Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
UTFORSKARE

Ange bokföringskonto för hyresersättning

(uppdaterad av FrankM ‎2020-04-04 10:48 )
Status: Inte planerad just nu

Hej

 

Jag driver eget bolag och är den enda anställde. Jag använder Visma eEkonomi och har även lönemodulen. Var 3:e månad betalar mitt bolag kontorshyra till mig privat och jag brukar då att skapa ett lönebesked för detta. Det naturlige valet när det gäller löneart tycker jag då är "Hyresersättning". Dock blir beloppet då bokfört på konto 7390 - Övriga kostnadsersättningar och förmåner. Jag önskar dock i stället att det skall bokföras på konto 5010 - Lokalhyra.

 

Under Inställningar ->  Företagsinställningar -> Löneuppgifter kan man ange konto. för en hel del lönearter, men inte t.ex just Hyresersättning som jag är intresserad av nu. Den finns inte med i listan.

 

Har ni missat denna? Hur gör jag? Behöver jag tillfälligt ändra lönearten Tillägg efter skatt i stället? Dock verkar ni ha en begränsing så att sådana ändringar inte träder i kraft förrän *nästa* månad om man redan har skapat ett lönebesked den månaden (vilket jag alltså gör en gång extra var 3:e månad, pga. hyran som utbetalas helt i början på månaden), så detta blir ju en stor begränsning i sådana fall. 

 

Jag föreslår att ni lägger till möjligheten att ändra konto för lönearten Hyresersättning under Inställningar.

 

Mvh

Frank

7 Kommentarer
MODERATOR

Hej Frank! 

Precis som du säger går det inte att ändra bokföringskonto på lönearten Hyresersättningar i dagsläget. Det konto som styr vilket konto som hämtas är det konto du har på lönearten Tillägg efter skatt under Löneartsuppgifter i dina företagsinställningar. Ändrar du detta konto kommer även lönearten för hyresersättningar som också är en nettoersättning att ändras. 

Ändringar som gjorts i konton börjar gälla från den första dagen i månaden efter det senaste lönebeskedet så för det lönebesked du redan bokfört tänker jag att du i ditt fall lättast korrigerar genom en manuell verifikation under Bokföring - Verifikationer. Från konto 7390 till konto 5010. 

Känns något oklart får du gärna återkomma! 
/My 

 

UTFORSKARE

Hej

 

Tack för svaret. Inget är oklart men då är det tyvärr som jag befarade 😞 Att skapa ett korrekturverifikat är så jag har hanterat det och det är tokigt att jag behöver fortsätta med det.

 

Jag hoppas Visma tänker lägga in möjligheten att ange konto för denna löneart i inställningarna. Alla vi som har bolag med bara en anställd behöver liksom inte något fullt Visma Lön program e.d. så för oss vore det bra om lönemodulen var bara lite mer flexibel och anpassningsbar.

 

Mvh

Frank

MODERATOR

För att förtydliga så kan du ändra kontot för lönearten. Ändrar du konto på lönearten Tillägg efter skatt under Under InställningarFöretagsinställningar Löneuppgifter så påverkas också nettoersättningen Hyresersättningar av denna ändring och kommer då bokföras på samma  konto när du använder den. 

 

Skulle detta fungera för dig eller behöver du ha Hyresersättningar som ett eget val i dina inställningar? Tänker om du använder lönearten Tillägg efter skatt till andra nettoersättningar. 🙂

/My

UTFORSKARE

Hej

 

Tack för förtydligandet. Jag förstod faktiskt den biten första gången. I mitt fall så är problemet precis det att jag ibland använder "Tillägg efter skatt" till andra nettoersättningar. Den enda sådana som har varit aktuell så långt är när bolaget betalar tillbaka ett utlägg jag har haft som privatperson. Då önskar jag att det skall hamna på konto "2893 - Skulder till närstående". Om det vore möjligt att ange ett eget konto för lönearten Hyresersättningar så hade problemet varit löst i mitt fall. Om det i stället gick att ändra konto för lönearten Tillägg efter skatt flera gånger under samma månad så hade det också varit löst, eftersom jag kör hyresersättningen (var 3:e månad) och den vanliga lönen (varje månad) på olika lönebesked. 

 

Jag kanske kan använda en helt annan (egentligen helt missvisande) löneart till mina hyresersättningar och sedan koppla konto 5010 till denna? Inte snyggt alls och det ger väl även missvisande text på lönespecifikationen.

 

Mvh

Frank

MODERATOR

Ja, jag ville försäkra mig att informationen framgått tydligt. Då förstår jag självklart ditt dilemma. Jag tar detta vidare som en idé så kommer mina kollegor på utvecklingsavdelningen kika på möjligheten framåt. 

 

Ha en bra fortsatt dag! 
/My 

APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu
 
UTFORSKARE

Ogillar (detta förslags nya status). Mvh Frank