Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Á-conto i Visma eEkonomi

Status: Inte planerad just nu
Snälla fixa A'conto
28 Kommentarer
Carmen
NY MEDLEM
Om man som jag har betalningsvillkor att kunden ska betala en viss procent-sats i förskott, så har jag ju ingen möjlighet att skapa en förskottsfaktura på ett enkelt sätt!Detta skapar massor av merarbete och frustration!
Pernilla Eckervad
FD ANSTÄLLD
Precis som du har konstaterat hanterar inte programmet förskottsfakturering. Vi vet att det finns flera användare som önskar den funktionaliteten, men hittills har andra saker prioriterats. Och vi måste be er som önskar detta ha tålamod lite till, det här ligger inte i de allra närmsta planerna. Men vi bevakar den här tråden och återkommer när vi har några nyheter angående detta.
Pacsac
CHAMPION
Det blir också knas om man del-levererar en order - restordern får ett nytt ordernummer då.
Annars hade det gått att göra en order med flera delbetalningar som artikelno
Johan Green1
NY MEDLEM
Hej!
Tack för ditt önskemål. Tyvärr så måste jag svara att detta inte är planerat för närvarande.

Mvh
Johan
PIFAS AB
NY MEDLEM
Det här är viktigt. När kunden betalar dellikvid, t.ex. anmälningsavgift, förskott etc, måste det finnas möjlighet till redovisning av inbetalda delbelopp när man skriver slutfakturan. Det här är väl också att beteckna som grundläggande funktioner, eller?
MH____2
NY MEDLEM
Aconto känns ju som ett måste när man jobbar som ue finns det nått annat program som löser detta
M1KA3L
NY MEDLEM
Önskar delfakturering samt förskottsfakturering tack! Arbetar med måttanpassade produkter och i normalfall är det 50-50 som gäller. Jobbigt dock att göra 200 fakturor istället för 100
M1KA3L
NY MEDLEM
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Önskar möjligheten att delfakturera då det är rätt vanlig med förskott i många br....
pli___
NY MEDLEM
Detta borde fixas. Vi i byggsektorn lämnar anbud, med lyftplaner, som ska dra avs mot slutfakturan. Nu blev det konstigt......
cmbygg
NY MEDLEM
Hur har ni löst en a conto faktura nu då när det inte finns den funktionen? Lägger ni upp en artikel som heter a conto och skriver i underliggande textrad tex; avser delbet mot offert #?
Caroline8
NY MEDLEM

Undrar hur det går med möjligheten att delfakturera en order, 50% i förskott och 50% vid leverans? om man inte kan minska ordervärdet vid första faktureringen så stämmer ju inte  siffrorna alls, utan man måste börja använda excel. Väldigt opraktiskt!

Goran_10
NY MEDLEM
Hej,

Det har gått några år sedan frågan i denna tråd. Hur har det gått, vi är i stort behov av en lösning för delfakturering. 

Ser fram emot svar
Madde_8
NY MEDLEM
Ni borde verkligen ta upp denna frågan igen för det borde finnas i era adm prog.
Susan Åklundh
FD ANSTÄLLD
Bryter ut din fråga och skapar upp en ny då din fråga gäller Visma Administration

Du hittar den nya konversationen här: A ́conto faktura - Visma Administration
bwt___
NY MEDLEM
Hej, vad händer med behovet av att hantera förskottsbetalningar. Vi hanterar och säljer varor från Kina. Vi kräver 30% förskott vid beställning av kunder och slutbetalning när godset lastas ombord på container fartyget. Finns något sätt att hantera detta i SPCS i dagsläget eller är det som innan?
Nilsjohan
NY MEDLEM
(uppdaterad av Nilsjohan ‎2021-08-26 18:43 )
I min ideella förening tar vi emot många förskottsbetalningar, t.ex. i samband med försäljning av biljetter till föreningsfester. För att underlätta bokföringsarbetet med förskottsbetalningar planerar jag att göra följande i Visma eEkonomi genom att använda en artikelkontering kopplad till konto 2420 Förskott från kunder.

