Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Petra_38
NY MEDLEM

För hård styrning på låst lönekörning - Lön

Status: Inte planerad just nu
Det är inte så sällan som man råkar ut för att man i sista stund behöver ändra på någon lön. 
Orsakerna kan vara många, antingen behöver man lägga till eller dra ifrån, och detta är inte ovanligt att man antingen får information om sent, eller efter att man skrivit ut och noterat att det blivit fel. 
Jag kan inte förstå varför man då inte kan låsa upp bara det aktuella lönebeskedet? 
Som det är nu så får man låsa upp hela lönekörningen och då uppdateras lönebeskeden helt utan att man har någon kontroll. Har man då gjort någon ändring på någon som ingår så ändras det. 
Varför kan man inte låsa upp bara ett lönebesked, varför måste man låsa upp alla? 
Alldeles för hård styrning anser jag. 
Har man då på någon för mycket lön så får man ju gå via otaliga moduler för att kunna rätta det. 
Ny lönekörning - minus - och sedan på det en inbetalning på anställd. 
Allt detta för att man inte vill skicka felaktiga löner. 
16 Kommentarer
Marie_109
NY MEDLEM
Bra att vi är flera som klagar - det finns en annan tråd med detta där skriver några av oss att det är för besvärligt för oss som någorlunda förstår hur vi ska göra. Jag förslog att de ska ges en möjlighet att kunna välja att inte vara så tvångsstyrda - helt på egen risk. En möjlighet att göra lönerna helt olåsta så vi får mer flexibilitet. Andra kan, om de vill vara trygga, ligga kvar i löneprogrammet som det är nu. Har försökt få förklarat varför det är så låst men tycker inte jag begriper ännu. Lättare att förstå varför det ska vara så låst om man får förklaringar och då kanske kan komma med konstruktiva förslag istället för att vi bara gnäller. Men det är ju det enda man kan göra... är man bara tyst antas man vara nöjd.
Petra_38
NY MEDLEM
Problemet är nog att de numera siktar in sig på en kundgrupp som "vill göra själv"
Sedan vet ju alla vi som jobbar med detta att utan förkunskaper så blir det inte bra. Men, kan man inte så invaggas man i en som jag ser det falsk trygghet som kan kosta oerhört mycket pengar i slutänden.... 

Minns med fasa när de släppte programmet "enskild firma" och hur mycket fel det blev för de som använde detta. De hade köpt ett program som uppgav att det skötte allt. Jag vill nästan påstå att Lön 600 har samma brister.... 


Lön Special funkade kanon för mig på de olika företag jag var ute på så jag kan inte förstå varför det inte kunde låta oss som ville få ha det kvar. Det enda de hade behövt göra var att lägga till arbetsgivaavgifter på individnivå.... 

Håller med om att vi måste klaga. Det är ju vi som jobbar aktivt som använder oss av Lön 600, men det verkar inte Visma ha fattat.

Som sagt, funkar på tjänstemannasidan, men inte i övrigt. 
Marie_109
NY MEDLEM
Japp så är det - falsk trygget! Har upplevt detsamma på pricken med ovana bokförare och jag hängde kvar i lön special ända in i slutet...för det var enkelt.
annsofie
NY MEDLEM
Jag låser inte lönekörningen förrän den stunden jag ska skicka lönespecar och bankfil. Jag förhandsgranskar lönespecarna i olåst läge.  Förhandsgranskar bankfil och bokslutsunderlag. Skickar dom preliminära specarna och kontrollista för godkännande/attest. Ska något ändras kan jag gå till just den lönespecen och göra ändringarna utan att dom andra beskeden påverkas. Jag tröttnade på alla fel som blev på olika specar när jag var tvungen att låsa upp en körning för ändring på någon enstaka. När jag sedan låst lönekörningen får det slutliga bokföringsunderlaget gå vidare till attest liksom bankfilen
Petra_38
NY MEDLEM
Jo, visst kan man göra så, men ska det behövas? 
Finns det någon som aktivt jobbar med löner eller bokföring som tycker om när någon extern part gör ändringar utanför ens egen kontroll? 
Automatiseringar i all ära, men kontrollen vill man ju ha kvar. I alla fall vill jag det, jag vill aktivt välja om något ska ändras i det jag gjort, det går inte i Lön 600. 

