Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Rebecka Forsberg CONTENT PRODUCER måndag )
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 2947 Visningar

I detta inlägg kan du läsa mer om hur du gör deklarationen i Visma Skatt & Bokslut Pro för både fysiska personer och aktiebolag.


Hur kommer jag igång med Visma Skatt & Bokslut Pro?

Om du som redovisningsbyrå vill använda Visma Skatt & Bokslut Pro måste du först aktivera tjänsten på den kunden eller kunderna du vill använda tjänsten för. Läs mer hur du aktiverar tjänsten för din kund/kunder i vårt hjälpavsnitt Aktivera Visma Skatt & Bokslut Pro från Visma Advisor

 

Företagare och nyfiken på Visma Skatt & Bokslut Pro? Läs mer på vismaspcs.se

Ta gärna också del av vårt kom igång avsnitt för Visma Skatt & Bokslut Pro.


Nya blanketter som hjälper dig med deklarationen

Det växer så det knakar i Visma Skatt & Bokslut Pro. Bland annat har flera nya blanketter tillkommit tillsammans med andra smarta funktioner som förenklar deklarationsarbetet för dig.

Nya blanketter/bilagor:

För mer information om deklarationsblanketter kan du läsa vårt foruminlägg Deklarationsblanketter i Visma Skatt & Bokslut Pro. 

Fler nyheter

Inte nog med en massa nya blanketter, det har också tillkommit flera härliga funktioner och önskemål i programmet som kommer hjälpa dig i ditt deklarationsarbete!

 

Fritextbrevet har fått ett nytt hem under Deklarationsbilagor

Tidigare har du kunnat lägga till fritext på inlämningssidan. Men nu, för räkenskapsår som slutar efter 2022-08-31 så är istället fritextbrevet flyttat till avsnittet Deklarationsbilagor.
Och du kan även välja om du vill att det ska tas med vid inlämningen eller inte.

Fritextbrev.Fritextbrev.

Skriv ut deklarationsblanketterna direkt

Det finns nu en “skriv ut”- knapp du kan använda för att skapa en PDF direkt från den aktuella deklarationsblanketten. Om du vill skriva ut flera blanketter, ja då är det fortfarande Rapportcentralen som gäller.

 

Visa endast privata inkomster i skatteuträkningen

Vi har lagt till att du kan visa skatteuträkningen utan några uppgifter från näringsverksamheten. Med denna inställning aktiv visas sidorna Skatteuträkning och Kvarskatt/Överskott utan några näringsinkomster vilket gör det enklare att jämföra den förifyllda informationen på den uppladdade INK1-blanketten med programmets.

 

Stöd för två nya bolagsformer

Visma Skatt & Bokslut Pro har vuxit! Nu har programmet också stöd för två nya bolagsformer, nämligen Ekonomisk förening och Bostadsrättsförening. Det här tipsinlägget om hur du gör deklarationen i programmet kan även anpassas på dessa två nya bolagsformer.

 

Lämna in deklarationen automatiskt via Skatteverkets API

Sist, men verkligen inte minst är att du nu kan skicka N-blanketter (N3B, N4, N7, N8 och N9) tillsammans med deklarationen (INK2 blanketter) direkt till det personliga utrymmet på Skatteverket från programmet. Du slipper alltså skriva ut, ladda ner och föra över filerna. Istället sker detta automatiskt via Skatteverkets API!

 

Det går alltså att lämna in alla deklarationsblanketter för aktiebolag, ekonomiska föreningar och bostadsrättsföreningar smidigt och automatiskt via metoden Automatisk överföring via filer av Skatteverkets API. 

 

Läs mer om funktionen i vår skrivna hjälp.

Hur gör jag deklarationen i Visma Skatt & Bokslut Pro?

För att börja arbeta med din deklaration behöver du ha startat perioden för årsavslut från Startsidan.

 

I Visma Skatt & Bokslut Pro arbetar du vanligtvis inte direkt på deklarationsblanketterna utan fyller i blanketterna med hjälp av olika deklarationsunderlag. Dessa uppgifter hittar du genom att gå in under menyn Årsavslut - Deklarationsunderlag för privatpersoner/enskilda firmor och under Årsavslut - Skatteberäkning för Aktiebolag.

Resultatplanering.Resultatplanering.

Deklaration för Aktiebolag

För ett aktiebolag anger du dina deklarationsunderlag under Årsavslut - Skatteberäkning. Under fliken Resultatplanering anger du kompletterande uppgifter till din deklaration som till exempel bokförda kostnader som inte ska dras av, Schablonintäkt på periodiseringsfond och Övriga skattemässiga justeringar med flera.

 

När du har angett kompletterande uppgifter till deklarationen är det viktigt att du klickar på Resultatplanering för att välja ett resultatalternativ för att bland annat årets resultat ska bokas upp per automatik av tjänsten.

 

Uppgifter om fastighetsskatt, löneskatt och avkastningsskatt anges på bilagor i programdelen Balansavstämning och överförs automatiskt till deklarationen.

 

Läs vilka blanketter som finns för Aktiebolag i vårt foruminlägg Deklarationsblanketter i Visma Skatt & Bokslut Pro.

 

Deklaration för Enskild firma/Privatperson

För en privatperson kan du ange underlag för Inkomst av tjänst, Inkomst av kapital och övriga underlag i första steget. Därefter kan du lägga till olika deklarationsbilagor för att exempelvis ange uppgifter till blankett K4, K5, K6 och K10 för att nämna några. Missa inte att du kan ladda upp blanketten INK1 från Skatteverket till tjänsten för att enkelt få beloppen ifyllda.

Ladda upp INK1 smidigt och enkelt.Ladda upp INK1 smidigt och enkelt.

 

PS! Tänk på att du kan behöva specificera lönen och ersättningar i fält 1.1 på huvudblanketten efter inläsning. Komplettera med dina värden för:

 

  • Kommunalskatt
  • Begravningsavgift
  • Kyrkoavgift
  • Inbetald preliminärskatt
  • Avgift till arbetslöshetskassa (A-kassa)

 

När du har angett underlag för respektive deklarationsdel kan du under fliken Deklarationsblanketter se vilka blanketter som har skapats och fyllts i baserat på dina inmatade värden.


Allmänt arbetssätt med deklarationerna

Deklarationsblanketterna som har blivit ifyllda tack vare uppgifterna du har lagt in under Skatteberäkningen hittar du sedan under menyn Deklarationsblanketter.

 

Vissa av blanketternas fält fylls i manuellt, medan andra fält innehåller förifyllt belopp som har systemgenererats på referenskontonivå.
Du kan ändra referenskonto och/eller kontots koppling till blanketter under
Underhåll – Kundens kontoplan.

 

När en blankett är färdigifylld klarmarkerar du den genom att klicka på bocken i kolumnen Klart i vyn till vänster. När en blankett har klarmarkerats kan du inte längre göra ändringar i den. Ångra klarmarkeringen genom att klicka på bocken på nytt.

 

Om du har klarmarkerat en blankett och något av de importerade värdena sedan ändras i andra delar av tjänsten eller via en ny import från bokföringen, så kommer bocken att ändra färg från grön till orange. Gå då igenom och kontrollera de uppdaterade värdena och klarmarkera på nytt.

 

Du kan ändra värdet i ett systemgenererat fält genom att klicka på menysymbolen som visas när du håller pekaren över fältet. Välj Ändra belopp.
För att återställa värdet håller du återigen pekaren över fältet, klickar på menysymbolen och väljer
Återställ.

 

För att visa vilka kundkonton som har kopplats till de olika fälten klickar du på menysymbolen som dyker upp när du håller pekaren över ett fält och väljer Visa konton. Om det finns kopplade konton utan saldon kan du välja att visa även dessa genom att markera den avsedda kryssrutan i fönstret som öppnas.

 

När du arbetar med din deklaration rekommenderar vi att du tar hjälpa av den inbyggda deklarationskontrollen, där du kan kontrollera din deklaration efter vanliga fel eller inkonsekvenser. Du når deklarationskontrollen från sidorna Skatteberäkning, Årsredovisning och Deklarationsblanketter. Den kommer också köras automatiskt när du öppnar sidan Inlämning

 

Utskrift av deklarationsblanketter

För att skriva ut en deklarationsblankett, välj skriv ut-knappen i det övre högra hörnet direkt från den aktuella deklarationsblanketten.

Skriv ut deklarationsblankett.Skriv ut deklarationsblankett.

Om du vill skriva ut flera blanketter samtidigt så använder du programmets Rapportcentral. Läs mer om utskrift av blanketter.

 

Inlämning till Skatteverket

Beroende på om du är aktiebolag eller inte samt vilka blanketter du ska skicka in så finns det två olika sätt att skicka in deklarationen till Skatteverket.

 

Skicka in automatiskt via Skatteverkets API

Du kan lämna in N-blanketterna (N3B, N4, N7, N8, och N9) tillsammans med INK2 (INK2, INK2R och INK2S) till Skatteverket via deras API. Det går alltså att lämna in alla deklarationsblanketter för aktiebolag, ekonomiska föreningar och bostadsrättsföreningar smidigt och automatiskt via metoden Automatisk överföring av filer via Skatteverkets API.

 

 

Du känner dig färdig och vill skicka in deklarationen till Skatteverket. När du är inne på fliken Inlämning så väljer du under inlämningsmetod Inkomstdeklaration 2 - lämna (API).

Därefter anger du uppgifter för uppgiftslämnaren (byråns uppgifter). Tänk på att den förifyllda informationen kommer från Mina tjänster på vismaspcs.se. De uppgifter som används är de som gäller för den användare som är inloggad i Visma Advisor. Du kan ändra uppgifterna genom att aktivera “Redigera/återställ uppgiftslämnare”.

 

Om du vill lämna in kompletterande information och bifoga den till inkomstdeklarationen, kan du göra det med ett så kallat fritextbrev. Det skapar du under Deklarationsbilagor.

 

Sen är det dags att skicka in deklarationen och det gör du genom att välja Lämna in. Smidigt!

 

Psst! Tänk på att för att deklarationen ska anses vara inlämnad så behöver den signeras av företagets firmatecknare eller deklarationsombud från Mina sidor på Skatteverket.

Lämna in deklarationen via Skatteverkets API.Lämna in deklarationen via Skatteverkets API.

Ladda ner och skicka filer via Skatteverkets elektroniska inlämning

När du är klar med alla deklarationsblanketter kan du skapa SRU-filer för inlämning via Skatteverkets filöverföringstjänst.

 

Under ÅrsavslutDeklarationsblanketterInlämning skapas automatiskt SRU-filer (blanketter.sru och info.sru) som kan användas för att skicka in deklarationen via Skatteverkets elektroniska inlämning.På sidan inlämning och inlämningssätt väljer du Filöverföring (SRU).

 

Du kan lämna in deklarationen via Tjänsten för filöverföring på Skatteverket.se. Det är även viktigt att du anger information om uppgiftslämnaren,
det vill säga byråns uppgifter, innan du laddar ner filen info.sru.

 

Det finns även en möjlighet att skicka med övriga upplysningar i form av ett så kallat fritextbrev direkt via SRU-systemet. Fyll i önskad information i textrutan, så kommer det automatiskt med i SRU-filen.

 

För att lämna in SRU-filerna måste du först spara ner dem på din dator.

 

Gör så här:
  1. Välj Årsavslut – Deklarationsblanketter – Inlämning.
  2. Välj Ladda ned info.sru.
  3. Välj alternativet Spara som. Vilka val som visas beror på vilken webbläsare du använder. I vissa webbläsare sparas filen direkt i hämtade filer.
  4. Välj var du vill spara filen på din dator. Det är viktigt att filen sparas med det föreslagna filnamnet (info.sru respektive blanketter.sru) för att inlämningen till Skatteverket ska fungera.
  5. Välj Spara.

 

Upprepa steg 2–5 med filen blanketter.sru.

 

Läs mer om Inlämning till Skatteverket i vår skrivna hjälp.

 

Bra hjälpavsnitt att hålla koll på 

I vår skrivna hjälp hittar du all information du kan tänkas behöva om Visma Skatt & Bokslut Pro. Nedan finns bra hjälpavsnitt för att göra det enklare för dig i tjänsten och deklarationsarbetet:

 


Slutligen

Ta gärna en titt på våra två filmer om deklaration i Visma Skatt & Bokslut Pro:

 

Tänk också på att om din kunds företag vill ha hjälp med att utföra ärenden via Skatteverkets e-tjänst behöver de anmäla hos Skatteverket att de vill ha ett ombud. Detsamma gäller för Bolagsverket. Läs mer på Skatteverket.se och Bolagsverket.se.

 

Lycka till!