Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
JgbPtl
NY MEDLEM

Artiklar med pris i Euro - eEkonomi

Status: Inte planerad just nu
Hej! Jag säljer ett antal standardartiklar (tjänster) med pris satta i Euro. Orsaken till att jag använder Euro är att många av min kunder finns i Euro-länder och att de då vet exakt vad det kommer att kosta i förväg utan att behöva hålla koll på valutakurserna. Hur lägger jag upp en artikel i Visma eEkonomi med ett pris satt i Euro?
35 Kommentarer
Pacsac
CHAMPION

En funktion som skulle underlätta enormt

(och sedan länge önskat)

Alexander Karlsson
ANSTÄLLD
(uppdaterad av Alexander Karlsson ANSTÄLLD ‎2021-08-27 08:17 )
Hej Jan,
Som det ser ut idag i eEkonomi så utgår all bokföring i programmet från SEK. Du kan naturligtvis fakturera en kund i Euro, men priset på din artikel i artikelregistret ställer du in i svenska kronor.
Du kan även boka betalningen direkt emot ditt Eurokonto, men det kommer att bokas upp en valutavinst/förlust då som sagt all bokföring utgår från SEK.

Trevlig helg! 
Pacsac
CHAMPION

Men önskan var att ha prisbasen i EURO på artiklarna

Att man anger priset och inköpspriset i EURO

JgbPtl
NY MEDLEM
Hej Alexander,

Ja, precis som Pacsac noterar så är poängen med min fråga att artiklarna ska vara prissatta i EUR. Om jag ska fakturerar en kund i EUR har jag ju först presenterat priset för honom i EUR och han förväntar sig givetvis att fakturan då är på det beloppet, inte på vad det råkar bli just den dagen eEkonomi räknar om ett pris satt i SEK till EUR. Har ni verkligen inte stöd för det? Då tappar ju möjligheten att fakturera i EUR stora delar av sin funktion.
Pacsac
CHAMPION

Nu är det flera av mina kunder som gått med på att sätta pris på artiklarna i Euro.

Så det hade varit underbart om man kunde registrera priset i Euro och programmet räknar om det (precis som när man registrerar en lev.-faktura i Euro)


Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST
Hej!

Tack för att ni har tagit er tid till att delge ert önskemål här på forumet. I dagsläget är det inte planerat att kunna ange ett pris på en artikel i annan valuta än i SEK. 

Jag rekommenderar att alla användare som önskar samma går in och följer eller kommenterar i tråden!

Självklart uppdaterar vi i tråden ifall det skulle ske en förändring med detta. 🙂

Ha en fin dag!
/Jenny
Pacsac
CHAMPION

Nu med den svenska kronan i dalande hade det varit "guld" värt att kunna lägga försäljning och inköpspris i (t.ex.) Euro.


En länk till valuta kurser på första sidan hade också varit bra
Pacsac
CHAMPION

Nu är det riktigt aktuellt med priser i Euro på artiklar då fler och fler av mina kunder vill ha pris i Euro.
Jag måste lösa detta omgående


Sven Erik
NY MEDLEM
Håller helt med i denna stora brist! Har startat en anna tråd därr jag önskar t ex USD, AUD, förutom EUR. Bedrövligt!
Sven Erik
NY MEDLEM
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Mycket stor brist att prislistor i eEkonomi Smart inte kan vara i andra valutor! ....

Jag säljer konsulttjäster till utlandet och behöver kunna ha prislistor i olika valutor, t ex USD, EUR, AUD m fl
ruthpozuelo
NY MEDLEM
Jag behöver detta också-
Pacsac
CHAMPION

Mer aktuellt än någonsin nu när svenska kronan är så svajig
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Hej! 

Vi förstår att detta är en funktion som skulle underlätta för några av våra kunder. Men vi vill vara ärliga med att säga att detta inte är något som är planerat att införas under 2019 men vi tar med oss önskemålen in i framtiden. 

Ha en fin dag! 

/Hilda 
Sven Erik
NY MEDLEM
Vilket innebär att jag kommer att avsluta mitt abonnemang på Visma e-Ekonomi.
Pacsac
CHAMPION
Det är ju synd, men ibland nödvändigt när det inte fungerar för företaget
Sebastian1
NY MEDLEM
Bytte till Visma för inte ens ett år sedan och fler och fler sådana här trådar dyker upp när jag säker bland funktioner man är ute efter och varje gång svarar ni på Visma att ni inte tänkt göra något åt det och tackar för responsen och då har trådarna ofta många år på nacken. Funderar också på att byta nu när ni aldrig kan tänka er göra ändringar som inte är så stora i proportion till kundernas önskemål. Vad för uppdateringar/ förbättringar har gjorts senaste året/åren? Du får gärna svara med ett inlägg kring positiva förändringar som skett efter önskemål från kunder för här är en kund som är påväg bort...
HeddaH
NY MEDLEM
Önskar också verkligen denna funktion!
Fd medlem
Inte tillämpbar
Jag skulle också vilja ha den funktionen, underlättar ju oerhört om man fakturerar i en annan valuta än SEK.

Pacsac
CHAMPION

Väntar fortfarande på detta
Fd medlem
Inte tillämpbar
vi väntar också och blir snart tvingade att byta affärssystem pga av detta
Sven Erik
NY MEDLEM
Har redan bytt 😉
Intressant fråga och antagligen mer mångbottnad än att "bara" ha en prislista i euro. Dels uppstår ju frågan om man ändrar redovisningsvaluta till euro helt och hållet? Det finns restriktioner i och med det. 
Om vi nöjer oss med faktureringen så gäller ju även lite, kanske svårlösta, saker. Hittade det här hos Skatteverket:
"Om bolagets redovisning görs i svenska kronor gäller följande:Enligt mervärdesskattelagen krävs att en faktura ska innehålla momsens belopp i svenska kronor. Även om fakturering sker i euro måste momsen anges i svenska kronor. Vid omräkning till svenska kronor ska normalt leveransdagens kurs användas. Sker fakturering i nära samband med leveransen får fakturadagens kurs tillämpas.Om företaget har gått över till att redovisa i euro gäller följande:Aktiebolag, ekonomiska föreningar med flera kan lägga om bokföringen till euro och redovisa i euro i stället för svenska kronor. Redovisningen till Skatteverket, som skattedeklarationer och inkomstdeklarationer med mera, ska ändå lämnas i svenska kronor. Det finns särskilda omräkningsregler.Vad gäller fakturering gäller som huvudregel att momsen alltid ska anges i den valuta som företaget redovisar i. Om både redovisning och fakturering sker i euro behöver momsbeloppet inte anges i svenska kronor på fakturan. Om fakturan däremot är utställd i svenska kronor ska momsen anges i båda valutorna och även den omräkningskurs som använts ska anges."

Antar att det inte är helt lätt att göra ett program som kan hantera det och ändå ha ett lågt pris men vad vet väl jag. Vore intressant att få veta vilket/vilka program som hanterar det, antar att det inte är dom vanligaste programmen. 

Om man fakturerar i euro så blir det väl kursdifferenser hela tiden vilket jag kan tycka verkar märkligt att vilja ha. Man får väl kursdifferenser även på handel inom Sverige isf, om man nu gör alla fakturor i euro..  Men jag är väl inte så internationell av mig....
Pacsac
CHAMPION
Det som önskas är att priset på en vara är baserat på Euro och när faktura/order skapas och (t.ex.) SEK är valuta på kunden så räknas priset om till SEK. På samma sätt som det sker om fakturering sker i Euro så tas priset upp i Euro med omräkning från SEK som det står i artikelregistret på varan.
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Hej! 

Att ha stöd för olika prislistor i eEkonomi förstår vi är av värde för våra kunder och vi vill kunna erbjuda det. Önskemålet är något som diskuteras och drivs på från olika håll. 

Men som det ser ut just nu så ligger den inte inom planen att införas under 2019. Men vi vill att ni ta med er att vi diskuterar den för framtida planer. 

/Hilda 
Sven Erik
NY MEDLEM
Hör av er när det är klart så kanske jag återkommer som kund
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Utvärderar
 
Pär Kierkegaard
NY MEDLEM

Hej!

 

Jag blev uppriktigt sagt mycket förvånad när jag upptäckte att en sån grundläggande funktion som att kunna fakturera i Euro inte stöds. Jag har ett nystartat företag och kommer att både offerera och fakturera i både Euro och SEK (och kanske andra valutor också), men vill ha min bokföring i SEK.

Jag jobbar med fakturametoden och jag vet faktiskt inte hur jag ska hantera det.

Måste jag byta redovisningssystem?

 

/Pär

Pacsac
CHAMPION

Man kan ange valuta på kunden (under betalning i kundkortet)

Då blir fakturan i t.ex. Euro. Men man kan inte ange artikelns pris i Euro utan den måste anges i SEK, vilket är många som önskar att göra

 

Nisnes
NY MEDLEM

Jag vill ha pris i SEK till kunden, men köper i Euro så jag vill ha intern prislista satt i euro som automatisk uppdateras dagligen ev. veckovis till aktuella SEK priser i webshopen. 

Snej12
NY MEDLEM

Ytterligare en röst för artiklar i Eur! I ett globaliserat e-handelsklimat är det ju helt OTROLIGT att man inte kan ha artiklar i Euro, om man kan fakturera och konfigurera kunder i Euro. Fortnox har denna funktion och det fungerar galant. Dessvärre saknar de stöd för valutakonton. Två fel blir inte ett rätt i dessa sammanhang. Pinsamt. Varje post här representerar många förlorade kunder. /Jens

Nisnes
NY MEDLEM

Enig med Jens. Mitt val får bli en annan lösning än Visma. 

Hanna Bergqvist
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu

Hej, 

 

Vi förstår att det här är en funktion som många skulle vilja se i programmet, men som det ser ut i dagsläget kommer vi inte kunna stödja att ha artiklar med annan valuta än SEK. Skulle det här ändras uppdaterar vi med information i den här tråden. 

 

/ Hanna B 

Pacsac
CHAMPION

☹️

AcitoAB
NY MEDLEM

Hej!

Vi behöver också Priser i EUR.

Jag ser att det har gått mer än 3 år och många som efterfrågar funktionen. Är det på gång?

Mikael_jo
UTFORSKARE

Ännu en till som gärna hade haft detta, större delen av min försäljning är i EUR och USD.

 

Så svårt kan det väl inte vara att ha flera fasta priser i olika valutor per artikel?

SEK 10999
EUR 1099

 

är kunden angiven till SEK så hämtas värdet i den rutan och om kunden är angiven i EUR så hämtas värdet där? Känns inte som de kan vara så svårt eller krävas så enormt med arbete så det inte har gått att göra på tre år?

 

Men en till enormt störande sak är att om man skapar en kundfaktura i EUR och manuellt ändrar priserna enligt sin externa EUR-prislista. Och man sedan ändrar fakturadatum så ändras även priserna man manuellt knappat in... jag förstår att detta har med valutakursen att göra, men har jag knappat in 1099EUR så är det ju det jag vill att kunden skall betala oavsett om jag ändrar fakturadag eller inte. Att det sker en förändring i bokföringsvärdet i SEK i bakgrunden bryr jag mig inte om, det är ändå jag som står för valutarisken och valutaförändringarna...

 

Problemet är att jag skapar kundfakturor i efterhand mot kortbetald order, så får man först manuellt knappa in alla priser i EUR. sen ser man att man inte ändrat fakturadatumen så ändrar man detta till rätt orderdag och är lite för snabb att trycka spara så får man ångra fakturan och börja om...

 

Detta ställer även till det om man vill använda zapier för att automatiskt skapa ett fakturaunderlag direkt vid order, priset i EUR stämmer aldrig med det som zapier skickar till eekonomi för det sker alltid någon form av valutaförändring.

 

/Mikael