Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Bankavgifter bokföras automatiskt - eEkonomi

Status: Ny
Om inbetalat belopp för en kundfaktura inte överensstämmer med fakturerat belopp så borde man kunna välja att skillnaden skall bokföras som bankavgifter. Detta är ju väldigt vanligt om man fakturerar kunder i utlandet. Efter att ha letat länge här på forumet hittade jag en väldigt krystad och komplicerad lösning på problemet, så ja, det går att lösa, men på ett alldeles för krångligt sätt. Så jag skulle med glädje se en förbättrad funktion för detta. 

//Lars
16 Kommentarer
CHAMPION

Jag har bankkoppling till Handelsbanken och där kommer det in i eEkonomi oftast med automatik - och med bankavgift bokförd osv

Om inte betalningen känns av (dåligt noterat från avsändaren) så får jag göra handpåläggning, är det denna procedur du upplever som krånglig?


NY MEDLEM
Detta gäller betalningar från utlandet där fakturan är i SEK och där den utländska kunden betalar in i SEK. Det är då förknippat med en bankavgift. Jag skulle vilja ha det som när man får betalt för en faktura i utländsk valuta. Där kan man ju säga hur mycket som betalats in samt hur mycket som är bankavgift. Dessa två tillsammans motsvarar sen det totala fakturerade beloppet.  

//Lars
Hej! 

Tack så mycket för att du lyft ett förbättringsförslag gällande eEkonomi här på supportforumet.

Om jag förstår dig rätt så vill du ha samma funktion som finns om du markerar rutan för "utlandsbetalning" på transaktionsraden under Kassa- och bankhändelser.

Jag skulle behöva lite mer input gällande detta;
- Arbetar du med eller utan bankkoppling?
- Vill ni ha en ruta för t.ex. "bankkostnad" under utlandsbetalning"?  

Återkoppla gärna med fler förslag på hur ni vill att lösningen ska se ut i programmet. 

Ha en fin onsdag!

/Lovisa
CHAMPION

Idag ser en konterad inbetalning från utlandet i SEK ut så här, och denna är gjord genom att "Matcha" inbetalningen bara


NY MEDLEM
Hej Lovisa,

Jag har inte bankkoppling idag (haft problem med detta och ska försöka igen till våren).

Jag får be om att återkomma inom kort när jag ska bokför inbetalning av denna typ av fakturering. Detta så att jag beskriver "problemet" på ett korrekt sätt.

/Lars
NY MEDLEM
Hej igen,

Efter en längre tjänsteresa så har jag nu fått tillfälle att bokföra en betalning av en betalning från utlandet av en faktura i SEK. När jag väljer funktionen Inbetalning under Åtgärd så kommer bifogad bild upp. Då inbetalningen är förknippad med en avgift så blir inbetalat belopp ej lika med fakturerat belopp. Därmed erbjuds möjligheten att Åtgärda differens. Dock endast som Öresavrundning eller Delbetalning. Här skulle det vara förnämligt att kunna välja att differensen avser Bankavgifter.    
Hej igen!

Tack så mycket för din beskrivning av vart du i programmet vill ha möjlighet att lägga till en bankavgift. 

I dagsläget så är det ingenting som vi planerar att införa i programmet inom den närmsta framtiden men vi rekommenderar att alla användare som har samma önskemål går in och röstar på tråden eller skriver en kommentar. 

Gällande bankkopplingen så hoppas jag att du har möjlighet att få igång den Lars - Det är en väldigt smidig funktion 🙂 Om du har frågor eller funderingar gällande hur banksamarbetet fungerar i eEkonomi så tveka inte på att höra av dig till oss så hjälper vi till.

Vi återkommer självklart i tråden om en ändring blir aktuell.

Ha en härlig onsdag!

/Lovisa
NY MEDLEM
Hej
Lyfter tråden, har ett snarlikt problem - kanske har jag missförstått något;
När jag får betalt för fakturor från utländska kunder går det inte att "matcha" dessa betalningar. Istället väljer jag då att klicka på fakturan och välja alternativet "betala". I dialogen som då kommer upp kan man ange "bankavgifter", i mitt fall 40+10 kr. Av någon outgrundlig anledning justeras uppgifterna som jag angett vilket leder till saldo-fel på konto 1930.I bifogat exempel har jag försökt bokföra en inbetalning på 66 842,63 kr samt ytterligare avgift om 50 kr (bankavgift). Efter att ha tryckt på "bokför" och tittar i kontoanalysen har "inbetalt belopp" ökats med 50 kr (inramat belopp). Varför är det så? Och hur korrigerar jag detta på enklast sätt?

Hej Petter,


När du försöker matcha en betalning av en utländsk faktura under kassa- och bankhändelser kan du kolla så att du har kompletterat bankhändelsen med att ange bankavgift samt bockat i att det är en utlandsbetalning och då ange beloppet i den utländska valutan. Kolla därefter om du kan matcha betalningen mot Inbetalning av kundfaktura.


Gällande verifikationen som du har skickat med en bild på så tolkar jag det som att beloppet som du faktiskt fick in på banken var 66 842,36 kr och att 50 kr var en bankkostnad. Om man tar mellanskillnaden i verifikationen för det som har påverkat konto 1930 så finns det 66 892,36 kr i Debet och 50 kr i Kredit. 66 892,36-50=66 842,36 kr som var det belopp som du registrerade som inbetalning och även det som du fick in på banken?


Saldot som justeras på 1930 blir sedan då ändå korrekt eftersom att det specas i de två nedersta raderna där beloppet minskar med 50 kr. Anledningen till att det justeras upp på första raden är för att programmet tänker att det var 66 892,36 kr du fick in från kund men att 50 kr i kredit sedan visar att det drogs av 50 kr från företagskontot på grund av bankkostnaden. Jag tycker därför att det verkar korrekt för dig.


Återkoppla gärna om jag missförstått dig eller om du har ytterligare funderingar.
/Theodor
NY MEDLEM
Hej Theodor
Problemet är att inbetalningen är på 66842 (ifyllt i formuläret) men programmet ändrar detta till 66892 utan att varsko när man trycker på ”bokför”.
CONTENT PRODUCER
Hej!
Det låter väldigt konstigt att beloppet uppdateras.
Tänk på att när du fyller i beloppen under Kassa- och bankhändelser så anger du först beloppet som du verkligen fick in på ditt bankkonto. Därefter anger du om det är någon bankavgift och det utländska beloppet.Återkom om det skulle hända igen!
NY MEDLEM
Hej
Nu har det hänt igen. Jag fyller i mottaget belopp, och kompletterar rutan "bankavgift" med 50 kr. Allt ser bra ut tills jag trycker "bokför"; då har plötsligt mottaget belopp i bokföringen ökats med 50 kr medan det som ska bokföras är att jag tagit emot x kr samt att banken då dragit 50 kr i transaktionsavgift. Resultatet är att transaktionskontot (1930) inte längre stämmer. Varför???
NY MEDLEM
Något förslag på hur man enklast rättar till detta? Är ju flera konton som blivit fel nu p.g.a. illa genomtänkt automatik i Visma.
ANSTÄLLD
Hej Petter,

Jag är helt med på hur du menar att det "ändras" i eEkonomi.
Det är inget fel utan är så programmet fungerar. 
När du väljer att fylla i ett belopp som insatt belopp under Kassa - och bankhändelser och sen även bockar i rutan Varav bankavgift och där fyller i 50 kr så tolkar programmet det som att du har fått ditt belopp på 66 842 kr att erhålla (Insatt på ditt konto) oavsett bankavgift eller ej.
Det är därför den höjer upp beloppet till 66 892 kr när du bokför din händelse då den då även skapar en extra rad på din verifikation som ett avdrag på 50 kr från 66 892 kr.
I ditt fall blir det ju då att för varje sådan här händelse så bokförs det 50 kr för mycket på 1930.

För att rätta detta nu så får du ju då skapa en manuell verifikation där du krediterar 1930 och debiterar ett konto för valutavinst/valutaförlust (3960/7960).
Detta då ditt 1510 konto och 6570 inte borde påverkas ytterligare då de borde vara klara.


Jag tar självklart detta vidare till vår utvecklingsavdelning och att vi kanske bör tänka över uttrycket "varav bankavgift" som vi har i eEkonomi då detta lätt kan misstolkas.

Ha en fin dag!
/Cecilia
NY MEDLEM
Hej
Tack för förklaringen. Tyvärr ändrar detta inte på det faktum att jag anger ett belopp för att sedan få bokfört ett helt annat - utan någon som helst varning - vilket i praktiken är bokföringsbrott. Tur att jag var uppmärksam.
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Ny