Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Petra_38
NY MEDLEM

Anställningsdatum för extra anställda

(uppdaterad av My Janhall ANSTÄLLD ‎2020-03-05 16:16 )
Status: Inte planerad just nu

Saknar flexibilitet i löne / utbetalningsperiod. 
Inte så sällan händer det att man får in någon som är extra anställd och som man då betalar ut lönen för i samma månad som de jobbat. Har man då månaden efter på ordinarie personal så kommer inte denna personen med, utan då måsta man tidigarelägga anställningstiden. Så galet så det finns inte. 
Nä, Lön 600 är inte anpassat för alla de olika speciallösningar som vi som jobbar med löner måste anpassa oss till. Ett riktigt nerköp från Lön Special och visma bryr sig inte. 

17 Kommentarer
Ludolf
NY MEDLEM
Håller med. Jag brukar skapa en textrad, lägga överst av lönearterna, och med versaler skriva t ex: AVSER 1-9 NOVEMBER. Sedan lämnar jag datumfältet blankt på lönearten Timlön. Tack och lov går det! Det är många lönearter som kräver att man anger datum för att komma vidare. Så enda felet nu på lönebeskedet är att det högst upp efter "Löneperiod" står oktober, men ögonen faller ju först på de stora bokstäverna, och den texten är ju i omedelbar anslutning till lönetimmarna och beloppet.

I Lön Special, där man behövde ange löneperiod för varje lönekörning man skapade, skapade jag alltid två lönekörningar med samma utbetalningsdag. Det blev en enda bankfil ändå, och om jag inte minns fel så blev det bara en bokföringsorder också. Vågar man prova den arbetsgången i Lön 600? Om man gör färdigt och låser en lönekörning borde man kunna ändra löneperiod i företagsinställningarna och skapa en ny lönekörning. När denna är låst ändrar man tillbaka till standard.


Petra_38
NY MEDLEM
Det är ju just detta som är det stora problemet som jag ser det. Vi får hela tiden hitta vägar för att "lura" systemet. 
Vi (eller i alla fall de som inte kan löner) invaggas i falsk säkerhet och tror att man kan lita på systemet, vilket man inte kan anser jag. 
Allt måste ju kollas, och kollas igen, och kollas igen... 
Jag litar mindre och mindre på det här systemet och det har bara inneburit mer jobb för mig i alla fall.
My Janhall
ANSTÄLLD
Hej Petra, 

Om jag tolkar dig rätt så vill du kunna ändra löneperiod för när tillexempel extra anställda/ timanställda ska jobba tillfälligt utifrån hur Lönen normalt betalas ut?

Enligt många kollektivavtal så är det normala att timlön betalas ut månaden efter, därav är programmet också så pass styrt för att man inte ska kunna göra fel. I lön special var det inte så styrt som det är idag men också desto lättare att ha felaktiga inställningar, vilket vi vill undvika i aktuella löneprogram som vi erbjuder. 

Ha en fin dag! 
/My 
Petra_38
NY MEDLEM
Det är ju det som är det som de flesta ser som problemet. Programmet är skapat utifrån en verklighet som vi som administrerar löner inte lever i utan den hårda styrningen gör att vi får skapa egna lösningar, som vi vet inte heller är bra. 
Just när det gäller anställningsperioden så tror jag att många småföretag, (vilket jag trodde var er största kundgrupp ?) vid semester och annat ganska ofta betalar ut tex extrapersonal tidigare än vad avtalet säger. Kan visserligen bara prata för mig själv, men av de företag som jag sköter åt så har jag stött på problemet hos de flesta av mina kunder nu under sommaren så jag tror inte att det är ett så litet problem som ni verkar tycka. 

Detta har bara inneburit att jag manuellt måste hålla koll även på detta. 
Ludolf
NY MEDLEM
(uppdaterad av Ludolf ‎2021-08-27 09:02 )
Hej My!
Arbetsgivare är inte alls lika fyrkantiga som facket, och ofta mycket snällare än vad avtalen kräver. Ibland av humanitära skäl, ibland av praktiska.

Det finns t ex ingen skyldighet att ge någon ett förskott, det gör man för att vara snäll. Nu har många arbetsgivare kommit på att det är enklare att betala ut faktisk arbetad tid för tidigt än att hålla på med förskott. Utbetalda förskott kan t ex glömmas att meddelas lönekontoret eftersom de ofta utbetalas av annan enhet. Men framför allt får den anställde en anledning att lämna in sin tidrapport. Det är tyvärr alltför vanligt att när förskottet väl är utbetalt är det inte längre så viktigt för den anställde att redovisa sin tid.

En annan anledning är att arbetsgivaren vill få bort så mycket som möjligt från sitt skrivbord. Håller man på med en lönekörning tar man helt enkelt med allt som kommit in. Varför samla papper på hög? resonerar en del.
Annika36
UTFORSKARE
Jag håller med. Det borde gå att lägga in rader med avvikande datum i lönebeskeden. Då gör man ju ett medvetet val. Lurar man systemet och skriver textrader med datum blir det väl fel i arbetad tid/månad och på arbetsgivarintyg och då måste jag justera arbetsgivarintyget manuellt. Jobbigt, jobbigt.
Instämmer helt med övriga "talare" i kritiken till att programmet är för "styr".
Verkligeten är en helt annan och det händer att man måste rätta löner som är flera månader gamla, vilket då inte går i löneprogrammet utan att radera löner som betalats ut efter det datumet. Väldigt illa. 
Samtidigt så har man en "löne"-modul i eEkonomi som används som ett löneprogram av oanande användare. Blir väl väldigt kul nu efter årsskiftet med både individuell rapportering av skatt och avgifter samt den nya beräkningen av karensdag som verkar vara en riktig rysare. Där hoppas vi på att programmerarna har koll...
Petra_38
NY MEDLEM
Det är det största problemet som jag ser det, det att man trodde att det fanns koll. 
När man sedan stöter på problem efter problem så inser man att så inte är fallet. Något som definitivt saknas i och med den hårda styrningen är verklighetsförankring... 

Ett annat problem som faktiskt kan uppstå är att man får felaktigt anställningsdatum i sina register i och med att man måste tidigarelägga dem för att kunna betala ut för tidigt. För mig är det en viktig sak att ha rätt uppgifter på i sina register. Felaktigt anställningsdatum kan få förödande konsekvenser i andra änden. 

Sedan vet säkerligen de flesta som jobbar med löner hur svårt det är att förklara vissa saker för anställda. Att sedan, vilket jag råkat ut för, behöva förklara för anställda att programmet har gjort att jag inte har kunnat göra rätt gör att man i de fall den anställda inte förstår framstår som en idiot.  Jag säger att det är på ett vis, och den anställda kontrar med att fråga varför det står annat på lönebeskedet.... 
Ska man hänvisa dessa personer till Vismas support månntro?
Ludolf
NY MEDLEM
En jämförelse med andra löneprogram är alltid intressant. Visma Lön Special har vi redan avhandlat. Så här låst/fri är man i Fortnox:

Tidigare perioder: Ingen begränsning. Trots att man har programinställningen avvikelsemånad = föregående månad så kan man alltid lägga in en timlön eller ett avdrag på en äldre period. Även genom kalendern.

Senare perioder: Samma begränsning som Visma Lön 600. I lönekörningen 25 nov kan man inte registrera en timlön för novembers första vecka.
Petra_38
NY MEDLEM
Intressant att läsa. Det är ju lite skillnad i pris på de olika programmen så Visma behöver ju inte vara det självklara valet. 
Ska man ändå vara missnöjd kan man ju vara det till en lägre peng, tänker jag... 🙂 

Jag har ju alltid hållit Visma över Fortnox, men tyvärr verkar det som att Visma vill närma sig dem, istället för att ligga i framkant, som de tidigare gjort. 

Så visst är man styrd även på Fortnox, men det ursäktar ju inte Visma. Men, är det då så att den styrningen är mindre så är ju det ett alternativ. 
Ludolf
NY MEDLEM
Fortnox har andra begränsningar. T ex går det inte att ha fler än två avtalstider i företaget, medan Visma Lön 600 kan hantera obegränsat antal.
Petra_38
NY MEDLEM
Nu blir jag nyfiken. Vad menar du med fler än två avtalstider? 
Ludolf
NY MEDLEM
Divisorn för omvandling mellan timlön/månadslön.

Skriv "Avtalstid" i löneprogrammets sökruta om du vill veta mer.


Petra_38
NY MEDLEM
Ok, nu hänger jag med vad du menar. 
Dock är det en funktion som jag inte har någon användning av, så för mig spelar just den kvitta. 
Tror ärligt att det är fler som hade behövt kunna betala ut för perioder som skiljer sig från de som man anger som "avvikelseperioder" än vad det är som har nytta av just denna funktionen men visst är det till Visma fördel för de som behöver den.
Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST
Hej! 

Tack för era synpunkter gällande vår styrning i programmet. Vi har för tillfället inget inplanerat att förändra vår styrning i programmet, jag uppmanar samtliga som tycker samma att skriva eller gilla tråden för att vi ska kunna se hur stor efterfrågan är. 

Vänligen 
Jesper
Petra_38
NY MEDLEM
WOW! Det var ett snabbt besked från Visma må jag säga..... 
Sedan var väl svaret inte så oförutsett utan helt i enlighet med de kundprioriteringar som Visma har.... 
Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu