Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Deklarera åt privatpersoner i Visma Advisor Period & År!

(uppdaterad av Amanda Nygren CONTENT PRODUCER ‎2020-04-08 07:57 )

För dig som arbetar i Visma Advisor Period & År kan du nu använda tjänsten utan extra kostnad även för dina kunder som är privatpersoner och delägare i fåmansföretag som behöver deklarationsblanketterna K10 och INK1.

 

För att kunna göra det behöver din kund vara upplagd som kundtypen Privatperson i Visma Advisor.

 

För att aktivera tjänsten för din kund går du till Kunder i menyn i Visma Advisor, väljer vilken kund det gäller, klickar på fliken Samarbeten (precis på samma sätt som när du vill aktivera tjänsten för andra typer av kunder), och väljer sedan Visma Advisor Period & År. För att du ska kunna deklarera åt din kund behöver du även ha lagt in det som uppdrag på kunden i Visma Advisor (uppdraget Deklaration är det enda du kan välja eftersom det är en privatperson).  

 

Just nu finns deklarationsblanketterna K10 och INK1 tillgängliga, men tjänsten kommer att uppdateras med fler blanketter för privatpersoner. 

 

När du ska deklarera åt en ägare till ett fåmansföretag så anpassas Visma Advisor Period & Års menyer utifrån denna person. Huvudmenyerna för en privatperson är Startsida, Årsavslut och Underhåll. Under Årsavslut finns sedan:

  • Underlag INK1
  • Deklarationsbilagor
  • Skatteuträkning

Med hjälp av deklarationsbilagan K10 - Kvalificerade andelar i fåmansföretag beräknar du årets utdelning och försäljning. Du får hjälp med att beräkna löneunderlag och vilket lönekrav som behövs för att få använda detta. Utdelningsutrymmet sparas till nästa år. Deklarationsblanketten K10 skapas automatiskt under Deklarationsblanketter.

 

Se här hur du gör! 

K10 i Advisor Period & ÅrK10 i Advisor Period & År

 

Tips från supporten! 

För att underlätta hanteringen av kunder i Visma Advisor och se vilken privatperson som tillhör vilket AB kan du sätta ett AB:s kundnummer till exempelvis 100 och privatpersonerna som tillhör detta AB till 100-1. På så sätt blir det enklare för dig att sortera kunderna och se vilket AB som en privatperson tillhör. 

 

Vill du veta mer om tjänsten? Läs mer om Visma Advisor Period & År!

 

Lycka till!

4 Kommentarer
NY MEDLEM

Jag försöker lägga till ett samarbete för en privatperson som jag har lagt till. Jag fastnar när jag valt "Välj" för Visma Advisor Period & År och hamnar under "Aktivera tjänst". Då står det "Deklaration:" och sedan en dropdown-meny. Denna dropdown-meny är tom och det går inte att välja någonting. Vad kan det vara som är fel?

APPLICATION SPECIALIST

Hej Emfraden!

 

Det är ett uppdrag som du behöver koppla till tjänsten vid aktivering. Om du istället för fliken samarbete går till fliken uppdrag på kunden. Här lägger du till valfritt uppdrag (deklaration är väl det mest logiska) och sparar sedan.

 

När du sedan aktiverar så får du detta uppdrag att välja på i listan och du kommer vidare och kan börja använda tjänsten.

NY MEDLEM

Hej!

Jag har en enskild firma och är delägare i ett AB, kan inte lägga till mig som privatperson då jag redan har ett Advisory på mitt personnummer dvs min enskilda firma. Hur gör jag?

 

APPLICATION SPECIALIST

Hej MarianneF!

 

Du kan ha Advisor P & Å för både din enskilda firma och för dig som privatperson. Det du behöver göra är att lägga upp dig på nytt i Advisor med företagsform privatperson. Du kan då använda ditt personnummer även på denna kunden.

 

När du sedan aktiverar samarbete så får du automatiskt möjlighet att aktivera den kostnadsfria versionen för privatperson.

 

Du kommer alltså att ha två kunder i Advisor i det fallet. En för din enskilda firma och en för dig som privatperson.

 

/Tobias