En anledning till att jag inte gör så är att hos oss har vi många som stämplar ut lite tidigare på dagarna. Jag anger frånvaro varje dag, och på vissa så kan det innebära ca 10 rader med frånvaro. Dessa ser jag på skärmen, men har efter önskemål från de anställda valt att ta bort dessa på lönebeskedet. De tyckte helt enkelt att det blev för krångligt för dem att förstå sina lönebesked, vilket jag håller med om. Även för mig är det enklare att se om jag missat något genom att bara se totalerna, vilket jag gör på utskriften. 

I Lön Special angav jag bara arbetade timmar och slapp vara styrd av underliggande schema. 
Alternativet är ju att göra nya schema varje månad, och det blir ju inte bra det heller... 
Den hårda styrningen ställer som jag ser det till det hur man än gör....  
Annica L1
NY MEDLEM
Håller med, man vill låsa lönebeskeden allteftersom man är klara med dessa (klarmarkera), men vid en ev. "upplåsning" av en lönekörning så påverkas även dessa av automatiska körningar och så måste man gå igenom ALLA igen. Önskvärt vore att klarmarkeringen låser själva lönebeskedet och därmed inte påverkas när lönekörningen låses upp för ev justering (borttag av klarmarkering) av enstaka lönebesked.
Marie_109
NY MEDLEM
Ja det hade ju också underlättat om klarmarkeringen låser själva lönebeskedet. Kanske den lilla förändringen kan göras om inte vi kan få 100 % frihet 😄
asspo_
NY MEDLEM
Jag håller med. Helt sjukt att lönekörningen med automatik verkar synkroniseras med Visma lön Anställd eller vad det nu är som händer vid upplåsning. Och att man måste kontrollera alla lönebesked efter en upplåsning. Då känns det bra att man har skrivit ut allt på papper.
Petra_38
NY MEDLEM
Ja, tänk om det kunnat lösas så enkelt att man låser med klarmarkeringen. 🙂 
Tror dock att svaret från Visma blir att det inte är aktuellt att arbeta med för tillfället
Det verkar tyvärr vara deras standardsvar på förslag från de som använder programmet ger.... Responsen verkar tyvärr vara ganska liten från deras sida...
Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST
Hej! 

Tack för era synpunkter, för tillfället så är det inget vi har inplanerat, men jag kommer lyfta era synpunkter med vår utvecklingsavdelning. Återkommer så fort jag vet hur vi kommer hantera era önskemål framöver. 
Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu
 
LW -60
UTFORSKARE

Det har hänt de senaste månaderna, att jag tvingats låsa upp lönekörningar. Tyvärr blir det så också, att med automatik blir en del av lönerna i körningen också upplåsta och rader ändras på lönerna med automatik. Jag har sett det förekomma, två gånger idag, och gång nummer två var jag beredd med ögonen och stirrade intensivt på listan över de som fått lön och vips, blev två löner satta som icke klarmarkerade när lönekörningen låstes upp och en löneart hade bytts ut mot en annan.

 

Det kanske ska vara så här, så jag frågar er för att kunna bli mer observant i fortsättningen: vid vilka tillfällen låses anställdas lön upp när man låser upp en lönekörning, vad är det för kriterier som uppfyllts då det blir så här och hur kommer det sig att lönearter byts ut?

 

Mvh Lena

 

Linköping
NY MEDLEM

Jag hade också märkt att det blir lite konstigt  när jag låser upp lönekörning.

Hos mig blev det två löner satta som icke klarmarkerade när jag låste upp lönekörningen, inga förändringar på löner. 

Det borde Visma rätta faktiskt. 

Jag tycker också att det är synd att man inte kan låsa upp enstaka löner.

LW -60
UTFORSKARE

Ja, visst är det synd att man inte kan rätta en lön några månader bakåt, att bara låsa upp en enstaka körningar och inte tvingas radera före. Att också vara tvungen att låsa upp lönekörningen som skapats efter den man vill ändra är ju också en sak som är märklig.

