Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Risk för fel -1405 Ränta och utdelning hanteras som bruttolön i Visma Lön 600

Status: Inte planerad just nu

Välkomna nyheter i Visma Lön 600 är lönearter för att hantera ränta, utdelning och skatt på dessa så att det kommer med direkt i arbetsgivardeklarationsfilen som kan läsas in hos skatteverket. Det trista är att om man använder lönearten 1405 Ränta och utdelning hanteras den på lönebeskeden som en bruttolön vilket blir helt fel. Även i rapporten "Löner i en period" kommer ev ränta och utdelning som registrerats på löneart 1405 med som bruttollön.

 

Före denna förändring var rapporten "Löner i en period" alldeles utmärkt att använda för avstämning av lönekostnader mot bokföringen och även ett hjälpmedel i samband med koll av lönesummeregeln uppfyllts under året. Nu är det en riskfaktor om man registrerat ränta och utdelning i löneprogrammet. 

 

Ändra detta så fort som möjligt. Ränta och utdelning är inte bruttolön.

7 Kommentarer
UTFORSKARE

Oj då, det var lurigt. Bra att veta. Ser att det gäller även löneart 1406. Samma ackumulator. Då kommer inte jag att använda den möjligheten i alla fall.

NY MEDLEM

Samma problem med dessa lönearter, fanns redan år 2017, 2018 och 2019.

Gäller även i Visma lön 300.

Felen  är inte tillrättade.  Det  ställde till en massa merarbete i samband med rättelse av kontrolluppgift  för 2017

// Ann-Marie

APPLICATION SPECIALIST

Hej! 

Tack för era synpunkter. Vi har för tillfället inget inplanerat att införa detta. Jag kommer lyfta denna synpunkt vidare med vår utvecklingsavdelning. 

Återkommer så fort jag vet mer hur vi ska gå vidare. 

 

Vänligen 

Jesper

APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu
 
NY MEDLEM

Det är ju ett direkt fel eftersom ränta och utdelning är inkomst av kapital och inte alls bruttolön så jag hoppas att ändringen kommer snart :).

 

Jag har även läst att ni själva rekommenderar att använda rapporter Löner i period för att stämma av beloppen mot bokföring osv och då ställer det också till problem att summa bruttolön är fel. Om man använder den rapporten för att kolla hur det ser ut med utbetalda löner totalt i bolaget i samband med beräkningar av utdelningsutrymme finns det stor risk för fel vid beräkning av lönekrav osv.

UTFORSKARE

Ja det är lite märkligt hur Visma bekymrar sig så för huruvida vi ska klara av GDPR, att de tar bort funktionen att skicka lönebesked med epost och är oroliga för att vi inte ska säkerhetskopiera ordentligt om vi får möjlighet att själva välja vilka företag vi vill göra backup på (Administration2000) men när de skapar ett direkt fel, som kan få allvarliga följder för företagare och mycket merarbete för löneadministratörer, har de inga planer på att rätta det.

Jag undrar hur många användare som har uppmärksammat detta och helt enkelt bara slutat att använda ränta och utdelning i programmet och hur många det är som börjat använda det och inte upptäckt konsekvenserna ännu.

NY MEDLEM

Jesper Fogelström, har du överhuvudtaget någon uppfattning om, vad detta fel ställer till det. 

Personer som kommenterat problemen här, har så rätt.

Ammi 1948