Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Khedron Wilk
CHAMPION

Förbättrad hantering av valutaväxling i eEkonomi

Status: Inte planerad just nu
Att genomför en valutaväxling idag innebär att användare tvingas till extra kontering/bokföring och leder till användaren måste gå emot eEkonomis designfilosofi, i alla fall för de kunder som  använder automatiska kontoutdrag. Nedan följer ett förslag för att komma till rätta med detta. Målet är att underlätta (minska) arbetet för de eEkonomi-kunder som behöver göra valutaväxling och samtidigt göra arbete med utländsk valuta mer enhetligt inom eEkonomi.
Typisk användare är företag som fakturerar kunder utomlands men som själv gör all inköp i SEK. Torde vara en och annan... 🙂 


Bakgrund
Fakturahanteringen med att skapa kundfakturan och och få betalt för den fungerar ok. (Nåja, blir lite märkligt med hanteringen av priset på artiklar men det är utanför "scope" för detta förslag.)


Situation
Som det ser ut för oss, och jag antar andra kunder, är att när vi växlar valuta så blir det i princip en överföring mellan två konton, valutakontot och företagskonto (motsvarande). På grund av kursvinst/förlust så är det högst troligen inte samma belopp i SEK (redovisningsvalutan).

När transaktionen bokas upp så kan det till exempel bli en valutkursförlust. Just det märks genom att beloppet som inkommer på Företagskontot är mindre är det som tas ut från Valutakontot. Så i eEkonomi kommer det finnas kvar ett saldo på bokföringskonto 198x när motsvarande bankkonto i själva verket har ett annat saldo

Problem
Detta leder till problem i flera led för användaren.
Första problemet: innan man alls kan göra en "Överföring mellan egna bankkonton" måste manuellt gå in på Företagskontot att detta avser en utlandsbetalning och motsvarande valuta + belopp. Det i sig kanske inte är ett problem, man måste ändå visa för systemet på något sätt att var det matchande beloppet i den utländska valutan finns, men det innebär samtidigt att eEkonomi nu har tillräcklig information om att överföringen avser en valutaväxling.
Trots detta bokas ingen valutavinst/förlust upp. Att sådan bokas upp automatiskt är ett rimligt beteende , inte minst eftersom detta händer per automatik vid fakturahantering/betalning.

Detta leder till att användaren måste skapa en extra verifikation bara för att boka upp kursvinst/förlust. Vilket innebär att man måste göra en manuell bokföring på berörd bankkonton. Vilket man inte får om man har automatiska kontoutdrag.

Dett går att komma runt genom att helt enkelt låsa upp motsvarande bokföringskonton i kontoplanen. Men oj vad eEkonomi inte tycker om det man gör första gången man bokför på det kontot sedan. 🙂 

Dessutom har användaren nu transaktioner på kontot som inte syns på kontoutdraget. Alternativt så har man transaktioner på kontoutdraget som inte stämmer överens med bankens kontoutdrag. Inget av dessa alternativ känns bra och minskar läsbarheten i bokföringen.

Så nu har jag som användare ett eEkonomi som på grund av inkonsekvent hantering/införande av extern valuta tvingar mig som användare att bryta mot eEkonomis designfilosofi. I alla fall som jag uppfattar det. Känns extra konstigt eftersom jag uppfattar det som att Visma gör allt man kan för att användaren inte skall kunna skjuta sig i foten men här tvingas användaren mot sin vilja öppna upp sina normalt låsta konton. Jag personligen vill kunna skjuta mig i foten, det är delvis inkonsekvensen i hur man byggt systemet som jag reagerar på. 

Alla dessa negativa konsekvenser kan undvikas om systemet använder sig av den information som redan finns i systemet och gör jobbet åt användaren. Mindre arbete och färre fel. Med reservation för att det är jag som arbetar på helt fel sätt med eEkonomi. Då blir jag gärna upplyst... 
2 Kommentarer
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Hej Khedron! 

Jag förstår att denna arbetsgång inte är helt optimal och att det känns som att det är onödiga steg. Tyvärr är det så arbetssättet för detta ser ut idag. 

Men jag vill poängtera att det är IDAG det fungerar så och inte nödvändigtvis i framtiden. Vi lägger idag stor vikt i att förbättra användarupplevelsen och smidigheten i programmet och därför är detta ett väldigt bra förbättringsförslag av dig som jag självklart kommer ta vidare.

Men jag vill också vara så pass ärligt att just denna förbättringen inte ligger i planen för den närmsta framtiden men jag tar vidare den för diskussion.

Ha en fin dag! 

/Hilda 
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu