonen ska hittas. 

 

 

Davor P1
CHAMPION

Jag tror att det kan bli lite dyrt att skicka det som en EDI faktura till banken då du skall ha ett avtal per bank och de vill nog inte göra det helt gratis.....

 

En medelväg är att skicka det som e-post via Inexchange. Det fungerar för vår del utan problem.

 

Lägger man dessutom in QR kod på fakturan så kan kunden scanna koden och få upp allt till banken den vägen. Sen har jag förståelse för att det kan kännas som att gå över ån efter vatten.....

 

//Davor P

Ingela13
NY MEDLEM

Numera erbjuder ju InExchange e-faktura till privatpersoner( InExchange erbjuder e-faktura till privatpersoner - InExchange ) Så när får vi möjlighet till denna integration vid VISMA?? Känns lite 1800-tal att inte kunna erbjuda kunden detta 🙂 Efterfrågan är stor från kund, och faktura via e-post är inget bra alternativ då många byter e-postadresser utan att meddela, har flera e-postadresser och inte har koll på alla, mailen försvinner i spam osv, osv..

Mvh/Ingela

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Att kunna skicka e-faktura till en privatperson är inte planerat att införa i programmet som det ser ut just nu. Är det något som förändras återkopplar vi självklart!

 

/Jenny

Karin Fried
NY MEDLEM

Jag har också efterfrågat möjligheten att skicka e-faktura till privatperson, och fått svar från Supporten att det är med i planeringen, men de vet inte när det kommer.

Är vi många som tar upp önskemålet går det kanske lite snabbare. Det känns lite konstigt att det går att göra i Visma E-Ekonomi men inte i "flaggskeppet" Administration.

Jag fick följande svar från Kivra när jag idag frågade Kivra: 
Vad kul att ni hör av er. Ni kommer snart att kunna skicka fakturor i Administration. Håll utkik via ert ekonomisystem eller via Vismas hemsida. 

 

Davor P1
CHAMPION

Då kanske det händer något snart i ämnet....

 

//Davor P

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST
(uppdaterad av Jenny Sjöström Sannéus APPLICATION SPECIALIST ‎2021-10-27 14:26 )
Status changed to: Status: På gång

Hej!

 

Jag vill ge lite återkoppling från vårt håll gällande den här frågan. Precis som @Listspecialisten - Olof Johans skriver så jobbar vi på att få Administration att fungera tillsammans med Kivra och på vis kunna skicka e-fakturor till privatpersoner. 

Därför ändrar jag statusen till På gång och vi uppdaterar självklart igen när vi har mer information att dela med oss av. 

 

Ha det fint!

/Jenny