Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
tomas_42
NY MEDLEM

Skapa proforma-faktura i Administration

 
47 Kommentarer
Annie Karlsson
ANSTÄLLD
(uppdaterad av My Janhall ANSTÄLLD ‎2020-06-23 15:01 )

Hej!

Vi har inget direkt stöd för att skapa proforma-faktura i Visma Administration. Jag vet att en del löst det genom att kopiera sin mall för order eller faktura, ändrat ledtexten så att det står Proforma längst upp och sedan använt den som Extra orderdokument eller Extra fakturadokument. Kan det vara ett alternativ att kunna skriva ut samma information som du har på antingen ett ordererkännande eller en faktura och bara se till att det står Proforma längst upp?

Återkom i så fall om du vill ha mer exakta instruktioner hur du ändrar ledtexten och sedan väljer mallen som Extra order- eller fakturadokument.


ThomasH1
NY MEDLEM
Hej Annie,
Tyvärr så verkar det inte finnas någon lösning att göra detta utan att ni programmerar en korrekt proforma-faktura åt oss. Att använda existerande mallar fungerar ej då bl.a. summering av restnoterade artiklar blir fel. Vi har försökt det mesta både mer er och med integrationspartners men har inte lyckats.

Med vänlig hälsning,
Thomas Hammarlund
A_ ITchefen
UTFORSKARE
Håller helt med Thomas om att det behövs en mall för detta. 

Skulle för egen del gärna se en fakturamall med rubriken "förskottsfaktura/proforma invoice" som man kan använda som extradokument order. 
Det går inte att använda det som ligger där idag för då får man ingen moms av kunden... 
ThomasH1
NY MEDLEM
Hej Anna,
Jag klickade in i länken och hade hoppats på att hade hjälpt oss tillrätta med problemet i programmet. Lösningen att vända sig till en tredjepartsleverantör har redan gjorts utan framgång. Datapartner i Helsingborg AB har spenderat timmar på detta utan att kunna göra en mall, detta pga tekniska funktioner i er programmet som hindrar summering, valutahantering, fraktsummor, restnoterade artiklar etc. Jag väntar fortfarande på att någon hos er visar mig en lösning eller gör en uppdatering så att vi kan skriva ut en proforma faktura ifrån systemet.

Med vänlig hälsning,
Thomas Hammarlund
Johan_38
NY MEDLEM
Hej Thomas!

Måste ni verkligen ha med restnoterade artiklar på proforman. Det är väl enbart för kundens info och kan ni inte för detta lägga med en följesedel. Proforman ska väl för tullen visa vilka varor som fraktas och värdet av dom?

Jag har hjälpt några kunder som använder sig av proforma ungefär som Visma beskriver ovan och det verkar fungera bra. Men deras behov kanske skiljer sig mot ert såklart.
ThomasH1
NY MEDLEM
Hej Johan, nej vi behöver inte ha med restnoterade artiklar på proforman men hanteringen av summor och summering då artiklar restnoteras har varit en av problemen (utan att gå in i detalj här).

Mvh
Thomas
A_ ITchefen
UTFORSKARE
Om vi har restade artiklar skulle vi klicka ur dem vid utskrift från order på den utskriftsmall som vi önskar från Visma, så att de inte skrivs ut när vi gör utskriften av extra orderdokument och väljer proforma invoice eller förskottsfaktura (ink moms).

Vi behöver att order ligger kvar som order tills den är leveread för förskottsbetalningar eftersom vi använder orderlista för att styra vad vi ska göra i verkstaden...
Johan_38
NY MEDLEM
Då förstår jag precis, det var var lite knepigt:-(
A_ ITchefen
UTFORSKARE

Vad betyder det att länken är besvarad? Är det ingen som jobbar vidare på detta längre då?

Vi har fortfarande behovet.

ThomasH1
NY MEDLEM
Ja, det skulle vara intressant att höra vad Visma gör. Har kollat runt bland andra ERP-leverantörer och det här är inget konstigt utan finns som standard.
Fd medlem
Inte tillämpbar
(uppdaterad av li-migration ‎2021-08-26 22:37 )
Hej på er, 

Vi följer önskemålet i den här tråden, där flera användare deltagit i diskussionen. Baserat på att det finns begränsad efterfrågan på det här områden arbetar vi inte aktivt med den här frågan just nu. 
ThomasH1
NY MEDLEM
Stort misstag.
Mvh
Thomas
Anneth
NY MEDLEM
Vi har ett stort behov av proforma önskar verkligen att ni väcker liv i denna fråga igen.Ytterst märkligt att proforma inte finns som standard. Då systemet kan hantera valutor mm så är det ju trots allt skapat för att man ska kunna hantera exporthandel - och varför finns då inte proforma order/faktura? Det är trots allt ett viktigt dokument vid export. Tror det finns många användare som har behovet, men som inte hinner sitta o diskutera i forumet.
Johan_38
NY MEDLEM
För många räcker det att skapa en separat mall för detta och använda "extra orderdokument" vid utskrift.
Alltså i princip använda mallen för ordererkännande, kopiera och döpa om den till proforma och komplettera med de uppgifter som behövs, tex exportkod, ursprungsland som kan hämtas från artikelkort.
JoannaNorlander
ANSTÄLLD
Hej Anneth!

Precis som min kollega Helene skriver ovan så bevakar vi tråden för att se hur efterfrågan ser ut. I länken längre upp finns det förslag på hur man kan lösa det med Proforma i programmet, har du tittat på om dessa skulle kunna hjälpa dig? Återkom annars gärna i tråden med en beskrivning på varför det inte fungerar så att jag kan få en bra bild över behovet, precis som ThomasH har gjort ovan.
Anneth
NY MEDLEM
Förstår hur jag ska skapa proformaorder - men vill man ha en proformafaktura, hur gör man då? För det mesta måste man ha med priser och det får man ju inte på orderdokumentet. Det ska också vara lätt att hitta vägen till utskrift, då det inte alltid är personal med så stor rutin i Visma som hanterar denna rutin. Vi exporterar livsmedel (kylvara) till hela världen, och det blir katastrof om det blir stopp i tullen pga ofullständiga dokument.
Anneth
NY MEDLEM

Efter närmare efterforskning har vi kommit fram till att Thomas H:s lösning inte fungerar alls för oss.

1. Det går inte att kopiera vår aktuella fakturamall över till extra fakturadokument, utan man är hänvisad till de mallar som ligger som standard i extra fakturadokument.

2. Vi kan inte använda standardmallarna i extra fakturadokument utan att göra omfattande ändringar, då vi har flera IBAN-nummer och vi har ett bg för leverantörsbetalningar men ett annat för kundinbetalningar.

Då ni inte har support på fakturamallarna blir det ett ganska omöjligt arbete att skapa dessa förändringar på egen hand eller alternativt kostsamt om vi ska köpa tjänsten. Lyckades inte ens få till texten "Proforma Invoice" själv!

Har som förslag att man ska kunna välja Proforma vid utskrift i fakturaläget och att den då väljer aktuell fakturamall men med de ändringar för proforma man ställt in.

A_ ITchefen
UTFORSKARE

Vi har en artikel med text som heter PI = Payment information
I denna lägger vi vikt och volym, customs code, Swift och Iban mm som behövs på en proforma...

Det är yxigt och kräver manuella insatser men fungerar om man har tungan rätt i munnen...


Johan_38
NY MEDLEM
Hej Anneth. Man kan ändra "kategori" av dokument, dvs ändra från faktura till extra faktura. Då dyker den upp där. Du gör det i redigeringsläge.
Som jag ser det går det att lösa det ni behöver.
Om ni ändå behöver konsulthjälp kan ni kontakta oss, info@konsultstockholm.se
A_ ITchefen
UTFORSKARE
Men en del av problemet tror jag är att man är i order och inte kan skapa en faktura från order...det går inte enkelt alls...
Johan_38
NY MEDLEM

Du får använda ordererkännande. Förstod att du kanske hade lite ändringar gjorda i fakturan och dom får du ju göra om då.

Anneth
NY MEDLEM

Nu har jag kommit en bit på väg och lyckats skapa proformafakturan i extra fakturadokument, men jag lyckas fortfarande inte få rubriken på fakturan ändrad från Faktura till Proforma faktura.

Johan_38
NY MEDLEM

Men du har hittat fältet va, ledtext - faktura? I funktion tar du bort det som står och skriver istället #Proformafaktura#

Du kommer få ett felmeddelande när du stänger rutan men det är ok.

Anneth
NY MEDLEM

Tack, nu funkar det! Suveränt!!

A_ ITchefen
UTFORSKARE
Fungerar inte eftersom man är i faktura redan så kan man lika gärna skriva ut fakturan direkt. Proforma invoice behövs på order eftersom den är order tills proforman är betald.
Johan_38
NY MEDLEM
Ja, i så fall får man använda ordererkännande som grund.

Men visst använder många företag proforma enbart för att deklarera vad varorna är värda ,vad det är och ursprungsland? Rent tulldokument?
Då går det bra att använda extra faktura. På standardfakturan vill man ju oftast inte ha dessa uppgifter.
A_ ITchefen
UTFORSKARE

Nej, i verkligheten så  använder många även proforma faktura just som den svenska lydelsen är som förskottsfaktura vid osäkra betalningar av hela eller del av belopp och behöver invänta just betalningen innan man kan fortsätta med produktion av ordern.

Som tulldokument kan man också använda den och de sedvanliga tull värdena behöver vara med både på packsedel och faktura så de skriver man in manuellt i ordern via ett set av textrader för att inte glömma något värde.

Susanne Friman
NY MEDLEM
Hej!

Precis som min kollega Joanna skriver ovan så bevakar vi tråden för att se hur efterfrågan ser ut.  Just nu prioriterar vi inte det här önskemålet. Men fortsätt lägga in hur ni skulle vilja ha det i tråden.

Mvh
Susanne
GunillaK
NY MEDLEM
Vi har just gått över till Visma Administration och är väldigt förvånade över att det inte finns en rutin för att skriva ut Proforma. Som någon skrivit tidigare, det är ju ett standarddokument i samband med exportleveranser.

Proforman är ju inte något betalningsunderlag utan ett rent tulldokument och därför bör det vara en helt annan rutin än fakturering.

Ni pratar här ovan om en instruktion för att skapa ett extra orderdokument för att hantera detta. Var finns den instruktionen?
Elin Håkansson
FD ANSTÄLLD
Hej Gunilla!

Som Johan skriver ovan kan du använda dig utav mallen Extra orderdokument och där ändra på objektet som heter Ledtext - faktura.På funktionen på det objektet tar du bort det som står nu och skriver istället "Proformafaktura". Här finns en film om hur malleditorn fungerar som kan vara till hjälp.

När du sedan skriver ut ett Extra orderdokument från programmet kommer det stå Proformafaktura uppe till höger.

Återkom om du behöver ytterligare förklaring.

/Elin
A_ ITchefen
UTFORSKARE
Och då fungerar den bara för export, så om man som vi behöver en förskottsfaktura till osäker kund så går det INTE lika bra eftersom moms etc inte fungerar.
Johan_38
NY MEDLEM
Men det går att lägga till moms:-). Som sagt, för många finns det en lösning som jag tycker tar rimligt lång tid att fixa. Men för vissa kanske det är för mycket jobb, det köper jag.
A_ ITchefen
UTFORSKARE
Jag tycker att det är mer än så som är fel i mallen och hoppas att Visma skapar en proforma faktura som fungerar som en faktura vad gäller moms och annat som finns på fakturan som inte finns på orderdokumentet som här föreslås.
Ulrika Petersson1
NY MEDLEM
Konstigt att detta inte är löst ännu...... tror att det är fler som vill ha den funktionen inne i Visma och att man inte skall behöva fixa detta själv.
Hoppas att det arbetas vidare med detta på Visma.
David_15
NY MEDLEM
Väldigt förvånande att Visma inte har fixat en mall till detta som standard, tiden som går för varje kund att lösa detta problemet på egen hand, mot tiden för Visma att lägga in en standard mall.
Denna fråga är fortfarande aktuell!
Helena Andersson
APPLICATION SPECIALIST
Hej David.
Det kan absolut tyckas så och jag ska lyfta denna tråd på nytt. Vi stödjer inte Proforma fakturering som det ser ut idag och om och hur vi ska ta ställning till det framöver behöver vi lyfta på nytt.  
Jonima
NY MEDLEM
Ser verkligen ett stort behov av Proformafaktura då export till icke EU länder ökar och som Tulldokument för transportör ist för fylla i samtliga uppgifter en gång till


