Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Ändrad nedsättning av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar (2022-07-01) ?

(uppdaterad av Peter Samuelsson TAXATION SPECIALIST ‎2022-02-17 15:39 )

Vid nuvarande beräkning av värdet av bilförmån sätts nybilspriset för en miljöbil ned till en nivå som motsvarar nybilspriset för närmast jämförbara bil utan miljö­teknik. Sedan denna bestämmelse infördes har antalet miljö­anpassade bilmodeller ökat och ofta saknas en jämförbar bil utan miljöteknik. Detta har lett till en ökad administration för Skatteverket och generalagenterna för bilar, samtidigt som arbetsgivare och arbetstagare kan ha svårt att på förhand beräkna förmånsvärdet för nya miljöbilar.


Det nya förslaget innebär att nedsättningen av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar ändras så att nybilspriset, vid beräkningen av förmånsvärdet, sätts ned med ett fast schablonbelopp som utgår från bilens miljöteknik. Nedsättningsbeloppet föreslås vara:

  • 350 000 kronor för elbilar och vätgas­bilar,
  • 140 000 kronor för laddhybrider,
  • 100 000 kronor för gasbilar.

     

 

Nedsättningsbeloppet får dock inte överstiga 50 procent av bilens nybilspris. För att koncentrera miljöstyrningen till bilar med låga utsläpp föreslås att elhybrider och etanoldrivna bilar inte ska omfattas av nedsättningen.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2022 och ska gälla för bilar som blir skattepliktiga för första gången från och med det datumet.

 

 

tabell.jpg