Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Prislistor från leverantörer! och fakturor vid försäkringsjobb....

Status: Inte planerad just nu

Undrar helt enkelt om det inte finns några tankar på utöka programmet så att man kan importera prislista från t.ex. Ahlsell. Bl.a rörmokare och elektriker har ju behov av prislista, oftast inget egentligt behov av lagerhantering men just prissättning. Självklart helst kopplat till offertmodulen då... Så frågan är om det är något som är möjligt och kanske t.o.m på gång. 

En helt annan sak, som jag även för mååååååånga år sedan föreslog att ni skulle ha i Visma Administration är att man från en order ska kunna skapa två fakturor. När är då detta användbart? Jo, vid i princip alla försäkringsärende så skall det göras en faktura till försäkringsbolaget, på den skall man göra ett avdrag för självrisk som då skall faktureras till den skadedrabbade. Denna självrisk skall vara momsfri till arten men är egentligen en del av företagets momspliktig omsättning. Har löst det hos några kunder via speciella artiklar men det vore ju fint med lite automatik....

7 Kommentarer
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu
 

Aha... samma svar som jag fick för typ 20-25  år sedan men då gällde det Visma Administration.... Ibland förändras inget...

Khedron Wilk
CHAMPION

Låter som en sak (okej, två) som rimligen borde finnas hos någon tredjepart? (Nej, jag vill inte heller ha behöva blanda in ytterligare system men vad gör man inte ibland?)

Nämen hallå där Khedron.. Det var ett tag sedan jag såg ditt namn. Inte lika lätt att jobba nu i nya forumet tyvärr..

Du har helt rätt i att det finns i vissa system för vissa branscher men dom är generellt sett urusla på bokföring eller på annat sätt dåliga... SoftOne finns bl.a.  och Visma har då aldrig fattat vilket behov det finns av att kunna skapa två fakturor från en order. Nästan alla hantverkare råkar ju ut för försäkringsjobb och även mindre bilverkstäder... men en vacker dag så....;-)

Khedron Wilk
CHAMPION
(uppdaterad av Khedron Wilk ‎2021-02-09 14:28 )

Hallå! Har varit upptagen med annat men nu är det slut på friden. 🙂 Ehhh... 

 

Till leverantörernas försvar får väl sägas att inga dessa två behov är helt lätta. Men, bara för att bolla lite, vi spinner vidare:

 

Splitta en order i två fakturor går ju att bygga men vad skall kriterierna vara? Hur bygger du dessa kriterier i systemet? För de antagligen vara annorlunda för olika företag?

 

Importera prislistor - eller importera listor överhuvudtaget - är också något som kräver att man sätter upp en hel uppsjö med kriterier. Låter för mig något som lätt går tokfel vid import. Eller ännu värre, bara lite grann fel så man inte märker det.

Eller finns det standardiserade format att hänvisa till?

 

 

Just import har jag tidigare gjort av bl.a. Ahlsells prislistor och artiklar in i Visma Administration 2000. Finns tydligen en standard som åtminstone det programmet klarar av.. Även om prisjusteringar med rabattavtal även det kräver lite.. men det funkar...

 

Splitta en order i två fakturor bygger ju då på några saker men framförallt så blir det ju två kunder och, beroende på om den ena kunden har moms eller inte så skall den hanteras olika. Men om andra klarar det så borde ju även Visma ta med det när man bygger ett nytt program, framförallt med tanke på marknadsandelar. 

Det jag har gjort när jag löst det manuellt är att jag lagt upp två artiklar. Den ena heter självrisk och är momsfri och den andra heter moms, även den momsfri. I fakturan till försäkringsbolaget så lägger jag till artikeln självrisk som en minusartikel och drar av det beloppet. Påverkar inte momsen och allt stämmer. I kundens faktura lägger jag sedan till artikeln och den blir då momsfri. Funkar när man kör ut journal men vid kontantmetoden får man köra baklängesmoms på bägge inbetalningarna. För det är ju omsättning för säljaren.... Momsartikeln gör jag samma sak med... Funkar men är omständigt...

Khedron Wilk
CHAMPION
(uppdaterad av Khedron Wilk ‎2021-02-13 13:48 )

Nu har jag inte provat igenom hela kedjan, bara skummat lite, men det skulle eventuellt vara möjligt att importera prislistor via Zapier. Typ använd Excel i O365 (eller motsvarande) som källa och skapa artiklar i eAccunting (eEkonomi) som mål (target/destination).

 

Kanske, kanske, möjligt att på något sätt splitta order genom att gå via Zapier. Typ läs ut ordrar filtrerat på något begrepp, manipulera data och skapa nya fakturor baserat på manipulerad data? Har dock inte  undersökt det,