ThomasH1
NY MEDLEM
Visma, nu får ni skärpa er lite tror jag 🙂 Har ni verkligen satt er in i vad som behövs gällande Proforma faktura? Om ni hade gjort det så hade ni åtgärdat detta omgående. Och ja, jag vet att det är några i den här tråden som tycker att det bara är att ändra i ordererkännande mallen eller göra ytterligare en faktura mall bla bal. Men det är så fel tänkt tyvärr, det är mer komplicerat än så då dokumentet måste spegla de produkter verkligen levereras på ordern. Som jag tidigare, stort misstag att Visma nonchalerar detta. Mvh Thomas
A_ ITchefen
UTFORSKARE
Håller med andra användare som skrivit i tråden. Proforma faktura behövs!
 Vi har skapat ett extra order dokument och modifierat det med annan rubrik mm.
Den går hjälpligt att använda för utlandet även om det blir manuell bokföring och matchning vid betalning och slutfakturering. För förskott från svenska kunder saknar vi lösning och får då skapa en faktura som inte går att redigera ens kontaktpersoner på när man ska leverera...
Helena Andersson
APPLICATION SPECIALIST
Hej!
Som vi tidigare lyft i denna tråden så stödjer vi inte proforma-faktura i Administration idag. Jag ser att flera söker efter detta och vi diskuterar detta för kommande versioner. Tyvärr kan jag inte svara på när detta skulle kunna komma. Det finns integrationer som du skulle kunna använda dig av . Läs mer på vår hemsida.
Jonima
NY MEDLEM
Hejsan Exakt vad för integration tycker Ni vi skulle kunna använda? Jag ser ingen som passar in men är öppen för förslag såklart. 
Johan_38
NY MEDLEM
Hej! Observera att det verkar diskuteras 2 olika saker i tråden. Proforma som rent tulldokument och Proforma som förskottsbetalning.
För tulldokument fungerar ordererkännande alldeles utmärkt, all info kan hämtas från artikelkortet. Naturligtvis kommer mallen skriva alla artiklar på ordern som har ett ”levererat antal” (ni får sätta ett villkor för det i mallen).
Löser ni inte det själva kan ni såklart ta hjälp av någon av oss partners.

Vet inte om någon här menade att enbart vissa artiklar ska skrivas ut på dokumentet och vissa inte. Normalt ska väl allt levererat skrivas?
Det går annars att markera vilka artikelrader som ska skrivas, eller markera dom som inte ska skrivas.

För förskottsbetalning är det värre, manuellt.....
Helena Andersson
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

Ursäkta det sena svaret. Jag skulle be dig kontakta Lexit. Kolla här så får du lite mer information.

Hoppas det hjälper. 

Lina-Marie
NY MEDLEM

hej,

hur går det med Proformafaktura i Visma??

England gått ur EU.....extra jobb och så även med Visma om man inte enkelt kan skapa en Proforma som krävs!! 

Den "så kallade" mallen från Visma (vet ej hur gammal den är) man kan få tag på stämmer inte med mina rubriker i Visma 1000.

Tacksam för återkoppling.

A_ ITchefen
UTFORSKARE
(uppdaterad av A_ ITchefen ‎2021-01-27 16:25 )

För utländska kunder har vi gjort om en kopia av dokumentet order - ändrat rubrik till Proforma invoice och lagt med betalningsuppgifter.

den fungerar utomlands där det inte är moms.

Den ligger som en egen mall under utskriftsalternativet på order som annars brukar vara extra orderdokument.

Lina-Marie1
NY MEDLEM

Tack för svar. Men är det en mall jag ska läsa in först eller har du en utförlig beskrivning vart jag hittar detta?

Tack på förhand.

A_ ITchefen
UTFORSKARE

Det finns säkert beskrivning på hur man ändrar mallar någonstans på Vismas sida.

I korta drag så behöver du gå i Visma till Arkiv - Företagsinställningar-mallar och noga anteckna mallnamnet på Ordererkännanden.

Gör sedan följande:

Arkiv-mallar-utskriftsmallar och sätt markören på den mall du vill kopiera (som du antecknade namnet på). Kopiera genom att trycka på symbolen i överkant av fönstret och döp mallen till t ex Proforma_invoice_datum...

Sedan klicka på nya mallnamnet och välj knappen ändra.

Markera Ledtext-order på mallen och i vänsterspalten nedre (basegenskaper)-bläddra ner till Funktion-lägg in värdet med fnuppar "Proforma invoice" och tryck på spara uppe i högra hörnet.

Slutligen:

Arkiv - företagsinställningar-mallar. Byt mall på Extra orderdokument så kan du testa om utskrift av extra orderdokument ger önskad funktion och annars fortsätta ändra i kopian du skapade. Denna lösning fungerar bara för fakturor utan moms.