Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
cwbdab
NY MEDLEM

Utdelning ägare och KU 31 - Lön 300/600

Status: Genomförd
Hej!

Upptäckte precis att Vismas löneprogram inte hanterar utdelning till ägare. Hur är det möjligt? Hogias löneprogram hanterar detta utmärkt.

Skulle kännas tryggt med ett program som hanterar detta automatiskt istället för att som idag sköta detta manuellt vid arbetsgivardeklaration och kontrolluppgift.

Är detta något ni jobbar på?

Med vänlig hälsning
Marie
61 Kommentarer
Joakim Loden
FD ANSTÄLLD
Hej.

Vi har undersökt denna frågan närmare och kommer ta fram en löneart som gör ett 20% skatteavdrag till skillnad mot löneart 1405 som endast hanterar 30% skatteavdrag i dagsläget. Detta är ett första steg på vägen. Innan vi gör något ytterligare kommer vi avvakta de förändringar som skatteverket just nu arbetar med vad gäller förändringar i hantering av kontrolluppgifter för att se vad detta mynnar ut i.
Annika36
UTFORSKARE

Hej Joakim

Om ni även inför KU31 (vilket skulle var väldigt trevligt) hoppas jag att det kommer att gå att använda den även utan att man gjort skatteavdrag i löneprogrammet. Det finns företagare som vill vänta med att betala in sina, i många fall ganska stora, skattebelopp till december för att kunna förvalta pengarna med lite förräntning under tiden. En del aktieutdelningar sker i början av året och alla vill inte ha skatten stående på skattekontot i nästan ett år.

Med vänlig hälsning

Annika

Sofia Kohkoinen
NY MEDLEM
Hur är det möjligt att det har kommit synpunkter på det här för fem år sedan utan att ngt har hänt? Jag lägger till mig i skaran över personer som efterfrågar möjlighet att bereda utdelning (med valfri skattesats) samt hantera KU31 i Visma lön 600. Men jag antar att jag har bytt löneprogram innan detta har skett. Har jobbat i Hogia lön tidigare och där kan man hantera det, ett tips till alla. 
Lilja Svensson
NY MEDLEM
(uppdaterad av Lilja Svensson ‎2021-08-27 08:12 )
Håller helt med. Väldigt tråkigt att Visma är inte lyhörda. Folk har efterfrågad i 5(!) år. Herregud! 
Elisabet5
NY MEDLEM
Jag är också väldigt förvånad över att det inte har hänt något på 5 år.

Har under 2017 bytt jobb och i mitt nya jobb som ekonomichef har koncernen Visma som ekonomisystem. På förra jobbet hade koncernen BL Administration. Där fungerade det utmärkt att upprätta alla typer av kontrolluppgifter. Jag behöver K31 och K20. Dessa behövs även i bolag där vi inte har några anställda.

Dessutom var man inte tvungen att ange uppgifter som är bra för vissa typer av anställda men helt fel att ha som tvingande i mer moderna former av anställningar. Man borde kunna välja att utelämna uppgifter i registret för anställda om man vill. Vi som arbetar med programmen är vanligen kompetenta och professionella ekonomer som borde få fatta beslut om vilka uppgifter som behövs själva. Känner mig helt dumförklarad och mycket frustrerad. Gärna en upplysning om konsekvenser, men låt oss välja.

Fr o m 2017 ska även styrelsearvode hanteras som lön. Vad tycker ni att jag ska ange för månadslön för styrelseledamöterna (som ska få arvode en gång om året)? Jag har styrelseledamöter som ska ha arvode som motsvarar visst värde i GBP så det blir inte lätt att ange en rättvisande månadslön.
 
Antar att det går fortare för mig att byta ekonomisystem i hela koncernen till ett mer dynamiskt, än för Visma att utveckla sitt. Eller så kan man ju alltid ta till old school och skriva ut pappersblankett från SKV som man fyller i med penna och lägger på gula lådan. 
Kanske dax att väcka den här tråden igen nu när AGI gör intåg.
Är med i en Facebookgrupp där en medlem frågat skatteverket hur man skall redovisa utdelning och skatt på den utdelningen i fåmansföretag. Svaret, som var felaktigt enligt mig och dom jag kollat med, var att man skall redovisa utdelningen i ruta 492 och skatten i ruta 496. Läser man instruktionerna så avser detta utdelning men bara för dom företag som är skyldiga att dra skatt, vilket då inte ett fåmansföretag är. Det är också därför som utdelning och skatt på densamma i fåmansföretag inte skall hanteras av löneprogrammet. Att man gör det i andra program och att det ändå funkar beror nog mer på att inte Skatteverket följer sina egna regler än att det är rätt.
Och frågeställaren hade även fått informationen att om man lämnade uppgifterna i ruta 492 och 496 så skulle man inte lämna KU31. Vilket då även det är fel för KU31 ger uppgift till Skatteverket om att utdelningen är till fåmansföretagare (genom ett kryss) så att den förtrycks på rätt sätt i deklarationen. Vilket då inte sker genom ruta 492,496.
Så än rinner vatten under broarna och inget blir bättre.... 
Men visst vore det bra om man kunde lägga till två rutor. En för utdelning till fåmansföretagare och en för avdragen skatt (20%) på den utdelningen. Och om den var på individnivå så skulle vi kunna slopa KU31.... Men Rom byggdes inte på en dag, inte ens två och plötsligt så kanske det händer...
Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST

Hej! 

Uppdatering i tråden. 

Vi har nu fått fram en löneart för hantera ränta och utdelning enligt 20%. 

Ni kan läsa mer om lönearten här. 

 

Vänligen 

Jesper

Jesper Fogelström
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Genomförd
 

Hur hanteras det i AGI-rapporteringen? Enligt skatteverket så är den enda kapitalinkomsten som rapporteras på individnivå (AGI) hyresersättning.  "De skatteavdrag från utdelning och inkomstränta som du har gjort redovisar du i klumpsumma på arbetsgivarnivå och i kontrolluppgift för den anställda" står det ordagrant. Utdelning från fåmansbolag skall tyvärr fortfarande endast redovisas via KU31 och kan alltså inte ingån i den löpande rapporteringen. Möjligen så kan man rapportera in extra skatt på den som fått utdelningen men då får inte skatteavdragen överstiga lönerna i perioden. 

Att Skatteverket i samband med införandet av AGI inte gav möjlighet till inrapportering av skatt och utdelning även i fåmansbolag är för mig en gåta. Möjligen så beror det på att det inte är tvingande med skatteavdrag vid utdelning från fåmansbolag, vilket borde ändras då det företagaren ofta förtränger skatten och en kommer som en blixt från klar himmel... 

Så frågan jag ställer mig är varför ni lagt in utdelning i Lön300/600 och hur ni löst det. Ser ju gärna en lösning men är frågande till hur ni löst det... eller är det så att det enda som hänt är att man i löneprogrammet kan skapa en KU31. Vilket då iofs hjälper till med kontrolluppgiftsarbetet men inte löser skatteinbetalningen.

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2019-11-01 08:58 )

Läste nu i er info om lönearten och där står det "Använd löneart 1406 - Utdelning (20 % skatteavdrag) för att beräkna 20 procents skatteavdrag på viss utdelning. Lönearten används av aktiebolag som ska göra en utdelning där skatt ska dras av med 20 procent"

Utdelning i fåmansbolag beskattas under gränsbeloppet med 20% men det finns inget tvingande skatteavdrag så texten är lite luddig...

Pirjo01
NY MEDLEM

Jisses, läser inläggen om KU31. Fortfarande år 2021 så finns inte funktionen kontrolluppgift för utdelning KU31.