Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Skapa en avräkningsfaktura/självfaktura

(uppdaterad av My Janhall MODERATOR ‎2020-08-19 14:33 )
Status: På gång

Hej.
Undrar om någon här kan hjälpa mig med hur jag ska gå tillväga.

Ex. Jag har ett grävföretag som gör ett stort jobb åt en bredbandsförening. Då jag inte har tillräckligt med egna maskiner och gubbar för att utföra jobbet så är vi flera företagare som gör jobbet med med våra respektive maskiner. Jag skickar ut en faktura till bredbandsföreningen varannan vecka på det löpande jobbet, och det är nu det krånglar till sig. Jag får in körrapporter av varje entreprenör och ska sedan skicka ut avräkning till dessa. Jag får alltså ingen faktura av vardera entreprenör, utan bara en körrapport för den arbetade tiden. Vi vill göra på detta sätt då vi även har gemensamma kostnader som vi ska dela på och som inte uppkommer förens pengarna ska betalas ut till alla som är med på jobbet.
Hur gör jag avräkningar i praktiken? Kan jag göra det i mitt Admin 500 program på något vis??
Har inte en aning om hur jag ska lösa detta, så hjälp mig alla visa där ute.

Ps. Tror att lastbilscentraler och olika maskinförmedlingar gör på detta sätt också...

51 Kommentarer
Anna Svensson
CONTENT PRODUCER
Hej!

Förhoppningsvis kan vi få input från andra användare i den här tråden, men annars ska jag försöka hjälpa dig.

Jag ska bara försöka förstå stegen:
1: Ni gör arbeten tillsammans med andra företag.
2: Du får löpande betalt för fakturorna du skickar till bredbandsföreningen?
3: Entreprenörerna lämnar in körrapporter, är det underlag för att de ska få betalt vid ett senare tillfälle?
4: När arbetet är färdigt betalas entreprenörena men med avdrag för kostnaderna?

Avräkningarna, vad krävs för information på dem?
Fd medlem
Inte tillämpbar
1. stämmer.
2. stämmer
3. Jag ska göra avräkningar till entreprenörerna lika ofta som jag får in pengar från bredbandsföreningen. Det stämmer att dom bara ska behöva lämna in körrapporter till mig som jag baserar min faktura till bredbandsföreningen, och som entreprenörerna sedan får avräkningen på (betalt för) minus avdrag för kostnader.

Tydligen (har forskat lite) så går detta att göra i något av Hogias program, samma ställe som man gör kundfakturorna på. Hoppades att det skulle finnas någon lösning på detta även i Visma.

Informationen som ska vara på avräkningarna är det samma som behövs på fakturor som man annars får från leverantören. Jag blir att göra leverantörens fakturor kan man säga.
Anna Svensson
CONTENT PRODUCER
Hej!

Är det en sorts självfaktura du vill göra då?
Du skapar dina egna leverantörsfakturor och skickar till entreprenörerna som de sen använder för att boka upp sin försäljning?

I Visma Administration finns ingen hantering för detta.
Jag skulle rekommendera att du kollar med vår integrationspartner DataPartner om de har någon lösning som du kan koppla mot ditt administrationsprogram.
Du når dem på telefonnummer 042-4006070.
Fd medlem
Inte tillämpbar
Ja, just så.

Då kollar jag upp det.

Tack för hjälpen. 🙂
Fd medlem
Inte tillämpbar
Detta är jag också jätteintresserad av! Skulle vilja ha det för både in och utbetalningar. Att få in en avräkning på samma sätt som en kundfaktura. Har frågat flera gånger och det är många företag som använder sig just av avräkningar.
Anna Svensson
CONTENT PRODUCER
Hej Lena!
Jag ändrar tråden till en idé och tar den vidare till vår utvecklingsavdelning.
I dagsläget rekommenderar jag att du kontaktar DataPartner som jag föreslår i svaret ovan.

/Anna
Linda_76
NY MEDLEM
Detta är en funktion som jag också önskar , både att skicka och att ta emot.//Linda
Fd medlem
Inte tillämpbar
Jag tog kontakt med ovan nämnda företag. Att lägga ut över 20000 kr är mycket för ett mindre företag när det är så många företag som använder denna funktion. Plus att om man skall anlita dem måste alla de företagen som jag får avräkning från ha exakt samma utseende i programmet (Excel). Det blir aningens svårt. Det måste ju vara lika lätt att fixa en knapp med "avräkning" och en mall som det är att ha en knapp för kontantnota och kreditfaktura och mall till dessa?
KenArd
CHAMPION
Hej M2
Jag tror vi kan lösa det här med Visma Tid (Projektredovisning)
Där kan du och varje underleverantör till dig registrera tid på det här "projektet"
så att du har koll på tid/kostnad för varje underleverantör. Du kan också själv skapa fakturor och ha stenkoll på hur det går ihop sig.

Kostnadsmässigt blir det här förmodligen en betydligt billigare lösning.

Vill du veta mera kan du kontakta mig på 0707-726 727 eller kenneth@ekonomiakuten.nu
Fd medlem
Inte tillämpbar
This reply was created from a merged topic originally titled
Självfaktura/Avräkning - Administration.


Hej!

Jag sitter nu och gör fakturor åt en kund, Självfakturor men det är ett jäkla problem då det inte finns någon färdig mall i faktureringsprogrammet.

Det är ett vanligt tillvägagångssätt inom den skogliga sektorn att göra Självfakturor/avräkningar varför klarar inte erat faktureringsprogram detta? Det handlar ju om en enkel mall.

Med vänlig hälsning
Elisabeth Larsson

Wete Ekonomi & Juridik AB
Anna Svensson
CONTENT PRODUCER
Hej!
Jag slår ihop din tråd med en tidigare tråd där detta diskuteras.
/Anna
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej på er,

Tack för synpunkterna och era olika beskrivningar. Mycket spännande ämne och diskussion. Som det ser ut just nu i utvecklingsplanen har vi inte med detta i beräkningen men jag är absolut öppen för att titta vidare på processen och utvärdera hur stort behovet är i Visma Administration.

Jag bevakar intresset här i tråden tillsvidare, så input från fler användare är givetvis välkommen!
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej!

Skulle man kunna börja med att lägga in en mall i den vanliga faktureringen till att börja med? Så att man åtminstone manuellt kan göra en Faktura med rätt rubrik dvs Självfaktura eller avräkning.

Det kan väll inte krävas för mycket programmering för att åstadkomma en mall till?

Sedan kunde det vara önskvärt med fler funktioner i en egen flik i framtiden som innebär lättare hantering av avräkningar för åkare med flera.

Med vänlig hälsning
Elisabeth Larsson
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej igen,

Jag förstår det som att Självfakturan ska vara en del av leverantörsreskontran och att det i princip är en leverantörsfaktura som ska registreras samt konteras och betalas. Skillnaden från en vanlig leverantörsfaktura skulle då vara att man kan ange fler uppgifter om vad köpet består av och att det finns en mall som presenterar det likt en kundfaktura. Är det så du tänker dig funktionen?

Att ordna en mall för ändamålet är som jag ser det bara en del av utvecklingsarbetet.
KenArd
CHAMPION
(uppdaterad av KenArd ‎2020-11-12 15:10 )

Hej
Ni som är intresserade av en extern lösning till Visma Administration för denna funktion med avräkning kolla upp det här: 
www.billecta.com/faktureringsprogram/sjalvfakturering


Med vänlig hälsning,

Kenneth

Kattis8
NY MEDLEM
This reply was created from a merged topic originally titled
Avräkning/självfaktura - Administration.


Vi har ett par underleverantörer som vi gör avräkning till. Hittills har vi gjort det som en kreditfaktura bland kunderna och betalat ut. Nu har skattemyndigheten fått nys om vårt förfarande och menar att vi i stället ska göra en självfaktura i levererantörsreskontran och skicka till dessa företag. Går det att göra i Visma?

Kattis
Fd medlem
Inte tillämpbar
Är endast en vanlig användare och jag har efterfrågat exakt samma sak. Vi är många. Nej, det går inte att göra i Visma ÄN... Men jag hoppas det kan bli snart.
Fd medlem
Inte tillämpbar
Jag gör en faktura i en egen nummer serie och anger på att det är köparen som ställt ut fakturan till sig själv. Efter att ha pratat med skatteverket där dom säger att en självfaktura ska innehålla samma information som en vanlig. Där det stökar till sig är när jag ska ha en korrekt rubrik på fakturan, vilket inte går att lägga in. Önskvärt vore att det i framtiden fanns på rätt ställe i programmet men fram till dess vore det bra om man åtminstone kunde skapa ett riktigt dokument. Därav önskan om en mall att utnyttja.
Jonas Beurling
NY MEDLEM
Efterfrågar starkt en funktion i programmet för att skapa självfaktura enligt skatteverkets regler för självfaktura. Meckar nu med detta själv och det är både krångligt och risken för att fel uppkommer är stor.
Fd medlem
Inte tillämpbar
Kan inte Visma göra en enkätundersökning om hur många av deras kunder som vill ha just denna funktion? Tycker det vore bättre än att göra undersökningar om hur jag upplever mina samtal med supportern i alla ärenden. Den är ju ändå så skitbra!
Kattis8
NY MEDLEM
Har pratar med kollegor om saknaden av denna funktion. Många har gett upp och letar efter alternativt administrationsprogram. Å det är ju synd, för övrigt är ju Visma ett bra program. Bra ide med enkät.
Henric3
NY MEDLEM
This reply was created from a merged topic originally titled
Mall för att skapa sk själv-fakturor i ADM 1000?.


Finns det inget sätt att enkelt skapa själv-fakturor vid avräkning och direktutbetalning till betalningsmottagare/säljaren?
Fd medlem
Inte tillämpbar
Henric... Jag har tjatat på Visma ett tag men dom vill inte gå mig till mötes i detta tyvärr. Jag letar lite efter andra alternatvi jag också... (Felstavningen är medveten)...
Fd medlem
Inte tillämpbar
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Avräkning/Självfaktura - Administration.

Hur många är det som är intresserade av en funktion Avräkning/Självfaktura? Jag får mycket sånt och skulle vilja kunna lägga in det med egen nummerserie då skatteverket inte vill att man gör en normal kundfaktura för att få med den i programmet.
sivlai
NY MEDLEM
Intressant med så många synpunkter. Det här har precis dykt upp för mig, men nu har jag flera kunder som får dessa självfakturor från sina kunder. Och det är inte bara "åkare" och dyl, även om jag har sådana också. Har gjort en egen lösning och så länge det inte är jättemånga fakturor på varje kund, går det att lösa, men blir det mängder, blir det problem!
Fd medlem
Inte tillämpbar
Självfaktura finns enligt momslagen så det är ju självklart att det ska finnas som alternativ att kunna välja vid fakturering. Det är ingen leverantörsfaktura. Det ska finnas samma uppgifter som på en vanlig faktura, det är ju en slags kreditfaktura. Inget ovanligt alls. I vårt fall sitter vi på alla uppgifterna och därför upprättar vi självfaktura. Det har ju funnits i entreprenörbranschen i form av avräkning hur länge som helst men har för flera år sedan ändrats i momslagen till att vara självfaktura. Det måste följa med i era program såklart. 
Lindstrom
NY MEDLEM
Vi vill också ha möjligheten att kunna göra självfakturor till våra underleverantörer (konsultfirma med underkonsulter).
Maria_124
NY MEDLEM
Vi i återvinningsbranchen som handlar med skrot = metaller är väldigt intresserade av att detta också
Persson2
NY MEDLEM
Vi är också intresserade av självfaktura. Det skulle underlätta mycket om Visma bara kunde göra en mall som går att utnyttja för en manuell hantering av självfakturering. Att själv göra en mall i Administration 2000 är ju inte det lättaste. 
Johan_38
NY MEDLEM
(uppdaterad av Johan_38 ‎2021-08-26 22:48 )
Jag har en alternativ, halvmanuell lösning på detta som används av en kund till oss. Jag har skapat ett nytt företag i Visma och skapat en fakturamall där jag vänt på kund och leverantörsuppgifterna.

Hur man än skulle kunna skapa en självfaktura i Admin behöver det ske med hjälp av den vanliga faktureringsmodulen (kanske ordermodul - ordererkännande). Det är ju enda sättet att få "kund och leverantörsuppgifter" in i en fakturamall med artikeluppgifter. Men man vill ju inte ha en självfaktura liggandes bland kundfakturorna, så vid den rutinen skulle dom behöva makuleras. Det vill de flesta inte.

Men skulle ni kunna tänka er att skapa självfakturan i ett separat bolag i Visma, bara för att på ett hyfsat enkelt sätt få ut en bra självfaktura för användning??
- Med denna lösning finns ju också möjligheterna att hämta ut diverse statistik åt sin "leverantör"!
- För många är det också möjligt att automatiskt få in självfakturan som leverantörsfaktura!

Det här är ett krångligt ämne, men för er som har behovet går det förhoppningsvis att förstå:-)

Jag har kopierat hela företaget i Visma (för att få med artikelregister, standardtexter mm) och skapat ett nytt. 
I det nya bolaget tömde jag kundregistret helt (tog bort kund.dbf och körde registervård). Kundregistret ska nu istället användas för att lägga in mina "leverantörer" som jag ska skapa självfaktura för.

Sen har jag tagit en fakturamall där jag bytt plats på kund och leverantör. Det betyder att mitt företag kommer alltid stå som kund på fakturorna och de uppgifter som hämtas från kundregistret blir satta som leverantör. 
För leverantören behövs ju på fakturan uppgifter som org.nr., bg/ pg men det finns ju plats på kundkortet för att ange det mesta av detta som jag sedan placerat ut på fakturamallen.

Fakturaexempel (obs! Exempel är för återvinning med omvänd moms). Naturligtvis behövs ytterligare anpassning för olika behov och branscher.

Är detta intressent? Kan det fungera för en del av er? Ser ni några fallgropar eller möjliga förbättringar.

Har ni stora volymer går det ju att komplettera med viss automatik för att också få fakturan registrerad som en leverantörsfaktura i sitt skarpa bolag. Det finns några alternativ.

Om ni har nytta av idén är det ju fritt fram och gratis. Det tar ju lite tid att fixa. Vill ni ha mallen och lite övrig hjälp behöver jag lämna ett pris för det.  

// Johan 

johan@konsultstockholm.se

Fd medlem
Inte tillämpbar
hej! jag äger två företag och i båda vill vi kunna skicka en avräkning till våra underleverantörer. 
Vi har ju flera åkare som får jobb av oss och de får betalt ett fast pris per job. Jag använder fältet "speditör" i orden. På veckoslut vill jag kunna skriva ut ett ordersammandrag av alla leverantörer med orderrader UTAN priser (för det är pris ut till kunden i ordern) för att kunna skapa en avräkning till mina leverantörer.

En mall i leverantörsfakturor för att skriva ut en avräkning skulle vara perfect! idag använder vi oss av "kundfakturering" där vi använder en debitfaktura men skriver negativa belopp. I mallen har vi gjort en ändring så att det står "AVRÄKNING" isf "FAKTURA" om beloppet på en F faktura är negativt. Det funkar men det påverkar min omsättning negativt
Johan_38
NY MEDLEM
Hej Jacco!

Ett ordersammandrag utan priser tror jag bara att du löser med en skräddarsydd rapport där du kan göra ett urval för vilken speditör du vill ha sammandraget! 

Om du också skulle vilja att åkarna ska kunna se deras ersättning i sammandraget skulle du kunna lägga in den i kolumnen kalkylpris på respektive orderrad. Då kan man i rapporten hämta ut det beloppet. Då kan du också följa upp lönsamheten per åkare.

Kan du bygga rapport själv? Det känns tyvärr för tidskrävande att beskriva det här. Vi säljer ju rapporter så hör av dig om det är ett alternativ (du skulle kunna få en som du kan testa innan du köper). johan@konsultstockholm.se 
Fd medlem
Inte tillämpbar
hejsan och tack för svaret! jag har kommit en del i att skriva en rapport själv, men som det ser ut går det inte att räkna en total på slutet.
jo jag vet att det går att köpa hos tredje parten, men det brukar vara svindyrt, även när det gäller rapporter som går att sälja till flera än en......
Johan_38
NY MEDLEM
Det går säkert att få totalen. Maila mig en skärmdump från fliken "Design" och tala om vilken kolumn/ kolumner du vill ha summerat så kan jag kika på det utan kostnad.

Rapporter kan såklart skilja i pris rätt mycket beroende på funktionalitet och vem du frågar. Ofta går det att lämna fast pris så det är bara att fråga när behovet dyker upp och ta ställning till det.
Fd medlem
Inte tillämpbar
jag har kommit fram en bit till 🙂 det jag inte hittar hur man "tvingar" utskriften i liggande form...
Fd medlem
Inte tillämpbar
Är det nån som hittat en väl fungerande lösning på detta än? Finns det nån plan från Visma att införa detta?
Kattis8
NY MEDLEM
Jag har väntat i åratal:-(
Fd medlem
Inte tillämpbar
Vi har kommit så långt att vi kan skapa underlag till avräkningar direkt från Visma. Sedan är det en avräkning i Excel som hänvisar till underlaget som skickas till entreprenören och bokas om leverantörsfaktura (och inte som kreditfaktura i försäljningen)
Fortfarande en Work Around men det funkar till oss
Johan_38
NY MEDLEM
Om ingen work-around enligt ovan fungerar och om det handlar om högre volym kan det vara värt att investera i en Axta-lösning som vi har. Då skulle underlaget skapas och skrivas ut i ett separat företag i Visma, sen läggs den automatiskt upp som en leverantörsfaktura i det skarpa bolaget.
Kontakta mig för mer info och prisuppgift, johan@konsultstockholm.se
Johan_10
NY MEDLEM
Jag är i skrotbranchen och behöver göra avräkningar självfakturor får man till det i något visma program?
Simon_2
NY MEDLEM
Jag skulle verkligen behöva skapa självfakturor samt avräkningar mot andra företag.
Vore en uppskattad funktion.
Kerstin32
NY MEDLEM
det är verkligen på tiden att Visma lägger upp funktionen Självfakturering.
Som det är nu kan jag som Visma kund hamna i klistret hos skattemyndigheten  och det är inte ok. 
Agronom Andersson
UTFORSKARE
Önskar också möjligheten att kunna göra Självfaktura! 
Visma Administration 500
byggsortering
NY MEDLEM
Hej, är ny användare och det känns ju minst sagt konstigt att Visma inte gjort något åt detta på fem år... Har idag (innan jag hittade denna tråd) suttit i flera chatsamtal med Vismapersonal som inte verkar förstå vad jag pratar om alls (kanske förklarade jag dåligt), men båda kommer till slut fram till att det inte går. Vi jobbar i återvinningsbranschen och får ofta självfakturor, nu behövde vi själva göra detta men det går alltså inte i Visma Administration 500 utan vi måste klippa o klistra i excell. Önskar verkligen möjligheten till självfaktura och vi verkar ju vara väldigt många som har samma önskemål.
Joanna Norlander
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: På gång

Hej!

 

Detta är en fråga som engagerar och vi förstår verkligen att det skulle underlätta arbetet för er om man skulle kunna hantera en självfaktura/ avräkningsfaktura. Jag uppdaterar statusen på denna till På gång då vi kommer se över hur det kan lösas till kommande versioner. Vi uppdaterar såklart med mer info när vi närmar oss en färdig lösning!

 

/Joanna

 

TeaLouice
NY MEDLEM

Ser fram mot en funktion för självfaktura, och hoppas det kommer inom kort! 

LW -60
UTFORSKARE

Toppen, ser fram emot detta!

Tack, Visma!

 

Mvh Lena

Carambamboli
NY MEDLEM

Många tack, ser oxå här starkt fram emot lösning på denna fråga.

 

Avräkning eller självfaktura! "Kärt barn har många namn"....men måste komma på plats.

 

Har leverantörer som skickar till oss i bulk. Vi förädlar av avräknar på upparbetad och godkänd vara mot avtal. Vid leveransen vet vi inte volym (kommer i bulk men vägs inte in)  eller kvalitet (pris). detta vet vi bara efter upparbetningen då avräkning skall ske enligt 1:1 avtal.

 

Hoppas innerligt att vi slipper byta till annan leverantör av programvara. Det är idag, enda alternativet vi ser!

 

Rådet vi fått än så länge är:

1) skapa leverantörsfaktura (Inköps faktura). Dock: ingen möjlighet till utskrift till leverantören! Skriv in att det avser "Avräkningsfaktura".

2) skapa kreditfaktura. Skriv ut denna och skicka leverantören som underlag.

3) makulera Kreditfakturan enligt 2), ovan.

 

Legalt rätt?

Hållbart?

Omständligt: definitivt!

 

Måste finnas bättre lösningar! Visma: antar ni utmaningen?

 

KenArd
CHAMPION

Hej alla självfakturerare,

Av en tillfällighet snubblade jag över den här sidan i dag som kanske kan vara intressant för er.

https://billecta.com/faktureringsprogram/sjalvfakturering/

 

Med vänlig hälsning,

 

Kenneth

 

Carambamboli
NY MEDLEM

Mycket bra Kenneth.

Kanske daxs att byta ut Admin 2000 programmet då vitala delar saknas!