Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Lägga till momskod via bankhändelser

(uppdaterad av My Janhall MODERATOR ‎2021-02-03 09:11 )
Status: Inte planerad just nu

Hej,

 

En liten fundering om ni skulle kunna göra det lättare att hantera momskoder i Visma eEkonomi. Som det fungerar nu (om jag inte missförstått något) så bokför man en affärshändelse, men måste sedan ibland gå in och korrigera för att lägga till momskod. Frågan är om ni skulle kunna ändra så att man kan välja momskod direkt vid bokningen. När man korrigerar bokföringen med rätt momskod lägger programmet även till konton automatiskt, vilket i det läget inte är någon hjälp eftersom de redan lagts till vid bokföringen tidigare.

 

Exempel: Bokföring av inköp av reklam och pr med omvänd skattskyldighet (t ex Google-annons):

 

1. Bokför affärshändelsen med kontona 1930, 5900, 2614 och 2645.

2. Måste gå in och redigera konteringen och lägga till momskod 21 på konto 5900.

3. Programmet lägger då automatiskt till kontona 2614 och 2645 igen, som då måste tas bort.

 

Det har förstås även hänt att jag glömt att lägga till momskoden för 5900 och då vid momsredovisning fått upp att det förekommer fel bland verifikationerna.

 

Sammanfattningsvis: Lite extra moment som känns onödiga. Bara ett tips om detta kan ändras.

 

Mvh

6 Kommentarer
AnnicaL
CHAMPION

Om du ofta köper tjänster från annat EU-land kan det förenkla för dig om du lägger upp ett separat kostnadskonto för detta, t ex 5901 om du använder 5900 för svenska annonser. Då lägger du rätt momskod på detta nya konto och slipper problemet att ändra momskod i efterhand. 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack, det var ett bra tips. Skall prova det.

My Janhall
MODERATOR

Hej @Fd medlem

Jag ville bara flika in och bemöta dina önskemål som du beskrivit ovan då vi har stöd för det du beskriver idag. 🙂 

Du kan lägga in eller byta en momskod direkt på ett konto när du skapar verifikationen, bankhändelsen eller leverantörsfakturan, kolumnen Momskod finns på raden där du lagt upp kontot. Om du skulle glömma detta så går det också bra att korrigera i efterhand. Tänk då på att inte välja att Skapa korrigeringsverifikation eftersom detta används när du ska korrigera hela bokningen och till exempel byta ut ett bokföringskonto. För att endast korrigera momskoden kan du gå till Bokföring - Verifikationer - klicka på verifikationen du behöver ändra momskod på och Öppna/Redigera. Detta alternativ finns sålänge verifikationen ligger i en olåst bokföringsperiod och när du ändrar momskoden ska inga andra konton läggas till.

Det var ju också ett väldigt bra tips från @AnnicaL precis som du skrev, använder du dig av detta så slipper du ju fundera på momskoden varje gång du gör denna typ av bokning. 

Ha en fin tisdag! 
/My 

Fd medlem
Inte tillämpbar
( ‎2021-02-02 21:57 )

Hej,

 

Tack för svar. Jag ser dock inte riktigt var stödet för att lägga till eller byta momskod när man bokför kassa- och bankhändelser finns någonstans. Om jag går in på kassa- och bankhändelser, inköp mot kvitto, egen kontering och då står i en ruta där rubriken är "matcha bankhändelse" så ser jag tre kolumner: Konto, debet och kredit. Ingen kolumn för momskod.

 

Sedan hur man korrigerar momskod i efterhand efter att ha bokfört bankhändelsen det kände jag till. Det är ju det jag skriver att jag gör så, men att det vore bättre att inte behöva gå in och att vidta den åtgärden varje gång jag bokför med konto 5900 för att det inte skall bli fel i momsredovisningen senare.

 

Man kanske behöver koppla momskoder till konton i förväg? Det har inte jag gjort. Jag tänker att detta borde fungera ändå.

 

Detta var bara ett tips för en förbättring i ett annars bra program.

 

My Janhall
MODERATOR

Hejsan! 

Du har rätt, när du matchar en bankhändelser och gör en egen kontering så får du inte upp alternativet att lägga till momskod. Det är kanon att du skriver, jag lyfter det vidare som en idé. 🙂 

Precis som du är inne på så får du idag antingen lägga till momskoden på kontot direkt via Inställningar - Kontoplan, då kommer det med varje gång automatiskt. Eller så kan du ändra det i efterhand via verifikationen enligt instruktionen ovan, men det ska inte medföra att några extra konton dyker upp som du måste ta bort utan du ska bara kunna lägga till momskoden på kontot och spara. Det var därför jag trodde att du kanske råkat klicka på Skapa korrigeringsverifikation istället. 

Jag flyttar din tråd vidare till området för Idéer till Visma eEkonomi så kikar vi över möjligheten att kunna välja momskod direkt när du gör en egen kontering under Kassa och bankhändelser.

Ha det fint! 
/My 

Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu