Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
KenArd
CHAMPION

Kortfakturor i eEkonomi

Status: Inte planerad just nu
Hej,
Jag har funderat mycket på hanteringen av fakturor som är kopplade till ett kreditkort.
De e ett mulle meck utan like då det ofta är si och så med momsen på dessa fakturor.

Verklighet:
Jag får en faktura med 15-20 poster där merparten av momsen inte är angiven. Då återstår det att sitta med alla kvitton räkna baklänges för att få fram moms och nettobelopp. Det är tröstlöst arbete som får den starkaste att känna nervdaller och mycket annat som jag inte vill berätta om här..

Önskemål:
  1. Jag anger bruttobeloppet i rutan "Totalbelopp"
  2. Jag skriver inget i "Ingående moms"
  3. På radnivå anger jag konto och bruttobelopp
  4. Det ploppar upp en ruta som frågar om det är 6%, 12% eller 25% moms
  5. Jag väljer rätt moms och bruttobeloppet räknas om till netto (= minus momsbelopp)
  6. Momsbeloppet läggs in i fältet "Ingående moms"
  7. Jag registrerar nästa kvitto (konto) gör samma sak och momsbeloppet i "Ingående moms" ackumuleras.
När jag är klar med alla kvitton, 17 gånger snabbare med den här metoden än att sitta med alla kvitton, miniräknare och  2 flaskor vin så har den totala momsen ackumulerats och allt är klart;)

(Jag vet att ni inte är glada åt att programmet räknar ut momsen då det kan skilja några ören mot fakturan men låt oss ta hand om det lilla problemet. Dom som vill korrigerar det själva.)

Kommer det här att hända?
Jag och 3424 till som sitter med dessa ....... kvitton är övertygade om att det blir så.
Och så fort det är klart kommer ni få 3424 rosor som tack för att ni förstår vårt dilemma och vill förenkla vårt företagande;)

MVH

Kenneth
16 Kommentarer
Andreas47
UTFORSKARE
Hej Kenneth,

Som jag har fått lära mig, så skall varje inköp jag gör på mitt företags kreditkort bokföras samma dag eller senast dagen efter (enl bokföringslagen) vad jag förstått.

Detta innebär att jag använt ett konto som motsvarar skulden på kreditkortet som successivt byggs upp.
För att sedan när fakturan kommer från t.ex. Visa eller MasterCard, kvitta den totala skulden och mata in fakturan som en leverantörsfaktura.

På så vis har jag förstått att man skall (kan) göra. Men kan ha fel, då jag inte är en expert. 🙂

Med vänlig hälsning,
~Andreas
KenArd
CHAMPION
Hej Andreas,
Det är ett bra sätt att göra det på men inget krav när det gäller kortfakturor, då är det fakturadatumet som gäller.

Av den anledningen min långa utläggning;)

Kenneth
Pacsac
CHAMPION

Den metoden du anger skulle spara mig mycket tid.

Mina kortfakturor är ibland på 75 rader

Jag trodde man skulle kunna bokföra direkt i "mobilscanner"-appen. Fota kvittot och bokföra för att sedan plocka in allt mot kortfakturan...

Andreas47
UTFORSKARE
Hej!

Det hade som sagt underlättat en hel del om det fanns effektivare sätt/metoder att bokföra mot kortköp.

Men säger inte bokföringslagen att en affärshändelse skall bokföras direkt i när den sker? Kikade lite på bfn.se och finner enbart att varje affärshändelse skall bokföras "direkt".

Men jag är för novis på området. 🙂
KenArd
CHAMPION
Hej Andreas,
I det här fallet är det fakturan som är ditt bokföringsunderlag eftersom det är mot den du betalar.

MVH

Kenneth
Andreas47
UTFORSKARE
Hej Kenneth,

Okej.
Min tolkning var att en skuld uppstod så fort köpet gjorts.
Men jag är som sagt novis. 🙂

Med vänlig hälsning,
 Andreas
Pacsac
CHAMPION
Jämför med; att en skuld uppstår ju när en vara hämtas, men kan ju inte bokföras förrän du fått fakturan
Hej!

Vi vill börja med att tacka för att ni tagit er tid att informera oss om ett önskemål samt diskutera hur ni vill att funktionen ska se ut. 

Jag förstår att det blir manuell uträkning i fallet som du beskriver KenArd och att det tar tid att genomföra. I dagsläget är detta inget som är planerat att utvecklas inom den närmsta tiden. Vi vill däremot uppmuntra alla användare som är i behov av samma lösning som KenArd att gå in och antingen rösta på tråden eller skriva en kommentar. På det viset samlar vi alla önskemål om samma funktion i en tråd här på forumet.

Vi uppdaterar självklart denna tråden om vi har ny information eller om en ändring blir aktuell!

/Lovisa
Pacsac
CHAMPION

Idag konterar jag konto 2641 på varannan rad, dvs för in momsen på respektive kvitto på raden under, spar mig en kvart för varje kort-räkning

Men nästa gång jag tar upp denna leverantör kommer bara förra gångens kostnads konton upp INTE 2641...

DanielU
NY MEDLEM
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Förenkla administration av kvitton i eEkonomi.

Hej!

Jag använder eEkonomi och vill ha tips på hur jag effektivisera administration av kvitton.


Idag bokför jag alla kvitton mauellt en gång i månaden och scannar inte.

Mina kortköp sker med Handelsbanken Business card, en gång i månaden får jag en faktura och denna debiteras automatiskt mot affärskontot.eEkonomi dyker denna händelse upp automatiskt eftersom bankkoppling finns. 


Kan jag matcha 1 månatlig kontohändelse (kortfaktura) mot månadens samtliga kvitton genom att scanna dessa i visma scanner? 


Vänlig hälsning, Daniel
HansA_2
NY MEDLEM
Hej

Detta har jag också tagit upp som fråga, varför det inte går att bokföra på ett korrekt sätt med hjälp av Visma Scanner.

Funktionen att bokföra ett inskannat kvitto idag styrs hårt mot företagskonto, kontant eller skattekonto(mycket märkligt) och jag använder inte funktionen alls utan skannar endast för att få in bildunderlaget.
Har du dessutom koppling mot t.ex. Handelsbanken går det inte att använda denna funktion då bankhändelsen(månadsfakturan) måste matchas och kan inte tas bort.

Ett mer korrekt sätt att bokföra på är:

Varje kvitto/transaktion för sig på inköpsdagens datum mot ett skuldkonto(t.ex. 2490 eller likn) som är det korrekta sättet om man har faktureringsmetoden och sedan bokförs/matchas månadsfakturan enkelt mot konto 2490.

Hur man bokför månadsfakturan är valfritt, vissa bokför direkt varje kvitto/transaktion och andra samlar ihop sina kvitton/transaktioner och bokför alltihop i slutet på månaden men mot 2490.

Det är en gåta för mig att utvecklarna av Visma eEkonomi inte har löst detta än.

HansA

Theodor Ahlström
MODERATOR
Hej Daniel,


Som jag antar att du hanterar det idag så bokar du upp en manuell verifikation när ett inköp görs med kreditkortet och att du då bokar det som en kortfristig skuld, en verifikation för varje inköp?


Enligt det som skrivs ovan i tråden så tänker jag att du hade kunnat boka upp alla inköp för månaden när du får underlaget för det, alltså fakturan från Handelsbanken. Du kan då registrera leverantörsfakturan under Inköp - Leverantörsfakturor - Ny leverantörsfaktura. Om du vill koppla dina kvitton mot leverantörsfakturan så kan du få med de som kopplade bildunderlag genom att använda dig av appen Visma Scanner. Du kan ta en bild på varje kvitto och skicka det till eEkonomi. Efter att du har scannat in kvittona via Visma Scanner så kan du till höger inne på den nya leverantörsfakturan klicka på Kopplade bilder och där Koppla bild. Bildunderlaget på kvittona kommer då att finnas kopplade till den leverantörsfaktura så du kan se vad inköpen avser. 


När fakturan är registrerad så kan du sedan matcha din bankhändelse som har kommit in automatiskt via bankkopplingen under Kassa- och bankhändelser mot bokföringshändelsen Betalning av leverantörsfaktura och välja upp leverantörsfakturan som avser kortfakturan. 


Hoppas det var svar på hur du kan förenkla administrationen av kvitton. Återkoppla gärna om du undrar över något mer.


Trevlig helg!
/Theodor 
Khedron Wilk
CHAMPION
Tack HansA! Har ibland undrat om jag är har varit för noggrann och den enda som uppfattat steget via 2490 som korrekt bokföring. Jobbade alltid så tidigare.

Visserligen har vi inga kreditkort i företaget just nu och drar oss lite för det på grund av vad som kan upplevas som bristande stöd för det från Vismas sida.
kaffemugg_full
NY MEDLEM
Hej!

Jag fattar inte att det ska vara så svårt att fixa detta? Jag har tidigare använt Speedledger och när man konterar bruttobeloppet på kortfakturan så omfördelas varje post automatiskt till kopplat momskonto och nettobelopp. Om nu Visma vägrar fixa detta och skyller på att det kan uppstå fel i momsredovisningen så kan jag tala om att med Speedledgers konteringsautomatik så får man faktiskt färre fel än i Visma eEkonomi. Mina kortfakturor brukar innehålla mixade momssatser inklusive förvärv från annat EU-land. I Speedledger så tar det mig 5 minuter att kontera kortfakturan och det gör det INTE i eEkonomi, snarare 50 😉
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Ny
 
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu