Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
MartinaL
NY MEDLEM

Stöd för kollektivavtal med sjuklön först efter karensperioden - Lön 300/600

Status: Inte planerad just nu
Vi arbetar med flera olika kollektivavtal och gemensamt för de alla är att de INTE hanterar sjukperioder på samma sätt som den nya lagen som infördes 1 jan 2019. Till skillnad från lagen så skall man enligt dessa kollektivavtal göra sjukavdrag och betala ut sjuklön först EFTER att karensperioden fullföljts. Dvs för en person som arbetar 8 timmar/dag så görs ett karensavdrag på 8 timmar och först from timme 9 så läggs sjuklön ut. 
Det är rent av orimligt att Visma inte kan ge stöd för dessa avtal utan att man skall behöva sitta och lägga in sjukperioderna manuellt. 
Jag har vid 2 tillfällen efterfrågat detta via chatten och fått svaret att det går inte och finns inga planer på att lösa eftersom Visma hävdar att de flesta kollektivavtalen följer lagen rakt av. Så är inte fallet. Jag kan gladeligen presentera flera kollektivavtal för er som inte följer lagen i detta avseende.
11 Kommentarer
Anitha3
NY MEDLEM
Bara nyfiken - vilka avtal gäller det?
MartinaL
NY MEDLEM
Tex detaljhandeln, it telecom, friskoleavtalet osv. 
Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST
Hej Martina! 

Som det är just nu så har vi enbart hanteringen enligt de standardavtal som finns i programmet. Jag har letat runt för att hitta något av de avtal du nämner men inte kunnat hitta den hanteringen du önskar få. Du får gärna återkomma med en länk så tittar jag gärna vidare.   
Jag bifogar en förklaring här kring hur vår hanteringen är och varför det hanteras enligt följande sätt. 


Vänligen 
Jesper
Fd medlem
Inte tillämpbar
Vi har lager och e-handel som också är under Svensk Handel så som detalj, så jag kan tänka mig att MaritaL har fått information på samma sätt som mig, genom inloggning på Svensk Handels sida. Så tyvärr kan jag inte länka, men det står så här i min information: Beräkning av karensperiod
Då en arbetstagare är frånvarande från arbetet på grund av sjukdom inleds sjuklöneperioden med en karensperiod under vilken sjuklön inte betalas.

Jag tycker att det är lite oroväckande att ni inte fått ta del av den informationen då ni säger att ni har uppsättning enl detaljhandel. 
MartinaL
NY MEDLEM
Hej Jesper, 
Precis som Linda skriver nedan så blir det svårt att länka till detta eftersom det kräver inloggning på aktuellt kollektivavtals medlemssida. Skickar en skärmdump på avtalsregeln som gäller för bland annat IT Telecom (med flera andra tjänstemannaavtal). 
MartinaL
NY MEDLEM
Vidare är är ett skärmklipp på karensreglerna för detaljhandeln: 
MartinaL
NY MEDLEM
Jag arbetar inte med just detaljhandelsavtalet i Visma Lön 600 utan i andra system. Så för mig är det mer intressant att kunna ställa in det att följa tex Almega IT Telecom. 
Anitha3
NY MEDLEM
Slutsumman blir densamma även om man räknar efter det sätt Visma räknar;

1. Man drar av för de timmar den anställde totalt varit sjuk.(100 % av timlönen)
2. Man ger sjuklön för de timmar den anställde totalt varit sjuk. (80 % av timlönen)
3. Och sedan tar man tillbaka sjuklönen för de timmar (max 20 % av veckoarbetstiden) som hör till karensavdraget 

Om ni gör "Avdrag efter karens" enligt vad som står i avtalet med 20 % så kommer inte sjuklönekostnaden med på arbetsgivardeklarationen. Det finns inte då någon löneart "sjuklön", utan sjuklönen ligger inbakad i månadslönen och då kan inte löneprogrammet känna av det.

Se även ; https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/sjukavdrag-forst-efter-karensavdrag?topic-reply-list%5B...
MartinaL
NY MEDLEM
Jag vet att slutsumman blir densamma, men tycker ändå att det skall specas upp så som kollektivavtalet anger. 
Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST
Hej! 

Det är som Anitha skriver att slutsumman blir densamma men specificeringen blir inte på samma sätt. För tillfället är det inget vi jobbar på att göra om men jag uppmanar samtliga önskar samma sak att antingen gilla eller skriva i tråden. 


Vänligen 
Jesper
Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu