Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
hygge_1
NY MEDLEM

2893 vid betalning av leverantörsfaktura - eEkonomi

Status: Genomförd
Hej ni på eEkonomi,

Här är mitt scenario:

För att spara pengar har jag mitt företagskonto på en gratisbank (Avanza).
På Avanza kan man inte betala räkningar så jag betalar mitt bolags räkningar från min privata bank (tänk: "anställd lägger ut egna pengar för bolagets räkning"). Detta är lugnt för mig eftersom mitt bolag får endast ett fåtal räkningar om året.

I detta fall blir ju betalningen en skuld till närstående och ska bokas på t.ex 2893. I dagsläget är det inte möjligt att registrera betalningar av Leverantörsfakturor mot detta konto. Problemet verkar vara att eEkonomi inte tolererar betalningshändelser från konton som börjar på 2xxx.

Har ni planerat att lägga in denna funktion? Denna funktion finns t.ex i Bokio.

Tusen tack!
Hugo
www.inkomst2.se


28 Kommentarer
Om jag förstår det rätt så har du aktiebolag och att du bara kan få inbetalt pengar till Avanza, inte betala räkningar. Vill bara kolla så att jag förstått det rätt då det var lite annorlunda. Nu jobbar ju inte jag på Visma men har väl försökt kolla Bokio vars största fördel skall vara att det är gratis (och då undrar jag ofta hur många saker som finns som är både gratis och bra samtidigt) och det verkar också vara så att dom har sina servrar i utlandet, och de svar jag fått från deras support tyder på att dom inte vet att kunderna isf måste ha tillstånd av Skatteverket för att ha sin bokföring där. Fast det är ju inte vad du undrade om. 
Men du borde ju kunna göra så här. När du betalar fakturan från ditt privata konto så för du samtidigt över pengar från Avanzakontot, vilket du då borde kunna bokföra kredit 1930 och debet 2440 (om du nu kör faktureringsmetoden) eller kostnadsföra fakturan om du kör kontantmetoden. Det borde ju lösa ditt problem. Lycka till!
hygge_1
NY MEDLEM
Tack för ditt svar!

Ja, bolagets Avanzakonto (1930) får insättningar från mina kunder. Jag gör utbetalningar till mig som lön (+utlägg) och utdelning. Kör faktureringsmetoden.

Kan hända att bokföringen blir korrekt om jag, som du säger, på samma dag för över till mitt privata konto men då skulle bokföringen inte innehålla det verkliga förloppet:

2893 -> 2440
1930 -> 2893 (dagar senare)

Bokföringen skulle bara innehålla 1930->2440. Detta "trick" funkar inte för mig eftersom jag föredrar att ta ut pengar från Avanza vid senare tillfällen, i samband med löneutbetalningen, vilket sällan sammanträffar med datum då räkningar måste betalas.

Funktionen för enskild firma, "Betalat med egna pengar", borde finnas som "Betald av närstående" för de som kör AB i eEkonomi.

Sidospår:
Kan du länka till en text på Skatteverket som säger att det inte skulle vara tillåtet att lagra svenska bolags bokföring utomlands? Som du förstår försöker jag undvika kostnader, vilket är ett stort plus för Bokio men personligen är jag nog fortfarande mer bekväm i eEkonomi. Jag har iallafall gjort ett eget verktyg för Inkomstdeklaration 2 för att undvika ytterligare kostnader för den biten.


Fd medlem
Inte tillämpbar
använd kassakonot isåfall.

bokför debet kassakonto kredit 2893 

och i nästa steg betala fakturan från kassakontot

för övrigt håller jag med om att vi borde kunna betala ifrån konto 2893

hygge_1
NY MEDLEM
Jo, det är ju också variant. Men som sagt, jag undviker gärna sådan "tricks" och, som jag ser det, omvägar för att kringgå begränsningar i eEkonomi. I mitt fall så finns det ju inget reellt "Kassakonto" så det känns inte korrekt att använda det "fiktivt" på det sättet som du föreslår.
Fd medlem
Inte tillämpbar
nä det känns lite fiktivt men om man i bokningarna hänvisar till vernr på insättning av pengar till kassan så är det ok - det går ju också att skapa ett konto 1911 "bet privat via konto 2893" för att tydliggöra hur man går förbi begränsningen i Visma eEkonomi. 

Det går ju att enkelt följa transaktionerna när du bokar så - så det är inte felaktigt.

 jag har ett företagskonto i Handelsbanken  så jag kan använda det - men för de kostnader jag betalar direkt privat som jag inte bryr mig om att registrera levfaktura så gör jag manuell bokning 2893 och kostnadskonto.

jag använder då companyexpense app för att minska tiden det tar att boka - men den kostar varje månad iochförsig.
Här står den om det: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/328006.html
Har en motfråga också. Antar att du inte har något bankgironummer då kontot är gratis men hur betalar då dina kunder in till ditt konto? Genom kontoöverföring eller hur har du löst det?
Fd medlem
Inte tillämpbar
intressant  här finns en nyare variant med samma principiella innehåll

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2019.1/324690.html

Detta ger mig 2 frågor jag inte tänkt på:

1) Visma Eekonomi servrar finns de i Sverige eller i annat land? har lagt in en fråga om det
https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/i-vilket-land-star-visma-eekonomis-servrar?rfm=1&to...

2) jag sparar verifikat i Onedrive för att få automatisk backup - det är inte i Sverige om än direkt tillgängligt ifrån Sverige.

Det torde vara många företag som gör motsvarande och då borde vi alla meddela Skatteverket.
Lisa Henriks
PRODUCT OWNER
Hej Hygge! 

I tråden Betalat inköp med privata pengar i ett aktiebolag beskriver jag hur du gör när du har betalat företagets fakturor med dina egna pengar.
Fd medlem
Inte tillämpbar
(uppdaterad av li-migration ‎2021-08-27 09:13 )
jättebra beskrivning i den länken.

Dock så tror jag att det bara fungerar om man har fakturametoden - för inlagda leverantörsfakturor (ska dubbelkolla med min nästa faktura)

Detta eftersom vid kontantmetoden så hamnar leverantörsfakturan aldrig på konto 2440

"Skapa en manuell verifikation och plocka upp konto 2440, leta upp fakturan i fältet Faktura och välj sedan 2893 som motkonto. Betalt och klart!"
Sofia Johansson
MODERATOR
(uppdaterad av Sofia Johansson MODERATOR ‎2021-08-27 09:14 )
Hej Jan!

Precis som du skriver kan du inte plocka upp en faktura för manuell betalning om du har kontantmetoden via (Bokföring - Verifikationer - Ny verifikation - 2440).
Då får du betala fakturan som vanligt och sedan flytta till önskat konto för betalningen.

Har du inte lagt in fakturan i programmet kan du använda Lisas rekommendation "Har du inte lagt in leverantörsfakturan i programmet kan du antingen lägga in den och följa stegen ovan eller så bokför du inköpet som en manuell verifikation. Gå då in under Bokföring - Verifikationer - Ny verifikation
I konteringen använder du 2893 i kredit och bokför sedan färdigt mot ett lämpligt kostnadskonto för det aktuella inköpet, samt kontot för ingående moms om köpet innehåller avdragsgill moms.
Ex:

2893 Kredit (Belopp inkl moms)
4000 Debet (Belopp exkl moms)
2641 Debet (Moms)"


Vill även tipsa om att vi i Visma eEkonomi Smart har deklaration för både enskilda firmor och aktiebolag. I tillvalet Deklaration sammanställs hela bokföringen direkt från eEkonomi, du behöver inte lägga över sie-filer manuellt m.m. Du får ut korrekta .sru-filer att ladda upp hos Skatteverket och om du har aktiebolag kan du även skapa Årsredovisningen som ska in till Bolagsverket. 

Ha det gott!

/Sofia
hygge_1
NY MEDLEM
Tack. Era metoder fungerar men visst hade det varit bekvämt om bara kunnat välja "Betald av anställd" på en obetald faktura? Inget manuellt knapprande och risk för fel.

Samma sak gäller ju för uppladdade kvitton. Det hade varit bra om man direkt kunnat välja "Betald av anställd" (dvs, kreditera 2893).

Mvh Hugo,
Mjukvaruingenjör, inkomst2.se
Fd medlem
Inte tillämpbar
håller med!
Sofia Johansson
MODERATOR
Hej hygge och Jan,

Förstår att det vore smidigt, lägger vidare det som ett önskemål.

Om det är fler som önskar samma sak - likea eller kommentera att ni också önskar.

Ha det gott!

/Sofia 
Assistent
NY MEDLEM
Har också önskemål att kunna använda mer än 19-kontot som betalkonto.
(uppdaterad av Lovisa Dacke Norén ANSTÄLLD ‎2021-08-27 09:25 )
Hej allihopa!

Jag sprang på den här tråden och ser att det diskuterats hur man bokför inköp man gjort med egna privata pengar. Vill lyfta hjälpsidan "Registrera inköp som betalats med egna pengar" där det beskrivs hur man på ett smidigt sätt kan registrera t.ex. leverantörsfakturor som betalats av egna pengar. 

Hoppas den kan vara till hjälp!

Ha en fin dag.

/Lovisa
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Ny
 
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Utvärderar
 
hygge_1
NY MEDLEM
Hej! Hur har det gått med utvärderingen av detta önskemål? / Hygge
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Utvärderar
 
LW -60
UTFORSKARE

Jag anser att spärren ska tas bort så att man ska kunna "betala" med vilket konto som helst. Det ska vara samma lätthetsprincip som i Visma Admin, tycker jag. Varför ha en massa spärrar här och var. Det är mycket irriterande att upptäcka alla begränsningar som finns.

 

Mvh Lena

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej! 

 

I senaste versionssläppet av Visma eEkonomi är det möjligt att registrera fakturor och kvitton som betalda mot andra konton än 19-konton. 

Om du t ex ska registrera en leverantörsfaktura som betald mot annat konto, går du in under Inköp - Leverantörsfakturor - Markerar leverantörsfakturan det gäller - Åtgärder - Betalning. Här inne har du möjlighet att välja att betala från "Annat konto" och har möjlighet att välja vilket konto du vill från din kontoplan. 

Läs mer i versionsnyheterna: Versionsnyheter 13/5 eEkonomi

 

/Nellie 

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Genomförd
 
hygge_1
NY MEDLEM

Det var ju bra... Men, det funkar fortfarande inte under Inköp -> Bildunderlag.

 

Ofta gör man nog som privatperson flera inköp till företaget mot kvitto än mot faktura. Kan ni lägga in funktionen för inskannade kvitton (bildunderlag) också? Borde vara självklart att om det funkar för Fakturor så ska de funka för Kvitton också.

Arash_
UTFORSKARE

Jag får inte upp möjligheten att välja annat konto om jag går via "Inköp - Leverantörsfakturor - Markerar leverantörsfakturan det gäller - Åtgärder - Betalning".

 

I det företag jag vill göra detta används kontantmetoden, så kan inte heller gå via Ny verifikation.

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej Arash! 

 

Vill du kontrollera vilken variant du arbetar i av Visma eEkonomi? Denna funktion, att själv kunna välja konto när du registrerar betalning på en leverantörsfaktura, finns i Visma eEkonomi Pro. 

 

/Nellie 

Arash_
UTFORSKARE

Det är eEkonomi smart jag använder. Det framgår ingenstans att denna funktion hör till Pro, men då vet jag att det är fortsatt manuellt omarbete som gäller.

hygge_1
NY MEDLEM

Varför kunde ni inte låta denna enkla funktion få ligga med i Smart också? Grr. Jag som önskade detta har ju bara Smart. Taskigt...

 

Jingjing
NY MEDLEM

Jag stötte också på samma problem. Jag får även inte upp möjligheten att registrera fakturor och kvitton som betalda mot kassakontot. Det kan bero på att jag valde att automatiskt bankkoppling??  Åtgärd/Betala ger inget alternativ. Hur löser jag detta?bild 3.png