Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Khedron Wilk
CHAMPION

Automatiskt kontoutdrag Skattekonto - eEkonomi

(uppdaterad av Nellie Karlsson APPLICATION SPECIALIST ‎2019-10-30 21:21 )
Status: Utvärderar
Önskemål

: Att Visma står på tårna, fortsätter att delta aktivt i dialoger och utveckling tillsammans Skatteverket för att bygga in automatiska kontoutdrag i eEkonomi.

 
 
Mål

: Att automatisk skattekontoutdrag lanseras i eEkonomi samtidigt som sådan tjänst finns tillgänglig från Skatteverket.

 
 
Syfte

: Att ta bort ett återkommande arbetsmoment i eEkonomi och därmed behöva lägga mindre tid på bokföringsarbetet.

 
 
Bakgrund

: Att regelbundet behöva logga hos Skattverket och hämta kontoutdrag för inlösning i Ekonomi är en återkommande manuell uppgift som är som gjord för att automatiseras. Speciellt för oss som använder automatiska kontoutdrag från banken så blir skillnaden mot hanteringen av skattekontot extra frustrerande.

 
 

Jag lägger in detta som ett utvecklingsönskemål (skulle vilja skriva KRAV) redan nu som en markering att Visma redan nu bör reserva interna resurser/tid i sin planering för detta. Speciellt efter problemen med att bygga stöd för elektronisk inlämning av årsredovisning till Bolagsverket. 

 
 

Detta är ett önskemål som är beroende på Skatteverkets utvecklingstakt men jag har förstått det som att SKV siktar på att ha ett API för Skattekontot klart innan 2020 (reservation: den uppgiften är några månader gammal).

 
 
 

PS. Jag ser att Visma numera är med i dialogen med SKV så det borde finnas en bra chans att man klarar detta. Eller, det finns i mina ögon inte mycket ursäkt att inte göra det...  DS.

 
 
9 Kommentarer
felestedt
NY MEDLEM
Skatteverket har nu lanserat en utvecklarversion av just ett API mot skattekontot - det är alltså möjligt att redan nu börja planera och testa med påhittad data.
Skulle önska en roadmap från Visma på när detta är tänkt att implementeras. Det berör verkligen alla företagare och föreningar. SKV siktar i dagsläget på en fullskalig lansering under hösten 2019.
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej!

Vi kan bara instämma att detta är superintressant!

Som framgår av mötesanteckningarna länkade ovan ingår Visma Spcs i Skatteverkets projekt Enkla, säkra och trygga affärssystem. Vi följer och reserverar den tid som behövs för att vara delaktiga i diskussioner, tester och så småningom den utveckling som krävs för att tillsammans förbättra processerna. 

Det hade varit guld om vi redan nu kunde ge er en roadmap på när konkreta insatser ska implementeras, vi får återkomma med det när vi vet mer om gemensamma planen och hålltiderna i projektet. 


Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Utvärderar
 
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Utvärderar
 
Eric Johansson
NY MEDLEM

Tänkte bara hälsa att APIet är finalized för version 1.0. https://app.skatteverket.se/devportalclient-samport-apikat/?toapi=104/231. Det här skulle underlätta vardagen och uppskattas. 🙂

 

MVH,

Eric Johansson

felestedt
NY MEDLEM

Är inte utvärderingen klar snart? Har gått över ett år...

Khedron Wilk
CHAMPION

Får såhär 19 månader senare tyvärr skriva att jag är rätt besviken på Visma Spcs i detta ärende.

Den officiella kommunikation kring detta önskemål är tyvärr helt i linje med vad jag  pessimistiskt befarade. Det görs försök att får det låta lovande men sedan syns det inget utifrån. Min tidigare bild av Vismas oförmåga att hänga med i myndigheternas utveckling känns frustrerande. Och då är ändå inte myndigheterna särskilt snabba...

 

Som jag flera gånger tidigare påpekat så borde ett rimligt mål för Visma att produkten skall bespara oss användare så mycket tid som möjligt och i min värld så borde detta med kontoutdrag från Skattekontot vara något som berör en extrem majoritet av eEkonomi-användarna?

 

De återhållande faktorer jag kan tänka mig är till exempel att hantera automatiska kontoutdrag med det samtidiga behovet av att kunna lägga in manuella transaktioner eftersom inte allting i eEkonomi stämmer 100% överens med Skatteverkets transaktioner. (Rätta en redan inskickad och bokförd momsrapport 2 månader efterhand till exempel.) Eller hur nu själva inloggningen skall gå till. (Var ett tag sedan jag skummade igenom API:et så jag minns inte.)

 

Med det sagt så, ja vore intresannt att få en indikation från Visma om status. Fortfarande utvärdering? Finns det ens på kartan att bygga in denna funktionalitet? 2021 eller 2022 eller senare?

 

(Obs, jag skriver syns inget *utifrån*. Det kanske arbetas på av bara den men ge oss användare ett lite köttben kanske?)

PEter E
NY MEDLEM

För min del vore det gott nog med integration med csv filter på samma sätt som till banken. Och likande arbetsflöde skulle också vara bra.

 

felestedt
NY MEDLEM

Peter, det finns redan möjlighet att importera utdrag man exporterar fron Skattekonto-sidan.