Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Omöjliggör radering av bildunderlag vid låst bokföring

Status: Inte planerad just nu

Hej!

Jag upptäckte att det är möjligt att radera kopplade bilder till verifikationer som tillhör en låst bokföringsperiod.

 

I dagsläget kan alltså någon av misstag råka gå tillbaka i bokföringen och ta bort digitala verifikationer från bokföringen. Visma eEkonomi kan mycket väl vara enda platsen där man som användare bevarar just sina digitala verifikationer på – tas de bort där ifrån är de alltså helt förlorade.

 

Mitt förslag är att raderingen endast ska kunna ske om man först låser upp bokföringen.

3 Kommentarer
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu

Hej Nilsjohan! 

Det är i dagsläget inte möjligt att radera ett bildunderlag som är kopplat till en verifikation eller faktura. Du måste isåfall först ångra kopplingen som gjorts för att sedan kunna radera bildunderlaget. 

Detta är tyvärr inget vi har planer på att ändra i dagsläget men det är möjligt att vi ser på det annorlunda i framtiden

Tack för ditt förslag! 

/ Emil H

NY MEDLEM

Hej Emil!

Jag tror jag var lite otydlig kring vad mitt förbättringsförslag gällde: Jag eftersöker att det inte ska var möjligt att kunna ångra kopplingen och därefter radera bildunderlag i en redan låst bokföring över huvud taget – något som tyvärr är möjligt idag.

 

Ett exempel: Jag gick in i en verifikation (bokföringspost) i en låst bokföringsperiod som innehöll kopplad bildunderlag. Jag öppnade bildunderlaget och klickade på soptunnan och fick då upp den vanliga varningsrutan som informerar vad ångra koppling och radering innebär. Klickade jag på ångra koppling och därefter sparade så försvann kopplingen till bilden i den låsta bokföringen, och jag kunde därefter gå in och in i Inköp > Bildunderlag och fliken Ej kopplade bilder och helt radera underlaget.

 

Jag tänker att det inte skulle vara möjligt att över huvud taget kunna ångra koppling (eller radera) bildunderlag i en låst bokföringsperiod. 

I dagsläget kan alltså någon (antingen av misstag eller med flit) gå tillbaka i bokföringen och ta bort bildunderlag från den låsta bokföringen. Visma eEkonomi kan mycket väl vara enda platsen där man som användare bevarar just sina digitala bildunderlag (verifikationer) på – tas de bort där ifrån är de alltså helt förlorade.

 

Enligt bokföringslagen 7 kap. 2 § ska räkenskapsinformation förvaras på ett betryggande sätt. Jag tänker att detta görs verkligen om man först måste låsa upp en låst bokföring innan man kan radera bildunderlag (vilket klassas som räkenskapsinformation) som är kopplat till den, vilket är mitt förslag.

 

Hoppas det blev tydligare 🙂

 

APPLICATION SPECIALIST

Hej igen Nilsjohan

Tack för ditt förtydligande och det bra exemplet. 

Då man både möts av informationsrutan kring vad ångring och radering innebär samt att en direkt radering är omöjlig anses detta som tillräckligt säkert. 

Kvitton och underlag ska även sparas i minst 3 år i det format som de mottagits även om man tagit kort på / skannat dem vidare i efterhand så de ska finnas att tillgå även ifall man skulle råka radera dem.

Som jag skrev tidigare kan detta komma att ändras i framtiden men i dagsläget står svaret att det ej är planerat kvar.