Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Försäljning till eu v/s momsredovisning

Om man har kontantmetoden och säljer varor/tjänster till beskattningsbar person inom EU så skall men dels lämna en periodisk sammanställning avseende perioden då varan/tjänsten levererats. Men man skall även rapportera denna försäljning på momsdeklarationen för den perioden, detta då även när man har kontantmetoden. Undrar helt enkelt om ni har några lösningar för det rent arbetsmässigt. Man får väl helt plötsligt hantera en reskontra löpande för vissa fakturor vilket då verkar minst sagt märkligt men EU är ju EU. Hittade en tråd där gällande eEkonomi där denna fråga fanns men där hade ni helt enkelt slutat svar så frågeställaren hade, så vitt jag kunde se, inte fått någon lösning till svar. 
13 Kommentarer
NY MEDLEM
Säljer du till Fysisk eller juridisk person?

Det är nämligen stora skillnader i hur detta skall hanteras.

Säljer du till privatperson som INTE har VAT nummer räknas det som omsättning inom Sverige och du betalar svensk moms.

Sen rekommenderar jag alltid att man använder sig av faktureringsmodellen då du har lättare att följa upp din försäljning och inköp samt att du lättare kan hålla koll på sena betalningar, både till leverantörer och kunder.

//Davor P
Som jag skrev så gäller det försäljning till beskattningsbar person/företag, alltså omvänd beskattning. Och visst kan man ha faktureringsmetoden men i det här fallet så har inte det varit aktuellt för kunden och det bör ju ändå finnas en program/hanterings-lösning. I små företag så är faktureringsmetoden lite väl administrativ även om den är bäst så är den också orsak till lite merjobb.
CHAMPION
På en kurs hos Skatteverket för 5 år sedan så sam man (personal från Skatteverket) där att har man handel med EU så kan man inte ha kontantmetoden. Jag har dock inte hittat något i skrift på detta
NY MEDLEM
Jag vill ha det till att du har rätt PACSAC.

Eftersom SKV vil kunna följa upp redovisningen av EU moms så måste tre delar kunna kontrolleras och vara samstämmiga.

* Din momsredovisning
* Redovisningen av EU-moms
* Kontrollmöjlighet i det mottagande landets momsredovisning på företagsnivå.

Av den anledningen kan man inte ha kontantmetoden vid EU försäljning.

//Davor P
Men man kan väl även ha helårsmoms utan problem? Då får man ingen samstämmighet heller. Och som sagt, finns väl inget i reglerna som hindrar kontantmetoden vid EU-handel.....
CHAMPION
Vid tjänsteförsäljning varje kvartal men varuförsäljning varje månad, underförstått med samma momsperiod

https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/moms/deklareraochbetalamoms/periodisksammanstal...


Om du även börjar sälja varor ska du byta till redovisning per månad

Om du säljer tjänster, lämnar en periodisk sammanställning varje kvartal och även börjar sälja varor, ska du normalt byta till redovisning per månad. Eftersom redovisning per kvartal alltid innebär kalenderkvartal ska du till exempel börja redovisa varje månad redan från och med januari, även om du börjar sälja varor först i mars.

Om du senare återgår till att bara sälja tjänster, kan du byta tillbaka till redovisning per kvartal. Du kan dock inte byta tillbaka tidigare än fyra kvartal efter att du bytt. Det innebär följande: Om du övergår till redovisning per månad från och med januari 2015 kan du byta till redovisning per kalenderkvartal tidigast från och med april 2016.

Du kan efter ansökan redovisa per kvartal även om du säljer både varor och tjänster, under förutsättning att din omsättning inte överstiger 500 000 kronor per kvartal exklusive moms. Då gäller samma regler som om du bara säljer varor. Läs mer under När du får byta redovisningsperiod.

NY MEDLEM
Saxat ur hjälpen i Visma:

Begränsning i programmet vid varuinköp från andra EU-länder

Lägg märke till att programmet bara kan hantera inköp av varor från andra EU-länder i de fall då leveransen av varorna och betalningen av varorna äger rum under en och samma redovisningsperiod för moms. Har du exempelvis kvartalsmoms måste betalningen för varorna ske under samma kvartal som du mottagit varorna.