 

Jag önskar svar från Visma på följande:

 

  • Varför kan man inte låsa upp den lönekörning man vill, utan att låsa upp och radera andra lönekörningar? Man har ju rätt att ändra justerade arbetsgivaravgifter och personalskatt bakåt i tiden.
  • Och, som jag frågade initialt, vad är kriteriet för att även en del löner låses upp (och ibland ändras) bara för att man låst upp en lönekörning?

Om vi användare kan få en förklaring till det hela vore det bra. För oss bidrar dessa punkter till merarbete så det måste finnas en förklaring till varför programmet gör som det gör. Det vore fint om vi kunde ha en dialog om problemet.

 

Mvh Lena

Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST

Hej @LW -60 

Anledningen till att man inte kan låsa upp två lönekörningar bakåt i tiden utan att radera eventuella lönekörningar är pga att ni som företag ska få hjälp att inte göra misstag vid en justering etc. 

Detta var ett aktivt val som vi gjorde redan vid skapandet av programmet och som skulle undvika misstag och andra följdfel. Jag tar gärna vidare din åsikt som en synpunkt till vår utvecklingsavdelning. 

Angående din fråga om vilka kriterier som gör att klarmarkering faller bort på en del anställda är följande, byte av arbetsschema, ändrat lön eller slutat under perioden.

 

Du är välkommen med mer frågor och jag håller med om att en dialog mellan oss som leverantör och er som kund är väldigt trevligt. 

 

Vänligen 

Jesper

LW -60
UTFORSKARE

OK, jag förstår vad du menar, men ibland måste vi användare också få stå för våra kast...

 

... och på tal om följdfel, kan du läsa här nedan vilka följdfel det blir, när man måste gå "by the book", enligt löneprogrammets förutsättningar. Det blir tokigt det med.

 

Vad som hänt mig var att jag vid ett tillfälle var tvungen att jobba med en annan dator för några månader sedan. Varför kommer jag inte ihåg, men jag har för mig att programmet bråkade med mig på min ordinarie dator och för att hantera lönekörningen körde jag en restore på min privata och gjorde körningen från den.

 

Trots jag var noga tyckte jag, så upptäckte jag vid septembers lönekörning att jag inte låst en månad några månader tillbaks, förmodligen den månad jag tillfälligt hade annan dator. Jag såg, att programmet självt hade låst körningen och när jag gick in på utbetalningarna för den månaden upptäckte jag att det inte var markerat att allt var utskrivet och klart. Det gick inte att markera denna körning som helt klart med utskrifter och allt i och med att programvaran låst körningen på egen hand och att jag hade gjort två körningar efter denna.

 

Jag fick alltså radera en körning - efter att ha skrivit ut allt på papper - och sedan låsa upp körningen före den raderade för att komma åt det som var fel. Nu kunde jag få till den tidigare av mig ej låsta körningen (den som programmet låst av sig själv). Det gick bra. Jag kontrollerade att alla siffror stämde med lönebeskeden och med SKV och allt var OK. Det var bra.

 

Sedan skulle jag låsa körningen som jag tvingats låsa upp. I och med att en av de anställda hade slutat och fått slutlön denna månad, hade jag i den här röran varit tvungen att sätta honom som anställd, bocka bort att han slutat alltså, annars hade det inte gått att låsa upp lönekörningen alls. Nu när jag skulle låsa hans lönebesked, blev slutlönen en annan än den han fått, för semesterersättningen räknades om. Det var inte skoj. Manuell handpåläggning krävdes. Till sist fick jag till alla uppgifter som de varit och allt stämde med SKV.

 

Samma sak hände med den lön jag fick radera. Där blev det fel igen på semesterersättningen när jag matade in allt på nytt, igen på en person jag "tvingats anställa" tillbaka. Underligt nog, blev det även en diff på en personalskatt på en "gubbe". Till sist blev det bra här med. Men då hade hela dagen gått åt.

 

Hade programvaran fungerat som jag önskat, hade jag låste upp körningarna, kontrollerat alla lönebesked och skatter och satt allt tillbaka till utskrivet och klart. Det hade gått på högst en halvtimme. Så blev det inte nu. Det tog en hel dag för mig att få till det här. Det kändes som om jag hade kunnat göra annat den där lönekörningsdagen än att ha det så här. Men så här blev det. Det blev följdfel här också, fast på ett annat plan.

 

Mvh Lena