Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
CHAMPION

eEkonomi API

Status: Ny
Hör utvecklarens bön: Jag vill ha ett eEkonomi som agerar istället för reagerar. 🙂 

Jag föreslår att eEkonomi får inställningar där man kan definiera länkar som skall anropas av eEkonomi vid vissa specificera händelser. Syftet är att möjliggöra en händelsedriven användning av eEkonomi i tredjepartsprodukter. 

Jag har skrivit om detta tidigare i en forumtråd som egentligen handlade om ett något annorlunda ämna (att få mejl vid händelser) men jag lägger nu upp det som en separat idé i API-delen av forumet.Situation/Bakgrund


Visma erbjuder idag tredje part (med avtal) att interagera med Visma eEkonomi via APIer. Den grundläggande kännetecknet för denna användning att det hela tiden handlar om anrop från tredjepart in mot Vismas system för att hämta, eller lämna, data.Problem

Detta gör att för att tredje part inte kan agera någorlunda snabbt eller ännu mindre automatiskt baserat på händelser i eEkonomi men mindre än att tredje part konstant och regelbundet anropar Vismas miljö för att kontrollera om det finns ny data. Till exempel fråga efter senaste fakturanumret och jämföra det med ett sparat värde i tredjeparts eget system.

Inte bara ökar detta rimligen belastningen på Vismas miljö men det gör också att det riskerar finns duplicerad data hos tredje part i onödig utsträckning. Alternativt innebär det extra arbete för den gemensamma kunden som eventuellt måste interagera med tredjeparts system ”manuellt” för att följa upp händelser i eEkonomi.Lösning/Idé

Att Visma inför så kallade webhooks för vissa händelser. Det vill säga, för en sådan händelse så anropas/exekveras en URL. För varje händelse/anrop så kan det kunna anges några få parametrar som har direkt ankytning till händelsens art. 

Nedan följer två, ej exkluderande, varianter på vilka webhooks som skulle kunna finnas:

Varient A: Samma webhooks som i e-conomic:  

 • Kund har uppdaterats
 • Dagbok/kassabok har uppdaterats (?)
 • Lagret har uppdaterats
 • Faktura har uppdaterats
 • Faktura har bokförts
 • Order har uppdaterats
 • Artikel har uppdaterats
 • Projekt har uppdaterats
 • Offert har uppdaterats
Se bifogad bild.
Variant B: Webhooks som motsvarar vissa av de notifieringar som en användare idag kan få via mobilappen:

 • Förfallen obetald kundfaktura
 • Förfallen obetald leverantörsfaktura
 • Ny beställning i Visma webshop
 • Nya husfaktura att söka skattereduktion för
 • Nytt okopplat bildunderlag
 • Ny ej avstämd banktransaktion
 • Nytt banksaldo
 • Stoppad e-fakturaKonskvenser

En implementation enligt ovanstående skulle inte bara stärka eEkonomi som navet i kundens organisation och affärsprocesser men även stärka Vismas samarbetspartner då dessa kan erbjuda ny funktionalitet i sina produkter. Vilket indirekt både avlastar och återigen stärker Vismas ställning. Kort sagt borde detta vara en win-win-win för alla berörda parter.

Teoretiskt negativa konsekvenser:

 • Ökad belastning på Vismas system när dessa skall hantera att göra externa anrop ut till andra. Jag tror detta kompenseras av att externa system inte längre behöver göra lika många anrop in mot Visma. Dessutom är en webhook ”fire-and-forget”, exekvera anropet så fort det går och stäng anslutningen, invänta inte svar. Det är inte Vismas ansvar att det fungerar. 
 • Kan vara att det blir en viss ökad support om en kund har webhook som inte fungerar men återigen, inte Vismas ansvar att en hook fungerar, bara att anropet görs. Möjligen kan man behöva ha en logg över gjorda anrop som kunden kan titta på i sitt system?
 • Exponering av kunddata mot externa system. Om kunden själv lagt in hooks så har kunden valt exponeringen. Och det är inget som inte redan kan hämtas via API.
 • Om en första omgång webhooks implementeras så kommer det troligen önskemål om flera. Vet inte om det är så negativt dock... 🙂 Alternativa lösningar

Istället för rena webhooks så skulle man kunna låta detta vara e-post som skickas till en specifik, i förväg definierad, e-postadress. Antingen en per kund/företag (gemensam för alla händelsen) eller en per händelsetyp. Då kan kunden välja om det vill att använda det som ett alternativ till mobilappens notiser eller för att samverka med externs syftem. 

(Varför inte både och - både webhooks och e-post?)
12 Kommentarer
CHAMPION
Och innan någon testar, länkarna i bilden ovan fungerar inte längre. 🙂
Den webbsidan/funktionen är gammal och borttagen.
NY MEDLEM
Har inte själv börjar med Visma API, men tycker rent generellt att det är ett mycket bra förslag.

Dock kan det vara bra om en webhook POST:ar JSON data, för att underlätta hantering,
men också undvika att kunddata hamnar i web-log-filer. En aspekt att ta hänsyn tilli dessa GDPR dagar...
CHAMPION
Tänkvärd tanke, även om det inte är några personuppgifter inblandade. 
Anledningen till att att mitt förslag bygger på URLer som är HTTP-anrop med GET-metoden är att det blir enklare för kunden att definiera vad som skall skickas.

Åt andra sidan så om man istället skulle göra detta som HTTP-baserade POST-anrop med av Visma fördefinierad JSON-data i BODY så blir det färre inställningar för kunden = färre saker som kan gå fel både för kund, Visma och tredjepart. Bra förslag!
CHAMPION
Tillägg eftersom en annan användare nyligen ”gillade” denna tråd:

Kan eventuellt vara så att Visma kommer lösa detta behov genom att att använda API-tjänsten Zapier (www.zapier.com)

Se även https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs....
Hej! 

Jag kommer med glädjande nyheter som jag hoppas och tror kan lösa ert önskemål 🙂 

Zapier finns nu under Appar och tillval inne i eEkonomi. Zapier är en plattform för integrationer som gör det möjligt för dig att dra nytta av smarta funktioner du inte visste att du saknat. Plattformen innehåller kopplingar till många tjänster. Genom att använda Zapier kan du integrera Visma eEkonomi Smart med över 1 300 appar och tjänster, så som Google Sheets, Google Docs, e-posttjänster, betalningslösningar, webbshoppar, osv. På så vis behöver du inte längre registrera samma uppgifter i flera system, utan kan istället arbeta sömlöst mellan olika lösningar för att skapa en effektivare arbetsgång.

Läs gärna mer om funktionen på vår hjälpsida "Zapier och Visma eEkonomi Smart" eller på vår hemsida "Zapier + Visma". 

Ha en härlig dag!

/Lovisa
CHAMPION
Får det inte att fungera, får felmeddelande varje gång jg försöker koppla in eEkonomi i Zap:en


DataPostError: Problem creating Connected Account Test. (authentication failed: Oops, something went wrong. Contact support!)
Reconnect and:
 1. Make sure any URLs, API keys, emails, or passwords are correct
 1. Remove any trailing spaces on API keys or codes
 1. Make sure you click "Allow" or "Accept" on any permission popup
 1. Double check your Account has the correct permissions
 1. Check out our help docs for more information

När jag skall koppla upp mig så svara jag jakande på frågor om behörighet/åtkomst och det anger tydligt att det avser rätt företag. Men sedan går det inte att etablera kontakt.

Vad har jag missat?
NY MEDLEM
Hej,

Vi vill gärna (som byrå) kunna logga in via API och slippa användarnamn och lösenord för våra anställda, samt att bli utloggade stup i kvarten. Går detta att lösa?

Detta gäller ju endast eEkonomi, för administration, lön m.m. har vi egen serverlösning.
CHAMPION
Fungerar fortfarande inte. I alla fall inte för mig. Verkar som Zapier får kontakt med Visma på något sätt för säger jag nej till rättighetsåtkomst får jag upp annat felmeddelande jämfört med om jag tillåter åtkomst. 

Fungerar detta för någon? För mig har det aldrig fungerat, inte heller tidigare när det var under test. Tycker jag gjort precis enligt Vismas instruktioner.
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Ny
 
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Ny
 
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Inte planerad just nu
 
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Ny