Detta beror på att momsredovisningen av inköp av varor från andra EU-länder ska göras under den period då leveransen tas emot, oavsett när betalning sker. Kontantmetoden gäller helt enkelt inte vid redovisning av moms vid inköp av varor från EU.

-------

Jag tokar denna formulering som att detta även gäller försäljning eftersom du skall lämna kvartalsredovisning för försäljning inom EU.

//Davor P
Den texten avser periodisk sammanställning. Inte momsredovisning.
Hmm. Jag kollade med en av mina infoleverantörer och enligt dom så finns det inga krav på att man måste ha faktureringsmetoden bara för att man säljer varor/tjänster till EU. Däremot så blir det så man måste redovisa det vad gäller den delen av försäljningen men det är ju en annan sak. Det finns inte heller någon hinder mot att ha helårsmoms vid försäljning av tjänster/varor till EU.
Nu har jag även läst momsbroschyren och kravet för att ha faktureringsmetoden är omsättning över 3 000 000 kr. Inget om EU-handel i dom uppgifterna. 
Det som saxats ur hjälpen i Visma är nog precis som det står, en begränsning i programmet. Inte ett regelkrav utan helt enkelt en programsvaghet.
MODERATOR
Hej AccountantfromHell_singland,

Jag vill gärna dubbelkolla lite frågor med dig så vi förstår mer exakt vad som gör att du inte tycker det fungerar. Vill du att momsredovisningen ska fungera på samma sätt som den EU periodiska sammanställningen? Ska beloppet redovisas i momsredovisningen innan betalningen är gjord för försäljningen när man har kontantmetoden? 

Hör av dig så kikar vi på det. 

Ha en fin dag! 
/My 
Hejsan. EU-momsen är ju rätt komplicerad och det är faktiskt så att just EU-inköp och försäljning skall redovisas den period som inköp/försäljning sker, inte när betalning sker. 
När det gäller periodisk sammanställning så funkar ju den att få ut då den kommer ur fakturamodulen men även omsättning skall då med på rätt momsredovisning. Inköp likaså och dom är ju ett större problem. Finns inget krav på att man måste ha faktureringsmetoden vid EU-handel även om det skulle underlätta rejält, finns inte heller krav på att man skall har månadsmoms vid försäljning av varor inom EU, trots att det gör att periodiska sammanställningen lämnas varje månad men det rapporteras i momsredovisningen var tredje. En jäkla soppa helt enkelt. Och då naturligtvis nästan omöjligt för vanliga dödliga att ha koll på och inte så mycket lättare för oss "odödliga".....
Hej!

I dagsläget när du som kund har kontantmetoden så kommer inte momsredovisningen kolla på något annat än på betaldatumet då det först är då försäljningen/inköpet bokförs. Ifall momsredovisningen och den EU periodiska sammanställningen ska stämma överens så får man hantera momsredovisningen manuellt på Skatteverkets hemsida vid inlämningen. Alternativt är ifall man kan byta till faktureringsmetoden och bokföra enligt den istället. 

Jag förstår självklart att detta inte är en optimal hantering men det är så programmet är byggt idag. Självklart tar jag med mig önskemål om att detta ska förändras och sker det några uppdateringar så kommentar vi i tråden igen. 

Ha det fint!
/Jenny
Så vitt jag vet så är inte ni ensamma om att inte lösa detta åt användarna. Många är nog inte ens medvetna om problematiken och därmed inte försökt lösa den. Kan väl tycka att om man idag erbjuder molnlösningar som typ skall lösa alla problem och med automatik hjälpa bokförings- och regelokunniga företagare så måste man även lösa detta. Visst är det företagarens ansvar att veta detta men han förlitar sig nog väldigt mycket på vad programmet gör. Vi i branschen har fullt upp att  hänga med i alla nya regler och det är i princip omöjligt för "amatören". Dessvärre så är det nog även många i redovisningsbranschen som inte heller känner till dessa regler och som jag förstått det så använder även många konsulter eEkonomi. Ett program som i sin automatik är väldigt begränsande och ofta inte tillåter en att göra rätt. T.ex. med egna automatkonteringar.