Ser ni några bokföringsmässiga eller tekniska problem med detta? Vi hanterar ingen moms i föreningen.Hur vi planerar att lösa förskottsbetalningar i Visma eEkonomi

Vi skapar en artikel som vi genom en egen artikelkontering kopplar till konto 2420 Förskott från kunder. Artikeln namnger vi "Fest – förskottsbetalning" (och anger därmed att det gäller en förskottsbetalning).

När vi skapar kundfakturan använder vi denna artikel och anger leveransdatumet till datumet då festen ska ges. Förfallodatumet sätts till ett datum innan festen ges.

Vi skickar fakturan till kunden som sedan betalar denna (gör sin förskottsinbetalning), och vi sätter fakturan som betald.

När väl festen givits (d.v.s. vi har genomfört vårt uppdrag), bokför vi genom en manuell verifikation om den totala förskottsbetalningen för festen i fråga till en inkomst till föreningen. Datumet för den manuella verifikationen är samma som då festen genomfördes.

Låter detta rimligt?
Sofia Johansson
MODERATOR
(uppdaterad av Sofia Johansson MODERATOR ‎2021-08-27 09:27 )
Hej Nilsjohan,

Vi besvarade precis er andra tråd om förskott.
Är den här tråden en förläning av samma önskemål eller mer en fråga om det är så vi rekommenderar ni löser det? 🙂

I det här inlägget finns information om hur man kan fakturera ränta, men jag tänker att den kan passa er tanke om eget konto för förskotten också. Är det så ni gjort nu? Att ni skapat en egen artikelkontering och kopplat till er artikel.

Er sista del av inlägget "När väl festen givits (d.v.s. vi har genomfört vårt uppdrag), bokför vi genom en manuell verifikation om den totala förskottsbetalningen för festen i fråga till en inkomst till föreningen. Datumet för den manuella verifikationen är samma som då festen genomfördes." låter som det jag förklarade i tidigare kommentar, länkade då till "manuell betalning av fakturor"-inlägget.

Tänker vi på samma sätt, bekräftade jag era tankar? 🙂
Om inte - förklara gärna lite mer.

Ha det gott!

/Sofia 
Nilsjohan
NY MEDLEM
Hej Sofia!
Den här tråden var tänkt mer som en fråga om detta kan vara ett rimligt sätt att lösa förskottsbetalningar på 🙂
Återkopplar på dina punkter nedan:
  1. Exakt, vi planerar att följa samma princip som ni ger tips om hur man kan fakturera ränta: Vi avser alltså att skapa en artikelkontering (mot konto 2420 Förskott från kunder) som vi sedan är kopplar mot vår artikel.
  2. Angående ditt föreslag med "Manuell betalning av fakturor" (för nytillkomna läsare, se inlägget här) så får jag det inte till att fungera med det sätt vi föreslår nedan, dels eftersom fakturorna blir klassade som betalda när vi matchar mot Kassa- och bankhändelser, dels eftersom vi inte kan välja konto 3001 och behålla kopplingen mot fakturan. Men jag kanske missförstod?
Nedan visar jag lite tydligare hur vi tänker oss.

Ett förtydligande exempel (med konton), på hur vi tänker att detta bör kunna se ut

Vi fakturerar tjugo kunder för en fest (à 100 kr). Vi använder en artikelkontering mot konto 2420 Förskott från kunder och kopplar mot vår artikel "Föreningsfest" som vi väljer när vi skapar fakturorna.

När fakturorna ställts ut så bokför Visma var och en av de tjugo fakturorna så här:

[2420] Förskott från kunder, kredit 100 kr
[1510] Kundfordringar, debet 100 kr


När vi i Kassa- och bankhändelser matchar var och en av de tjugo kundernas mottagna förskottsinbetalningar mot respektive faktura så bokför Visma detta på följande sätt:

[1510] Kundfordringar, kredit 100 kr
[1920] Plusgiro, debet 100 kr


När väl festen har genomförts så bokför vi klumpsumman av alla tjugo förskottsinbetalningarna som en inkomst genom en manuell verifikation så här:

[3001] Fester, kredit 2000 kr (= 20 pers × 100 kr/pers)
[2420] Förskott från kunder, debet 2000 kr (= 20 pers × 100 kr/pers)
(Kontot 3001 har vi skapat själva.)


Låter detta rimligt, eller finns det ett bättre sätt att göra det på?

Tyvärr saknas ju en tydlig koppling i Visma mot var och en av de tjugo fakturorna när vi skapar den manuella verifikationen, vilket hade varit smidigt – men man kanske kan skapa direktlänkningar mot dessa tjugo verifikationer på annat sätt?

Sofia Johansson
MODERATOR
Hej igen Nilsjohan,

Vad intressant! Verkligen något att bita i 🙂
Du kan bortse från min kommentar om manuell betalning av fakturor, den var inte applicerbar i detta sammanhanget såg jag.

Satt och klurade på din lösning en stund faktiskt. Funderade på om jag kunde komma på något lättare sätt att sköta det men som det är idag är det så ni behöver hantera det. 
Fick en mycket klarare bild av det hela nu och skulle vilja skriva att jag har världens-smidigare-superenkla-lösning men kommer faktiskt inte på något bättre.

Precis som du säger kan man inte heller koppla en faktura till en manuell verifikation på det sättet ni önskar. Skulle det funka att kanske skriva alla de fakturanumren i beskrivningsrutan istället? Eller kanske skriva kundens namn i beskrivningsrutan så kanske det underlättar lite? 🙂 

Om jag klurat på det här för länge och låst in mig själv i ett hörn får någon gärna rätta mig!

Jag lägger ditt inlägg som tillägg på ditt tidigare önskemål då det hade varit en smidig funktion att direkt kunna lösa förskotten i eEkonomi.

Ha det gott!
/Sofia 
Två små tips kring hantering av bokföring för dels ideella föreningar och dels olika förskott kopplade till olika arrangemang:
Om vi börjar med det sista så har vi precis det här problemet i en kundföretag som arrangerar bussresor och då kan det vara lång tid från första förskott och flera resor på gång samtidigt. Så där lägger vi upp dom olika resorna som projekt och bokför förskotten och sedemera även resan mot detta projekt. Då kan vi hålla reda på dessa. Nu är ju det lite viktigare där med moms och resetjänster osv men det är ändå ett bra sätt. 
Sedan så har vi det här med bokföring i ideella föreningar. Där föredrag jag att istället för en sedvanligt kostnadslagsindelad kontoplan använda/lägga upp en funktionsindelad kontoplan. Framförallt då på resultatsidan. Skillnaden blir att man istället för att bokföra alla kostnader på rätt kostnadskonto så har jag lagt upp dels några olika intäktskontot för de olika arrangemang/funktioner man har och sedan ett kostnadskonto med samma indelning. T.ex Intäkter Höstmarknad kto 30xx-någonting och sedan kostnader Höstmarknad kto 40xx-någonting. Vill man dra det ett varv till så kan man dessutom märka dessa konton med restulatenheter med samma indelning. Då kan man lätt få en resultaträkning per arrangemang. Det man bör göra är att även skriva verifikations/transaktionstext på de olika kostnaderna så att man vet vad det är. Men den här är mycket lättare att redovisa i föreningen och man får enkelt en bild av hur dom olika arrangemangen går.. Lycka till!
Nilsjohan
NY MEDLEM
Hej och tack för ditt inlägg och tipsen om projekt och hur kontona kan läggas upp! 🙂

Jag glömde skriva i beskrivningen att vi också använder projektredovisning. Precis som du skriver så är projekt verkligen jättesmidigt i det här sammanhanget för att se hur stora förskotten är och hur mycket som sedan ska bokas om till en intäkt.
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Ny
 
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Ny
 
Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu
 
Jesced
NY MEDLEM

Många stora projekt som faktureras inom bygg görs via förskottsfaktura Á Conto

 

Är det till en privatperson och ROT avdrag skall ingå, måste en slutfaktura göras som blir korrekt mot Skatteverket och kunden.

 

Man kan endast begära ROT när jobbet är slutfört!
Ni måste kunna hitta en lösning där man kan ha minus på antal i artikeln trots att fakturan innehåller ROT avdrag.
Detta är EJ HÅLLBART !!!!

Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu
 
MatsEngström
NY MEDLEM

Återigen lite mer föreningsanpassning. Om man gjort sig omaket att lägga in medlemmarna som kunder så kommer det alltid finnas såna som betalar utan referens till faktura eller för nästa år.

Om man då inte hunnit fakturerar så ser man ändå detta i kundreskontran.

 

Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu