Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Skapa egna inköpstyper för bokföringshändelsen Inköp mot kvitto - eEkonomi

Status: Inte planerad just nu
HejKan jag själv styra vilka inköpstyper som finns i listan, när jag väljer bokföringshändelsen "Inköp mot kvitto". Det hade varit bra om man hade kommit åt egna bokföringsförslag som finns inlagda.Mvh/Anette
31 Kommentarer
Pernilla Eckervad
FD ANSTÄLLD
Tyvärr kan du inte skapa egna inköpstyper för att använda vid inköp mot kvitto.

Jag tar med mig den synpunkten och återkommer i den här tråden om/när vi har åtgärdat detta.
Sara__33
NY MEDLEM
This reply was created from a merged topic originally titled
Hur lägger man till en ny inköpstyp när man går på inköp mot kvitto?.
Fd medlem
Inte tillämpbar
Det finns ju oändligt många i kontoplanen som man ju inte kan använda då?
Vart lägger jag tex service av motorsågar under de inköpstyper som finns.
Eller inventarieinköp?

Weronica
Marita Jonsson
CONTENT PRODUCER
(uppdaterad av Marita Jonsson CONTENT PRODUCER ‎2021-08-26 21:36 )
Hej!

Finns inte ett val här nu som passar, väljer du Egen kontering. Här bokför du motkontot direkt i ditt fall när det gäller service av motorsågar kan du bokföra det på 5500 Reparation och underhåll, eller 5550 Reparation och underhåll av förbrukningsvaror.
Fd medlem
Inte tillämpbar
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette bokförings förslag.

Skulle Vilja kunna Använda Inköp mot kvitto som användnings område. nu när jag gör egna förslag finns där bara. övriga uttag,insättning eller manuell att välja på
Malin_67
NY MEDLEM
Hej. Jag har ofta samma typ av kvitton så jag hade också uppskattat möjligheten att skapa egna inköpstyper ist för, som nu, göra egen kontering.
/Malin
Fd medlem
Inte tillämpbar
Jag håller med. Det skulle vara en stor hjälp. En del kvitton är svåra att bokföra och då skulle det vara bra att skapa egna förval. 
BrainStretching
NY MEDLEM
Detta har uppenbarligen legat som ett förslag i mer är 2 år. Vad är status?
Kalle_15
NY MEDLEM
Hej, jag säger som ovanstående att detta har legat som förslag väldigt länge utan resultat.
Som jag ser det borde det vara lätt åtgärdat från er sida samtidigt som det skulle höja användarvänligheten avsevärt för många användare. 

Kan vi få ett svar på om ni är på gång med detta?

Vänliga hälsningar
Kalle
GunillaJaltsén
ANSTÄLLD
Hej
Vi jobbar ständigt med förbättringar i Visma eEkonomi men detta har inte prioriterats ännu. Förbättringar på just detta är något som jag hoppas att vi får se framöver. Men det är inte inplanerat i kommande releaser.

Tack för era synpunkter, det hjälper oss att bli bättre och bättre.

//Gunilla
kameleont
NY MEDLEM

Hej

Har ni fortfarande inte löst detta behovet?

Ser att det har varit ett önskemål i två år

kameleont
NY MEDLEM
En annan sak som skulle vara bra att informera oss som kunder om är hur er releaseplan ser ut och vad som är planerat till vilken release
GunillaJaltsén
ANSTÄLLD
Hej
Vi har inte löst just detta önskemål ännu.

Jag har stor förståelse för att ni önskar ta del  av hur våra releaseplaner ser ut framöver men i samma stund som vi gör det skapar vi även förväntningar.

Låt mig istället berätta lite hur vi arbetar.

Vi har alltid en grov plan för kommande år och kvartal, det kan var lagkrav som vi måste ta hänsyn till, nyheter eller av mer praktisk karaktär.
Men det är också otroligt viktigt att vi är flexibla, så därför reviderar vi och ser över vår plan inför varje kvartal. Utöver detta prioriterar vi inför varje release som numera är planerad till en gång per månad. På så sätt kan vi vara agila, flexibla och inte fast i tidigare beslut. Vi önskar tillgodose önskemål från våra kunder och samtidigt driva utveckling framåt med hjälp av ny teknik, förbättrade processer eller bara snyggare och mer användarvänligt. 
Vi uppdaterar våra trådar med status och arbetar på att hålla er uppdaterade löpande.

//Gunilla
Bengt Lindgren
NY MEDLEM
Ryck upp er Visma och se till att det fungerar att använda de egna bokföringsförslag som vi själva skapar. Har tidigare 2016 använt ert mycket bättre och mordernare program Eget AB, där skanade jag inget. Och nu har jag skapat flera bokföringsförslag och de går inte att använda när jag hämtar in kontoutdraget! Bara under bokföring!
Se nu till att detta funkar omgående! Detta är bara en sak jag är missnöjd med!
Gör det även enklare att aktivera/avaktivera konton i kontoplan, så programmet kan anpassas för kundens verksamhet .
Som företagare tänker jag på att kunden skall bli nöjd - det verkar som Visma helt har tappat denna känsla!
wisbo_
NY MEDLEM
Det skulle vara väldigt bra om ni kunde lägga in funktionen
Daniel Svanberg
NY MEDLEM
Jag förstår inte hur den här funktionen inte kan finnas än och börjar undra om jag använder programmet helt fel. Att lägga in inköp som leverantörsfaktura med kontantmetoden är inte direkt något alternativ eftersom man då måste bokföra allt två gånger så inköp mot kvitto verkar ju rätt.
Men många inköp återkommer och varje gång måste jag leta upp de gamla verifikationerna för att se hur jag konterat dem senast.
Vad är nackdelen med att använda övrigt uttag, där man tillåts ha bokföringsförslag, istället för inköp mot kvitto?
Ger fel dokumenttyp men kanske ökar chansen att konteringarna blir rätt och minskar arbetsbördan.
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST
(uppdaterad av Cecilia Towner APPLICATION SPECIALIST ‎2021-08-27 08:15 )
Hej Daniel,

Beroende på om det är ett kvitto du har fått eller om det är en faktura så tycker jag att man ska tänka olika oavsett bokföringsmetod.
Har du inställningen kontantmetoden i ditt eEkonomi så bokförs ju ingenting när du enbart registrerar en faktura under Inköp - Levernatörsfakturor
Det bokförs först när betalning sker ändå vilket du säkert vet.

Gällande vad skillnaden är på inköp mot kvitto och övrigt uttag där du faktiskt kan skapa egna bokföringsförslag är så skulle jag säga att största skillnaden idag är att när du arbetar under Kassa- och bankhändelser och väljer inköp mot kvitto får möjligheten att välja leverantör i ett separat fält. 
Detta resulterar då i att du kan få fram en inköpsstatistik som du inte kan få när du använder övrigt uttag istället.

Jag lägger önskemålet vidare till utveckling så att de vet att det fortfarande är många som vill ha möjlighet att skapa egna bokföringsförslag på bokföringshändelsen inköp mot kvitto.

/Cecilia
Daniel Svanberg
NY MEDLEM
Hej,
Varför ska man tänka annorlunda med kvitton och fakturor med kontantmetoden menar du?
Det är trots allt betydligt krångligare att lägga in en leverantörsfaktura än ett kvitto och jag ser inte vad det tillför? Kanske i en större organisation med flera inköpare men i detta fall gör jag alla inköp själv.

Är leverantörsstatistiken fixad nu så den även tar med inköp mot kvitto i historiken? Tidigare fick man bara upp inköp där fakturan registrerades i historiken och det gjorde det ganska meningslöst att alls uppge leverantör på inköp mot kvitto.
Och med det faller hela vitsen att alls uppge inköp mot kvitto istället för övrigt uttag om det är enda skillnaden.
Mvh
Daniel
Khedron Wilk
CHAMPION
(uppdaterad av Khedron Wilk ‎2021-08-27 08:17 )
Även jag är en kund som tycker det vore en självklarhet att man kan lägga upp egna inköpstyper. Det känns som en märkligt begränsing att det inte går. Visserligen kan man använda Egen kontering men som jag uppfattar det så är vitsen med i förväg upplagda typer att det skall bli rätt varje gång. Varje extra inmatning ökar risken att något blir fel.

Min variant av den ursprungliga idén:

Vid val av Inköp mot kvitto så utökas typlistan med att även lista de bokföringsförslag som innehåller en kreditrad som matchar det aktuella bankkontot. (kanske även filtrera bokföringsförslagen på användningsområde "Manuell verifikation"?)

På så sätt krävs ingen ny funktionalitet för att hantera ytterligare en separat lista. Existerande lista/funktionalitet återanvänds. Det blir visserligen en blandning av Vismas standardtyper och kundens bokföringsförslag men det tror jag alla kan leva med. Åt andra sidan torde denna lösning kräva minimal utvecklingstid av Visma att bygga.

Syftet är, som jag brukar skriva, att automatisera och minska det mentala motståndet mot att använda systemets olika funktioner. Att korta tiden jag som kund lägger på att göra manuella saker i Visma som är fullt möjliga att automatisera.


(Min högst personliga åsikt: Visma eEkonomi är i grund och botten ett bra system men det känns en smula frustrerande att återkommande hitta fiffiga saker som upplevelsemässigt inte räcker hela vägen.)

 
Oskar_6
NY MEDLEM
Är en uppdatering för detta på G? Vore ju väldigt användbart för många.
Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST
Hej!

Tack för att ni tar er tiden till att delge era förslag till hur eEkonomi kan bli ett bättre program 🙂

Önskemålet för att kunna skapa egna inköpstyper har vi med oss och uppdaterar i tråden ifall det sker en förändring gällande detta. 

Ha en fin dag!
/Jenny
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu
 
Banton
NY MEDLEM

Hej,

Att detta inte är ordnat än är smått sinnessjukt och en ren och skär förolämpning mot oss användare.

Det finns alltså två olika sätt att föra in utgifter i bokföringen, och dessa två är helt frånskilda vad gäller fundamentala delar som att koppla bild och mallar/bokföringsförslag. Om du kör "Ny verifikation" och adderar bild så följer inte det med som är OCR-inläst / förinskrivet från mobilen inte med, och kör du "Inköp/Koppla bild" så kan du inte använda dina egna bokföringsförslag. SIC!

Detta väcker så många frågor... Varför finns ens Kostnadstyper när Bokföringsförslag finns? Det är ju vad jag ser bara två olika namn på samma sak.

Och hur har egentligen urvalet av Kostnadstyper skett? För även om vi som betalar dyrt för er tjänst skulle gå med på att era programmerare inte lyckas ordna detta på 6 år, så skulle ni väl åtminstone kunna ha fler/bättre Kostnadstyper än de till synes slumpvalda sju som finns idag. Att t.ex. "Tele och post" är prioriterat att ha med bland Kostnadstyperna är bara ett stort LOL – man märker verkligen att ni fullständigt struntat i frågan under flera år. Byt ut det mot Tjänster från annat EU-land om ni vill hänga med in i 2020-talet (eller 2010-talet för den delen). 

Om ni har så svårt att binda samman funktionerna inom Eekonomi, så kanske en enkel lösning för stunden vore att bara uttöka antalet Kostnadstyper till att innehålla sånt som folk faktiskt behöver. Ett vågat sådant vore t.ex. Programvara, IT-tjänster eller annat så man kunde bokföra ERA EGNA FAKTUROR enkelt! <-- sarkasm

FrFo11
UTFORSKARE
(uppdaterad av My Janhall ANSTÄLLD ‎2020-11-13 14:44 )

Att kunna komplettera de fördefinierade förslagen för bokföring av kvitton med egna varianter lite på samma sätt som bokföringsförslag.
Detta gör att man kan slippa använda "egen kontering" för de vanligast förekommande kostnaderna man har. Gör det enhetligare och minskar risken för misstag

Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu
 
Drotte
NY MEDLEM

Ingen gillar att det inte är planerat.

Representation är väl den vanligaste kvittosorten?!

Vv fixa!

/Anders

FrFo11
UTFORSKARE

Överlag behöver kvittohanteringen förbättras så den stödjer företagens verksamhet i övrigt. Till exempel att kvitton syns kopplade till en leverantör (när man går in på en leverantör under inköp) på samma sätt som fakturor och att man då kan söka upp de kvitton man behöver vid återköp eller reklamation.  Även ett eget menyval kvitton och "dokument" om vi skall kunna använda den nya funktionen i eEkonomi.
Ett företag är ju inte enbart bokföring.

LeifR_
NY MEDLEM

Instämmer att det vore värdefullt med tillgång till egna bokföringsförslag för kvitton.

Jag har ett antal leverantörer som månadsvis drar från mitt företagskort för diverse abonnerade IT-tjänster.

Detta kan då inte bokas som faktura pga att det verkar vara låst till leverantörsskuldskontot. (eller kan o kan... jag kanske skulle kunna på samma bokning kunna boka bort från leverantörsskulder till företagskortet iofs... ?)

Jag bokför då som kvitto som dras från "bankkontot" företagskort.

Egna mallar för dessa konteringar skulle absolut underlätta iaf för min del.

 

Mvh

Leif

 

Se till att få detta fixat. att ni inte skäms

Jocke - JP Ekonomiservice
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ
(uppdaterad av My Janhall ANSTÄLLD ‎2021-02-17 08:11 )

När jag ska match ett inköp mot kvitto inne i kassa- och bankhändelser och väljer bokföringshändelser och Inköp mot kvitto så får jag upp ett antal inköpstyper, här skulle jag vilja kunna lägga till inköpstyp samt att vid ex förbrukningsmaterial så tar den konto 5400 som är ett gruppkonto för både inventarier och material vilket vissa kunder vill särredovisa på 5410 Förbrukningsinventarier och 5460 Förbrukningsmaterial.

Kan kan ju göra Kostnadstyper varför inte då Inköpstyper?

Jessica71
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

När jag bokför kvitton vill jag ha fler funktioner, t.ex bokföringsförslag, valuta och att kunna lägga upp olika beskrivningar. Många gånger är beskrivningar återkommande så det hade varit bra om man kunde skriva första bokstaven och få den automatiskt. De bokföringsförslag som finns passar kanske inte mig utan jag vill kunna lägga upp egna, så som när man bokför manuellt under bokföring och verifikationer. När det gäller utländska kvitton vill jag kunna bokföra valuta och inköp EU även på kvitton.