Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Känner Visma Lön av ej semestergrundande föräldraledighet

(uppdaterad av Lisa Henriks PRODUCT OWNER ‎2020-07-06 11:26 )
Status: Utvärderar

Känner visma lön 600 av ifall en anställd har förbrukat alla sina "föälrdrarledig semestergrundande"- dagar?

Tack!

MVH
Hedvig

30 Kommentarer
Christel9
UTFORSKARE

Nja, man måste själv hålla reda på det och bocka ur "semestergrundande"


Mats__38
NY MEDLEM
Det borde den ju göra, detta kan vara ganska svårt att kommaihåg/hålla reda på
Philip Hjelmberg
FD ANSTÄLLD
Hej,

Enligt semesterlagen så är de första 120 föräldradagarna semestergrundande frånvaro. Är man ensamstående så gäller dock 180 dagar som semestergrundande frånvaro.
Anledningen till varför programmet inte har möjlighet att hålla reda på just vad som är semestergrundande beror på att detta gäller per barn. Programmet har tyvärr ingen funktion där man uppge hur många barn man har och därav hur många totalt antal dagar eller när dessa dagar förfaller.

I ditt fall skulle jag ha semestergrundande ibockat. Detta då lönearten för föräldraledighet i sig är en frånvaro och att med bocken i rutan så blir det en semestergrundande frånvaro.

Så man behöver alltså hålla reda på hur många föräldradagar personen har, samt hur många av dessa som är semestergrundande frånvaro.

Med vänliga hälsningar
Philip
Fd medlem
Inte tillämpbar
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Anställd ska vara föräldrarledig 2 dagar i veckan, hur gör jag? - Visma Lön.

Hej!

Jag har en anställd som blivit pappa och som nu ska vara föräldrarledig två dagar i veckan och jobbar 3. För januari har han varit "ledig" 7 dagar. Vad för löneart ska jag välja så att det blir rätt?3305? 3301? Antar att dagarna är semestergrundande? Håller löneprogrammet själv reda på sedan hur många av föräldrar ledighetsdagarna som är semestergrundande och inte?

Tack!

MVH
Hedvig
elisabeth28
NY MEDLEM

Hej,

Som jag har förstått det så är de föräldradagar som den anställde har ersättning från Försäkringskassan semestergrundande. De dagar när den anställde är föräldraledig men inte har ersättning från Försäkringskassan är inte semestergrundande.

Be den anställde om besked om vilka dagar de har ersättning.

//Elisabeth

Tina H
NY MEDLEM

Hej,

Att det gäller per barn känns som en lite tunn ursäkt tycker jag. De första 120 dagarna tar ju de flesta föräldrar ut under barnets första år och om man bortser från relativt sällsynta tvillingfödslar är det ju inte så många som har mer än ett barn per år :-). Om den anställde sedan får ett barn till tätt inpå, skulle man kunna "tanka" 120 nya sem gr dagar.

Förstår att detta inte står på listan, men det skulle ju vara ett jättesteg i rätt riktning om systemet varnade när man registrerat 120 sem grundande dagar, så att man blir påmind att "ta ett snack" med föräldern ifråga.

//Tina

Jennie5
NY MEDLEM
Nä! 

Det har inget att göra med om personen i fråga tar ut ersättning eller ej från FK. 
Föräldrarna har X antal dagar (480?) - låg och sjukpenninggrundande dagar - vissa dagar är knutna till fadern. Dock bara 120 dagar per förälder som är semesterlönegrundande och i visma måste tyvärr vi löneadministratörer hålla reda på dessa dagar manuellt.

Visma bör fixa detta. Så programmet varnar när 120 dagar är inlagt...
Christel9
UTFORSKARE
Jo, som jag lärt mig så har det faktiskt att göra med att man tagit ut från FK. Alltså om föräldern inte tar ut dagar det första så ger det ingen semesterrätt. Utan semester rätten gäller de första 120 dagarna som tas ut från FK, därefter ingen semesterrätt. Så önskan finns verkligen om att programmet skulle kunna hålla reda på detta!
Karl Wilsborn
ANSTÄLLD
Hej på er!

Håller med om att det hade varit susen om programmet kunde ha koll på dessa 120 dagarna, och automatiskt lägga in ej semestergrundande dagar efter att de överskridits. Ett litet tips i väntan på en programförbättring på denna fronten, är att man själv kan lägga in en sådan varning som ni efterfrågar.

På ackumulatorn för semestergrundande föräldraledighet, kan man ställa in att programmet ska varna så fort den överskrider 120 dagar. Varningen sker då direkt på lönekörningen, då aktuell anställd försöker klarmarkeras. Se kompletterande och förtydligande skärmdumpar nedan, för hur inställningen ska göras samt för hur meddelandet på lönekörningen senare ser ut.


Bra va!?

/Karl
Fd medlem
Inte tillämpbar
Tack snälla för hjälpen, det är ju superbra! Men säg nu då att man blandar sin föräldraledighet med att vara ledig helmånad och sedan någon dag i veckan, samspelar dessa lönearter då så att de känner av när de 120 dagar har gått... eller är det 120 dagar per löneart, om du förstår vad jag menar?

Tack!

MVH
Hedvig
Christel9
UTFORSKARE
Samma fundering här, använder ju flera olika lönearter ibland. Avdrag per arbetsdag kan det ju också vara, inte bara kalenderdag. Räknar den samman allt?
Susan Åklundh
FD ANSTÄLLD
Hej,

Är per Ackumulator man får lägga in gränsvärdet så använder ni flera olika lönearter typ kalenderdag, arbetsdagar, timmar osv får ni göra lika på alla dessa Ackumulatorer, sen håller programmet koll på att det blir 120/180 dagar totalt.

Ha en fin dag och återkom gärna om ni har fler frågor
/Susan
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej, jag undrar om detta fortfarande är aktuellt? Jag har varit i kontakt med supporten fyra gånger och alla säger att det inte går att få varningar när man överstiger 120 dagar, utan att man måste räkna manuellt. Så idag skickade jag länken till detta forum till en i Visma supporten som då fick en varning när hon själv provade vilket varken hon eller kollegorna kände till. Däremot funkar fortfarande inte min ackumulator trots att jag skapat en ny och även ställt in på lönearten. Ingen support lyckas hjälpa mig med vad som eventuellt kan vara fel? Någon som vet?
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST
Hej Emilie,

Denna ändring av ackumulatorn fungerar fortfarande.
Använder jag däremot flera lönearter både för kalenderdagar och arbetsdagar med mera så måste man precis som min kollega Susan skriver gå in och ändra på samtliga ackumulatorer.

Var på lönearten menar du att du har lagt in din egna ackumulator? Även om jag skapar en egen så kan jag ej lägga in den på en befintlig löneart.

/Cecilia
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej Cecilia,

Tack för ditt svar. Ja jag förstår det Susan skriver men det vill dessvärre inte fungera för mig.
Jag har tre ackumulatorer - för kalenderdagar, arbetsdagar och timmar.
Enligt en annan tråd här på forumet ska man gå in på de lönearter man använder (jag använder 3301 och 3309), klicka på fliken egna inställningar och längst ner där under "egen statistik" lägga till sin ackumulator. Så det är detta jag har gjort.
När jag testat om det kommer upp någon varning vid lönekörning så har jag i ackumulatorn tillfälligt haft den inställd på gränsvärde 5 dagar istället för 120 dagar.
Förstår inte varför det inte fungerar?

/Emilie
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST
(uppdaterad av Cecilia Towner APPLICATION SPECIALIST ‎2021-08-27 08:25 )
Hej igen,

Jag vet inte exakt vilken tråd du läste det i för din ackumulatorn ska ej ligga inlagd under fliken 3. Egna inställningar och Egen statistik. Inte för denna beräkningen i alla fall.
De ackumulatorer som påverkar en löneart ser du under fliken 2. Övriga uppgifter och ute till höger har du knappen Påverkar ackumulatorer. Där kan du ej lägga in en egen.

Provar du med det istället ska du få en varning vid klarmarkering.

Återkom gärna om det ej fungerar så kanske vi får ta det via direktkontakt istället.

/Cecilia
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej!
Att lägga in ackumulatorn i flik 3.Egna inställningar läste jag i tråden som har nedanstående länk.
https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/ifcmasrufbjwx

Jag har provat igen enligt din beskrivning. Känns som jag har provat alla möjliga vis men det fungerar tyvärr fortfarande inte. Jag noterade dock nu när jag klickade på knappen Påverkar ackumulatorer på flik 2.Övriga uppgifter så låg min egna ackumulator också där men den försvann när jag tog bort den i flik 3. Så jag har provat på båda vis.
Kan vi ta direktkontakt någon dag vore det jättesnällt 🙂

/Emilie 
Lena__80
NY MEDLEM
Vore det inte bättre om den här ackumulatorn aldrig nollställdes istället för som nu vid årsskifte? Hur kommer man åt att justera det?
tinacamil
NY MEDLEM
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Registrera föräldraledighet som går över i ej semestergrundande - Lön.

Har en anställd som är semesterledig. Hittills har den varit semestergrundande men 7/5 går den över till att inte vara semestergrundande längre. Hur gör jag då? Hittills har jag dragit av semestergrundande föräldraledighet för en hel månad i taget men nu blir det ju i mitten på en månad så då vet jag inte riktigt hur jag skall göra.
Linnéa Sterner
MODERATOR
Hej Tinacamil!

Har du registrerat denna semestergrundade föräldraledighet via snabbvalet på kalendariet?
I så fall kan du registrera på samma sätt som tidigare och sedan när det övergår till att inte vara semestergrundande så får du plocka upp snabbvalet igen från det datumet det inte ska vara semestergrundande och ta bort bocken för "Frånvaron är semestergrundande"

Är det inte såhär du har gjort får du gärna återkomma!

/ Linnéa
Annica L1
NY MEDLEM
Som jag ser det så borde programmet självklart ha en funktion där man på den anställdes kort, ange barnets namn och födelseår och -dag. Vid föräldraledighet ska sedan frågan om vilket barn ledigheten avser komma upp, jag markerar vilket av barnen som avses. På detta sätt kan programmet sedan hålla reda på de 120 dagarna. Hogia Lön har denna funktion så omöjligt är det inte.
Annapanna1
UTFORSKARE
Jag tror att Kontek lön också har den. 
Fd medlem
Inte tillämpbar
Ja Kontek har det med.
Detta är precis så som Annica L skriver det borde fungera.
Jag jobbar på en mansdominerad arbetsplats. Superenkelt på oss 2 kvinnor då vi varit hemma alla våra semestergrundande dagar under barnets första år. Majoriteten av männen däremot kan jag omöjligt hålla koll på (ca 50 st och många har ju flera barn) och därmed blir deras dagar semestergrundande "för säkerhetsskull". Blir diskriminerande och orättvist.
Fd medlem
Inte tillämpbar
Agda PS har också den funktionen, så det finns inom Visma familjen.
Helgu2020
UTFORSKARE

Hej, Jag har tidigare arbetat med program där det går att hantera att föräldraledigheten inte är semestergrundande mer än vad som det skall vara, 120 el 180dgr. Genom att ange barnets födelsedatum,  semgrundade antal: 120dgr.  systemet klarar av att räkna ner från barnets födelsedatum. Är det äldre barn (tex pappor) så behövs ett utdrag från FK hur många dgr som är uttagna och då kan man ändra tex de 120 till återstående 80dgr exempelvis. det är svårare att komma ihåg att ändra alla strödgr personer tar ut föräldraledighet än att personen får in 120/180 dgr pr barn de är föräldralediga en gång. Föräldraledighet kan ju som vi alla vet, tas ut under många år och de 120dgr går ganska fort. Något för programutvecklarna att jobba på för att underlätta för alla som hanterar lön 🙂

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

@Helgu2020

 

Tack för ditt önskemål och för att du beskriver hur du vill att det ska fungera. Förstår dig och håller med om att detta hade underlättat att hålla koll på föräldraledigheterna. Jag framför detta till våra programspecialister. 

 

Ha en fin dag! 

 

/Tinna

Tjompa71
UTFORSKARE

Hej! När man läser denna tråden inser man ganska snabbt att denna egentligen självklara funktion inte prioriteras av utvecklingsavdelningen. Kanske är det för få som klagat eller så är det för tidskrävande att göra en stabil funktion där man lägger in barnen i systemet.

 

För mig hade det underlättat bara man haft ett val för varje anställd där man kan kryssa i om personen har kvar semestergrundande föräldraledighet eller inte. Då hade jag varje månad sluppit gå in på varje anställd som har föräldraledighet och varje pass i kalendariet och kryssa ur semestergrundande rutan.

När man har 50 anställda är det trots allt lite tidskrävande.

 

Jag kan tycka att det inte borde vara så svårt att implementera.

 

Bara för att en perfekt lösning är tidskrävande (läs dyr) så måste man ju inte stanna där.

Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST

Hej @Tjompa71 

Tack för din synpunkt! Funktionen har varit uppe för diskussion tidigare, men har då inte kunnat prioriteras pga olika anledningar. 

Jag kommer lyfta frågan för en diskussion igen och återkommer när jag vet mer om hur vi kommer gå vidare. 

 

Vänligen 

Jesper

 

Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Utvärderar
 
Lotta_32
NY MEDLEM
(uppdaterad av Lotta_32 ‎2021-05-26 11:48 )

Att föra separata register på anställda, barn o dagar är helt tokigt. Vilket slöseri med min tid. Funderar på att byta till annat program just därför.

😞  /Lotta