Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Kontantnota - eEkonomi

Status: Inte planerad just nu
Har börjat använda e-ekonomi för vissa klienter för att kunna ha ett enkelt samarbete när klienten själv vill göra vissa delar av bokföringen, fick detta presenterat som ett enkelt och bra program för företagaren, men vi stötte direkt på en del problem.

Kontantnota - förenklad faktura
Om företaget har många kunder som gör enstaka inköp för mindre belopp så känns det ju onödigt att de skall behöva lägga in alla kunder i kundregister. I Administration har vi därför lagt upp en kund som Kontantkund för ändamålet, kan givetvis finnas fler benämningar som jag kommer till.
I e-ekonomi är det tvingande att lägga in postnummer och ort på alla kunder, detta innebär att det ser ut så här på fakturan:
Kontantkund
123 45 Stad
Det ser ju inte så proffsigt ut.
Alla kunder betalar inte längre med kontanter utan swish och kort är stora betalmetoder men i e-ekonomi kan man bara ha en betalmetod per upplagd kund, så jag lade upp 3 kunder.
Kontant, Swish och Kort, men då stötte jag på nästa problem.
Kontant konteras rätt mot 1910.
Swish konteras 1510, jag vill givetvis att den direkt konteras 1930 eftersom pengarna hamnar på banken direkt, kan inte vara meningen att man skall behöva skapa en verifikation till för att göra denna omföring, blir ju till att skriva ut mängder med underlag för att kunna leva upp till bokföringslagens krav att ha underlag för samtliga verifikationer.
Bankort konteras 1510 och skapar en verifikation om förväntad inbetalning för bankkort som sen skall matchas mot bankkonto. Jag vill att den konteras 1580 tills betalningen kommer från kortinlösare, sen är det ok att jag måste skapa en verifikation till eftersom utbetalning inte sker förrän dagen efter.
Man kan inte lägga till egna betalningsmetoder i e-ekonomi utan bara välja mellan de som finns upplagda.
När jag tog problemet med supporten så hänvisade de till Skatteverket med denna länk bifogad: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2018.13/321574.html 
där man hämtat regeln om att postnummer och ort är tvingande ifrån.  Men i samma länk kan man läsa regelverket för förenklad faktura - kontantnota, där finns inget krav om att uppge kunduppgifter så länge köpet är under 4 000 kr.  Men detta kan man alltså inte göra i e-ekonomi såvida man inte vill ha ovanstående uppgifter med på kontantnotan.
Efter att i många år använt Administration som bokföringsprogram där vi är vana vid att själva kunna göra mallar, ställa in konteringar mm så känns det som om detta program har stora begränsningar.
Hur gör ni för att lösa detta?    
5 Kommentarer
En fördel med komplett namn och adress är ju att det då inte räknas som kontanthandel....och man slipper då certifierat kassaregister.  Men visst är det ett feltänk att ha det tvingande, som så mycket annat i dagens programflora. Ett misstag som även Microsoft gjorde med Word för ett gäng år sedan, blev helt oanvändbart tills man hittade avstängningsknappen för alla hjälpfunktioner.... 
Tror tyvärr att de flesta "moderna" program och molnlösningar går mot tvingande automatik då dom till mångt och mycket vänder sig till kunder som inte kan bokföring/administration... Vilket då gör att "vi" som kan blir tokiga.... 
APPLICATION SPECIALIST
Hej!

Tack för synpunkterna på hur eEkonomi kan förbättras!

Jag förstår att det hade underlättat för er ifall man hade kunnat ställa in egna betalsätt och samtidigt koppla dessa mot bokföringskonton. I dagsläget är det inte planerat att förändra hanteringen i eEkonomi men önskemålet finns självklart registrerat hos oss. Skulle det ske några förändringar så uppdaterar vi här i tråden. 

Ha det fint!
/Jenny
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Ny
 
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: På gång
 
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu