Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Thomas Huuva
NY MEDLEM

Likviditetsprognos

(uppdaterad av Hilda Kidell APPLICATION SPECIALIST ‎2020-05-19 10:51 )
Status: Inte planerad just nu

Jag funderar om det är något fel med likviditetsprognosen på startsidan i eekonomi eller om det är jag som har gjort något fel i bokföringen? Saldot på företagskontot visar rätt och det gör även alla siffror för kommande leverantörsfakturor och kundfakturor. Felet är att stapeln inte hänger med. Den utgår från att jag har mycket mindre på kontot än jag verkligen har vilket gör att prognosen visar kraftiga minussiffror de kommande veckorna. Tror jag behöver vägledning för att försäkra mig om att jag har gjort allting rätt.

19 Kommentarer
davidback
NY MEDLEM

Jag har samma problem. Fick besked att det skulle vara fixat nästa dag. Det var en vecka sedan utan återkoppling...

Har samma problem.

My Janhall
MODERATOR

Hej hörrni! 

Det verkar vara så att Startsidan i eEkonomi inte riktigt är med oss just nu och vi håller koll på detta för att åtgärda det. 

Under tiden så skulle ni kunna testa att klicka på tratten ute till höger vid likviditetsprognosen  - välj månad där istället och kryssa ner rutan, ni ska då få fram en korrekt diagnos. 
 

Vi återkopplar till er i denna tråd när vi vet mer och är löst. 
Ha en god fortsättning! 

/My 

Adreas
NY MEDLEM

Samma fel för mig både i EF och AB. Likviditetsprognosen visar inte rätt belopp på företagskontot...

My Janhall
MODERATOR

Hej! 

Detta ska nu vara åtgärdat och saldona samt staplarna på startsidan ska nu visas korrekt mot kontoanalysen. 

@Adreas stämmer företagskontot fortfarande inte med saldot i kontoanalysen? Har du i det fallet testat work-arounden jag skrev ovan, funkar det då? 
Återkom gärna så fortsätter vi kika på det om felet kvarstår. 🙂 

/My 

felestedt
NY MEDLEM

@My Janhall Jag har detta problem. Inte löst.

Ingående belopp i prognosen vecka 7 stämmer med på kontot, men inbetalningen av en kundfaktura är inte med. Kurvan pekar alltså neråt istället för uppåt som den borde ha gjort.

Mapkus
NY MEDLEM

Hej,

 

Min likviditetsprognos visar olika i Chrome på datorn (Mac OS) och Chrome på telefonen (Android). Väldigt olika. Bokfört saldo är helt fel i prognosen när jag tittar på datorn, men stämmer bra på telefonen. Ett känt fel? Kan skicka över lite screenshots till Visma om ni är intresserade.

 

Mvh

Markus

Jan___30
NY MEDLEM

Jag har och har haft samma problem länge nu. Det går inte att lite på likviditetsprognosen över huvud taget. Den gör felaktiga antaganden kring löneutbetalningar, speciellt om lön betalas ut oregelbundet. Även moms hanteras felaktigt. Prognosen tar inte hänsyn till att momsen är betald och momskontot är nollat, även långt efter att det har hänt så visar aktuell status i prognosen något helt annat än vad som återspeglas i tex kontobehållningen (vilket visas korrekt). Helt värdelöst. 

keyla_
NY MEDLEM
(uppdaterad av keyla_ ‎2020-03-03 22:14 )

visma_200302.pngvisma_200309.png

Anser också att det är något helt galet i denna prognos. Genom att byta vecka från 10 (nuvarande) till 11 (nästa vecka) så ser min graf totalt olika ut och det är så pass stor skillnad att jag absolut inte kan förstå vad i bokföringen som skulle göra att först allt är minus (rött) fast jag har pengar på banken till att allt är grönt...

 

Uppdatering:  Hittade det som diffar i mina grafer, en leverantörsfaktura och div kundfakturor med förfallodag måndag 2/3 och de betalades in och bokfördes på samma datum.

 

Så det verkar som att grafen släpar en vecka efter hela tiden och bokförda banktransaktioner under aktuell vecka påverkar inte grafen förrän veckan efter...?

 

Går det att göra något åt detta? För det var då inte kul att se en tokröd graf som skrek åt en att man skulle bli tvungen att låna nästan 450.000 kr för att komma på rätt sida om nollan när det aldrig var någon fara. Tror inte att det är många som tänker på (och det borde inte vara så) att man måste kolla en vecka framåt för att kunna se påverkan av det som betalades in under aktuell vecka...

Jan___30
NY MEDLEM

Ser precis samma effekt. Grafen släpar en vecka.

My Janhall
MODERATOR

Hej, 

Det stämmer det ni säger och jag förstår att det kan kännas missvisande. Likviditetsprognosen är en prognos som visar hur veckan bör se ut med tanke på ej förfallna, obetalda kund- och leverantörsfakturor samt kommande löne- och skatteutbetalningar. Denna prognos görs i början på veckan och förändras inte under tiden du bokför utan tas först med inför nästa vecka när en ny prognos görs baserat på den veckans siffror. 

Ha en fin torsdagskväll! 
/My 


 

felestedt
NY MEDLEM

My,

 

Ta bort den "prognosen" om ni inte kan få den att funka. Exempel: Ingången på veckan finns 140k SEK på kontot - men graven visar 55k. Inga inkomster hade kommit in under de senaste två veckorna innan heller.

Som "prognos" är den rätt värdelös.

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

@felestedt,

 

Tack för input och vi tar till oss detta!

Förstår att du känner så och vi håller som bäst på att se över likviditetsprognosen. Vid en förändring kommer vi att uppdatera i tråden. 

 

/Tinna

Stellan Karlsson
NY MEDLEM

Kan man få en uppdatering på hur det går så här 2 månader senare...

Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu

Hej! 

 

Som det ser ut nu då finns det inga fel i själva prognosen. Precis som My skrivit ovan " Likviditetsprognosen är en prognos som visar hur veckan bör se ut med tanke på ej förfallna, obetalda kund- och leverantörsfakturor samt kommande löne- och skatteutbetalningar. Denna prognos görs i början på veckan och förändras inte under tiden du bokför utan tas först med inför nästa vecka när en ny prognos görs baserat på den veckans siffror. " 

 

Detta är alltså inget fel utan så den fungerar idag. Men vi vet att det finns mycket med prognosen som kan förbättras och jag lägger denna tråden som en idé där vi samlar era önskemål. Men det vi också märker är att ni vill att den ska fungerar på olika sätt då man vill läsa och använda den till olika saker. Därför så finns det nu inget konkret vi kommer ändra utan vi samlar information om vad ni tycker för att sedan kunna arbeta med den för att få fram bästa möjliga utfall. 

 

Ha en fin dag. 

Tor___
NY MEDLEM

Hej,

 

Likviditetsprognosen utgår från fel ingångsvärde vilket har pågått under ett par veckor, vad är problemet det här felet verkar ha funnits med hela tiden.

 

Mvh

 

/Tor 

PBAB__
NY MEDLEM

Det stämmer inte det ni säger. Likviditetsprognosen räknar inte som ni säger att den ska göra. Det är ganska enkel matematik. Klarar ni inte av att få den att visa rätt är det bättre att ni tar bort likviditetsprognosen från startsidan. Den här veckan visar den 188 000 kr för lite för mig. Helt odugligt. Jag har tjatat om detta i flera år nu.

 

Jan___30
NY MEDLEM

Kan inte annat än hålla med men av någon outgrundlig anledning så ser Visma inga problem och tänker inte göra något åt det hela. Jag tror att ett grundfel är att prognosen inte uppdateras i realtid när något i underlaget ändras. Realtidsuppdatering är enligt min mening en central egenskap hos en prognos av denna typ. Jag vill gärna att den är korrekt hela tiden och inte bara en gång per vecka. Det är ungefär som att ha en klocka som står still. Den är korrekt en eller två gånger per dygn men det har man inte så stor nytta av.

Tor___
NY MEDLEM

När ska ni göra något åt problemet!!!!!!