Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Lägga till förseningsavgift?

Status: Ny
Hej!

Jag har ett företag som har satt i system att vänta med att betala sina fakturor. Jag får alltid mina pengar men aldrig i tid.

Nu har jag bestämt mig för att börja lägga på Förseningsavgift på deras fakturor. 
Hur gör jag? Måste jag skapa en separat faktura för det eller finns det något sätt att lägga till den på originalfakturan? Som man kan göra med Påminnelseavgiften .

/Jimmy
4 Kommentarer
APPLICATION SPECIALIST
Hej Knivskarp!

Det finns dessvärre ingen sådan automatisk inbyggd funktion i nuläget utan antingen skapar du en påminnelse vilket man vanligast använder sig av när kunderna betalar in fakturorna försent. Du kan också som du skriver skapa en till faktura där du via en artikel eller textrad lägger in förseningsavgiften. Det sista alternativet är att man använder original fakturan med en förseningsavgift där men då kommer ju totalen att öka vilket jag antar att du inte vill.

Ha en fortsatt fin dag!
NY MEDLEM
Tack för det snabba svaret!
UTFORSKARE
(uppdaterad av HAQ___1 ‎2020-06-11 12:13 )

Har ni ordnat en funktion för att lägga på förseningsavgift eller är det samma problem?

 

Om inte, måste man göra en ny faktura med enbart förseningsavgiften? Och hur ska denna faktureras/bokföras? Behövs en ny artikel?

 

Eller kan man använda sig av funktionen Försening och bara ändra summan från 60kr till 450? Eller blir det fel?

MODERATOR

Hej, 

Förseningsavgift finns det inte en funktion för i eEkonomi just nu utan svaret från min kollega Jesper gäller fortfarande. Antingen går du via påminnelsefuntionen för att lägga till summan på kundfakturan, kontot som förseningsavgiften bokförs på ingår i samma kontogrupp som påminnelseavgifter bokförs på så rent bokföringsmässigt är detta ok. Däremot kommer det stå "påminnelseavgift" på själva kundfakturan du skickar till kund.

Andra alternativet är att skapa en ny kundfaktura för enbart förseningsavgiften. Då är min rekommendation att du skapar en egen artikel för detta under Försäljning - Artiklar - Ny artikel och artikelkonteringen ska peka mot ett konto i kontoklass 35 med momskod 42 och vara inställd på 0% moms. 

Jag flyttar denna tråd till idéer i Visma eEkonomi så kommer mina kollegor se över en funktion för detta framåt. 
/My