Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
användar-ID
NY MEDLEM

Smartare tolkning av uppgifterna i e-faktura

Status: Inte planerad just nu

Jag har en tjänstebil och betalar mina skatter via e-faktura. Mitt problem är att det är *nästan* samma avsändare på trängselskatt och fordonsskatt men inte riktigt. Båda två kommer från Transportstyrelsen i Örebro. Båda två kommer från samma organisationsnummer MEN de skall betalas till olika bankgiro. Detta gör att mitt system blir lite förvirrat och jag får nedanstående felmeddelande:

---------------------------------------------------

Observera att fakturans betalningsuppgifter avviker från uppgifterna i leverantörsregistret. Betalning kommer att göras utifrån uppgifterna i leverantörsregistret. Ta ställning till om du ska ändra uppgifterna i registret, lägga till en ny leverantör eller byta leverantör.

---------------------------------------------------

Problemet för de föreslagna lösningarna är att den första utgår från felaktiga premisser (en kund ändrar sitt bankgiro från ett gammalt nummer till ett nytt sedan klart). Det är inte tänkt, iaf. hoppas jag inte det, för att hantera att man får återkommande fakturor från denne kund där bankgirouppgifterna alterneras.

 

Problemet med den andra är att jag redan har testat den tidigare och den fungerar inte. Jag har två leverantörer för Handelsbanken, en för mitt betalkort och en för tjänstebilen. Problemet är att eEkonomi blir förvirrat eftersom det finns fler med samma organisationsnummer varvid jag var tvungen att manuellt välja en. Detta manuella val gör att uppgifter som förfallodatum etc. försvinner plus att det känns allmänt dåligt att systemet inte kan identifiera detta automatiskt.

 

I fallet med Handelsbanken så kan jag köpa att det finns poäng med att dela på leverantörerna eftersom tjänstebil och inköp med betalkort är två helt olika typer av utlägg. Jag tycker fortfarande att eEkonomi borde kunna hantera detta och skilja på fakturorna och koppla dem till två "olika" leverantörer, trots att de delar organisationsnummer.

 

I fallet med trängselskatt och fordonsskatt så ser jag ingen fördel för mig att hantera Transportstyrelsen som två olika leverantörer. Båda är skatter kopplade till min tjänstebil. Jag tycker att eEkonomi borde kunna hantera att bankgirouppgifterna på fakturan avviker från de i kundregistret, antingen automatiskt, genom att använda uppgifterna i fakturan över de i leverantörsregistret, men iaf. genom att erbjuda ett alternativ att använda dem i fakturan.

 

Man skulle också kunna se en variant, om det är säkerhetsmässiga aspekter som avgör att man vill använda uppgifterna i kundregistret, att man kan registrera flera bankgironummer till samma kund och att så länge ett av dem identifieras på fakturan så används det.

1 Kommentar
Hanna Bergqvist
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu

Hej,

 

Tack för din idé! I dagsläget är det här inget som vi planerar att ändra på. Vi arbetar dock ständigt med att utveckla tolkningsfunktionen av fakturor. 

 

Ha en fin dag!

 

/ Hanna B